Menu
Oud-Ajacieden voor reünie met trots bijeen

Oud-Ajacieden voor reünie met trots bijeen

De Amsterdam ArenA was zondag niet alleen het podium voor de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Het duel met de Friezen (5-1) was ook onderdeel van de zesde reünie voor oud-spelers en ex-trainers van Ajax 1. Dit jaar haalden ruim 130 oud-Ajacieden - vaak warme en onvergetelijke - herinneringen op.

Mooi tafereel, pal voor de officiële aftrap van de zesde Ajax-reünie. Klaas Nuninga geeft mede-organisator Thijs Lindeman een vriendelijk por in de zij. ,,Ik was vast de eerste die zich aanmeldde voor de reünie?’’, vraagt Nuninga, een Ajax-vedette uit de periode eind jaren zestig. Lindeman heeft een antwoord direct paraat. Nuninga moet zijn ‘eerste plek’ delen. Lindeman, met een knipoog: ,,Johnny van ’t Schip was volgens mij net zo snel met zijn aanmelding.’’

Het voorval is illustratief voor de gretigheid waarmee veel oud-spelers present zijn op de Ajax-reünie. En hoewel alweer een paar (of zelfs talloze) jaartjes ouder; de wil tot winnen - van wat dan ook - gaat er bij de oud-Ajacieden waarschijnlijk nooit meer uit.

Een hartelijk welkom op de Ajax-reünie.
Een hartelijk welkom op de Ajax-reünie.
Cees Koppelaar, voormalig conditietrainer, is ook van de partij.
Cees Koppelaar, voormalig conditietrainer, is ook van de partij.
De sjaaltjes liggen klaar, ook voor Piet van der Kuil en Heinz Stuy.
De sjaaltjes liggen klaar, ook voor Piet van der Kuil en Heinz Stuy.
Fred Grim en Angelos Charisteas.
Fred Grim en Angelos Charisteas.
John Rep, met glimlach van oor tot oor.
John Rep, met glimlach van oor tot oor.
Gezellig weerzien.
Gezellig weerzien.
Jeroen Hoencamp van Ziggo en Edwin van der Sar.
Jeroen Hoencamp van Ziggo en Edwin van der Sar.
Een volle Engelenbak.
Een volle Engelenbak.
Fabian Sporkslede.
Fabian Sporkslede.

‘Geniet van elkaar en van de verhalen van vroeger’
Niet veel later heten Lindeman en Ajax’ algemeen directeur Edwin van der Sar alle reünisten welkom. ,,Jullie zijn de spelers die Ajax hebben gemaakt. Fantastisch dat jullie hier vandaag zijn’’, stelt de oud-doelman en dus ook reünist in de volgestroomde Ziggo Sports Bar. ,,Geniet van elkaar en van de verhalen van vroeger.’’ De Ajacieden uit alle tijdperken, vanaf de jaren vijftig tot ver in het nieuwe millennium, luisteren en genieten ondertussen van een hapje en drankje. Op de videoschermen aan de muren trekken hoogtepunten uit 117 jaar clubhistorie voorbij.

Vervolgens neemt Lindeman weer het woord. Je kunt rustig stellen dat de Amsterdammer ‘zijn jongens’ toespreekt. Lindeman is vanuit Ajax hét aanspreekpunt voor de Ajacieden. Het is een taak die Lindeman met hart en ziel vervult. Kort en krachtig schetst hij dé belangrijkste pijlers van de reünie, het evenement waarbij hij aan de wieg stond. ,,De reünie is een soort mix van drie'', houdt Lindeman ‘zijn jongens’ voor.

Vreugde
Vreugde is het eerste ingrediënt voor een succesvolle Ajax-Reünie, het moment waarop de club zijn oude helden nadrukkelijk eert. Lindeman legt uit: ,,We zijn allemaal iets veranderd, maar dit is een vreugdevol weerzien. Lekker bijpraten over vroeger. Blijf in leven, blijf erbij!’’ Met de laatste zin legt de ras-Ajacied een brug naar het tweede ingrediënt: verdriet.

Verdriet
Bij de Ajax-reünie van 2016 werd de overleden clubicoon Johan Cruijff groots en meeslepend geëerd. Sindsdien nam de club afscheid van meerdere Ajacieden. Oud-spelers met een iconische status, maar ook oud-Ajacieden van iets bescheidener formaat. Gert Bals, Ton Pronk, Wim Feldmann, Ger van Mourik, Wim Anderiesen junior, Piet Keizer en Max Goedkoop zijn niet meer. ,,Laten we deze mannen niet vergeten’’, vervolgt Lindeman vol passie, respect en clubliefde. ,,Ook zij hebben ervoor gezorgd dat wij hier nu staan. Denk niet aan hun overlijden, maar aan de mooie voetbalmomenten.''   

'Wees er trots op dat je ooit in Ajax 1 hebt gespeeld'
Waarop Lindeman zijn laatste pijler prijsgeeft. Trots. ,,Wees er trots op dat je ooit in Ajax 1 hebt gespeeld.’’ De woorden zijn allesbehalve aan dovenmansoren gericht. De Ajax-reünie voor oud-spelers blijft een jaarlijks terugkerende ode aan het roemruchte clubverleden.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees en Louis van de Vuurst