Menu
Oud-Ajacied Wim Feldmann overleden

Oud-Ajacied Wim Feldmann overleden

Ajax bereikte woensdag het trieste nieuws over het overlijden van oud-speler Wim Feldmann. De voormalige middenvelder speelde tussen augustus 1957 en november 1958 36 officiële wedstrijden als Ajacied. Hij was onder meer van de partij in Ajax’ allereerste Europese wedstrijd tegen SC Wismut. Wim Feldmann overleed 2 december op 85-jarige leeftijd.

Wim Feldmann werd op 6 december 1930 geboren en begon zijn voetballoopbaan bij AFC. Bij de stadgenoot beoefende hij ook zijn andere grote sportliefde: cricket. Sinds 1943 was Feldmann lid van de Amsterdamse cricketclub ACC.

Abe Lenstra
Na een uitstapje bij SC Enschede, waar hij onder meer samenspeelde met Abe Lenstra en in het seizoen 1956-1957 maar net naast de landstitel greep, keerde de Amsterdammer in 1957 terug in de hoofdstad. Feldmann vervolgde zijn semi-profloopbaan als Ajacied. Hij debuteerde op 25 augustus 1957 met een klinkende thuisoverwinning op MVV: 4-0. Op 16 november 1958 speelde de linkermiddenvelder tegen SC Enschede zijn 36e en laatste officiële duel in het Ajax-shirt. In de seizoenen 1957-1958 en 1958-1959 scoorde Feldmann twee keer.

Feldmann speelde die twee seizoenen bij Ajax samen met zijn acht jaar jongere broer Donald Feldmann. De oudste van de Feldmann-broers behoorde op 20 november 1957 tot de Ajacieden die tegen SC Wismut de allereerste Europa Cup-wedstrijd in de clubhistorie speelden. Ook bij de return in het Olympisch Stadion, twee weken na het debuut in Oost-Duitsland, was Wim Feldmann van de partij.

Wim Feldmann (staand, rechts) voorafgaand aan zijn debuutwedstrijd in De Meer tegen MVV, op 25 augustus 1957.
Wim Feldmann (staand, rechts) voorafgaand aan zijn debuutwedstrijd in De Meer tegen MVV, op 25 augustus 1957.
Wim Feldmann (2e van rechts) behoorde tot de elf Ajacieden die op 20 november 1957 Ajax' allereerste Europese wedstrijd speelden tegen SC Wismut.
Wim Feldmann (2e van rechts) behoorde tot de elf Ajacieden die op 20 november 1957 Ajax' allereerste Europese wedstrijd speelden tegen SC Wismut.

,,Ik was er in 1957 bij toen Ajax zijn eerste Europese wedstrijd speelde tegen SC Wismut’’, blikte hij enkele jaren geleden in Ajax Clubnieuws trots terug op het tweeluik met de Oost-Duitsers. ,,Alles was toen nieuw; neem alleen al de vliegreis. Ik had nooit eerder gevlogen. Je kon ook moeilijk nee zeggen. Ook omdat het met mijn werk goed was geregeld. De directeur was voorzitter van de Amsterdamse voetbalbond. De lijnen waren kort.’’

Middenweg
Ook over de eerste semi-professionele voetbaljaren sprak Feldmann met warmte. ,,Vroeger - in het begin van het profvoetbal - werd je weliswaar betaald, maar was het verder vooral werken bij je werkgever. Ik trainde ’s avonds. Aan de Middenweg. Meestal om een uurtje of vijf, zes. We trainden drie keer in de week, soms vier. Voor een belangrijke wedstrijd kwamen we samen, werd het een en ander besproken. Alles was toen losser georganiseerd.’’

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl en Erfgoed Ajax