Menu
Oud-Ajacied velt Oranje op EK

Oud-Ajacied velt Oranje op EK

Dankzij een doelpunt van oud-Ajacied Michael Krohn-Dehli verloor Nederland zijn eerste wedstrijd op Euro 2012 van Denemarken, 0-1. Met de Ajacieden Christian Eriksen aan Deense zijde en Gregory van der Wiel bij Oranje, kwamen allebei de op het EK actief Ajacieden deze zaterdagavond in actie.

In totaal kwamen er tien spelers in actie die een verleden bij Ajax hebben. Bij het Nederlands team waren dat natuurlijk naast Van der Wiel ook Stekelenburg, Heitinga, De Jong, Sneijder, Van der Vaart en Huntelaar. Bij de Denen droegen - naast huidige selectiespeler Eriksen - ook Rommedahl en dus Krohn-Dehli het roodwitte shirt.

Tot de 24ste minuut was Oranje het Denemarken van voormalig Ajax-trainer Morten Olsen de baas. Kansen kwamen er genoeg, maar de scherpte voorin ontbrak om het de Deense doelman echt heel erg lastig te maken. Prompt was een scherpe uitval van de Denen genoeg voor de openingstreffer. Na een prima actie schoot Michael Krohn-Dehli de bal onder zijn voormalige clubgenoot Maarten Stekelenburg door, 0-1.

Ajacied Christian Eriksen in duel met Oranje-aanvoerder Mark van Bommel. Ajacied Christian Eriksen in duel met Oranje-aanvoerder Mark van Bommel.

Het Nederlands team leek flink geschrokken van die tegengoal en liep meer achteruit dan goed is voor een team waarvan juist de aanvallers het grootste wapen zijn. Pas na tien minuten na de 0-1 dacht Oranje weer aan de eigen kracht en kwamen de aanvallen richting Andersen weer op gang. Maar ook in die slotfase van de eerste helft slaagde de Europees kampioen van 1988 er niet in de gelijkmaker tegen de touwen te jagen.

In de tweede helft duurde het tot de 71ste minuut alvorens bondscoach Bert van Marwijk vers bloed in bracht. Ibrahim Afellay en Nigel de Jong maakten plaats voor Klaas Jan Huntelaar en Rafael van der Vaart. Bij de Denen werd Ajacied Eriksen drie minuten later ingewisseld door zijn aanstaande clubgenoot Lasse Schöne. Huntelaar kreeg een van de beste mogelijkheden van de wedstrijd, maar net als Van Persie in de eerste helft, stuitte hij op doelman Andersen. Bovendien had Oranje in de slotfase nog een strafschop kunnen (en moeten) krijgen toen Jacobsen de bal tegen zijn hand kreeg. Maar de penalty werd niet gegeven en de stand bleef 0-1.

,,Dit had niemand verwacht. We kregen grote kansen en op dit niveau moeten die ballen erin. Dan letten we een keer niet op en gaat die bal erin", sprak invaller Van der Vaart teleurgesteld bij de NOS. ,,We moeten twee keer winnen. Dat is ons doel nu", schatte de voormalig Ajacied in. ,,Als je verliest ben je eruit. We moeten nu vol gas. Ik hoop dat we tegen Duitsland en Portugal vol op de aanval gaan."


Nederland – Denemarken 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 24. Krohn-Dehli 0-1.

Geel: Van Bommel (Nederland), Poulsen, Kvist (Denemarken).

Nederland: Stekelenburg, Van der Wiel (85. Kuyt), Heitinga, Vlaar, Willems; Van Bommel, De Jong (71. Van der Vaart); Robben, Sneijder, Afellay (71. Huntelaar); Van Persie.

Denemarken: Andersen, Jacobsen, Kjaer, Agger, Simon Poulsen; Kvist, Zimling, Rommedahl (84. Mikkelsen), Eriksen (74. Schöne), Krohn-Dehli; Bendtner.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: PROSHOTS/Stanley Gontha

Wesley Sneijder kon niet voorkomen dat Oranje verloor. Wesley Sneijder kon niet voorkomen dat Oranje verloor.