Menu
Oude bekende Ari ziet Ajax als favoriet

Oude bekende Ari ziet Ajax als favoriet

Spartak Moskou heeft woensdagavond het veld van de Amsterdam ArenA verkend. Ajax’ tegenstander in de achtste finales van de UEFA Europa League schuift zichzelf graag in de rol van underdog, zo bleek tijdens de persconferentie voorafgaand aan de training. Trainer Valeri Karpin en voormalig AZ-spits Ari keken vooruit naar de Europese confrontatie.

Voor Spartak-coach Valeri Karpin is het duidelijk: Ajax is donderdag favoriet. Ook oude bekende Ari schuift Ajax in de favorietenrol. De Braziliaan, die tussen 2007 en 2010 bij AZ speelde, denkt dat het thuisvoordeel in de heenwedstrijd beslissend kan zijn voor Ajax. ,,Maar we gaan er natuurlijk alles aan doen om die favorietenrol om te draaien”, sprak de 25-jarige aanvaller strijdvaardig.

Of we Ari donderdagavond ook daadwerkelijk in actie gaan zien is nog de vraag. De concurrentie is groot bij de 21-voudig Russisch kampioen. Zo is sterspeler Wellinton weer fit, al is het de vraag of de coach van Spartak direct een beroep op zijn nummer 11 zal doen. ,,Hij kan spelen, maar is er wel drie maanden uit geweest. Dat is natuurlijk een punt van zorg”, sprak Karpin over Wellinton, die volgens Frank de Boer samen met middenvelder Alex tot de gevaarlijkste pionnen van de Russen behoort.

Spartak-coach Karpin vindt Ajax donderdag de favoriet. Spartak-coach Karpin vindt Ajax donderdag de favoriet.

De tafelschikking zorgde voor een mix van talen tijdens de bespiegelingen op Ajax - Spartak Moskou. De Russische tolk was net als ’s middags bij de Ajax-persconferentie present en ook Ari had zijn eigen vertaler naast zich zitten. Zo kon het gebeuren dat Nederlandse vragen over zijn verleden bij AZ vanuit het Nederlands in het Russisch en vervolgens in het Portugees werden vertaald. Het antwoord legde dezelfde route af, al leek Ari een aantal Nederlandse woorden nog wel te begrijpen. ,,Mijn Russische woordenschat is inmiddels bijna even groot als mijn Nederlandse woordenschat. Maar Nederlands is nog altijd makkelijker voor me, omdat ik toch een paar jaar in dit land heb gewoond.”

Gevraagd naar zijn herinneringen aan de Amsterdam ArenA lachte Ariclenes da Silva Ferreira zijn tanden bloot. ,,Met AZ hebben we hier begin 2008 met 6-1 van Ajax verloren. Ik scoorde die middag weliswaar snel de openingsgoal, maar doordat Ajax er daarna nog zes maakte had die goal natuurlijk geen waarde meer”, aldus Ari, die in 2009 ook een mooi moment in de ArenA beleefde toen hij met AZ de Johan Cruijff Schaal won ten koste van sc Heerenveen.

Van het huidige Ajax kent Ari de meeste spelers nog. ,,Sinds ik naar Moskou ben vertrokken is er volgens mij niet zoveel veranderd. De twee spelers die na mijn tijd bij Ajax zijn gekomen ken ik trouwens ook goed. Demy de Zeeuw en Mounir El Hamdaoui zijn uiteraard goede bekenden van me.” Van zijn voormalige collega’s kan hij donderdagavond alleen De Zeeuw op het veld tegenkomen omdat de disciplinair geschorste El Hamdaoui ontbreekt.

Ajax is overigens de meest ervaren deelnemer van alle teams die nog in de Europa League actief zijn. Van de zestien overgebleven clubs heeft Ajax aan de vooravond van de achtste finales de meeste wedstrijden in de Europa League (voorheen UEFA Cup) gespeeld. De ontmoeting met Spartak Moskou is voor Ajax de 105e wedstrijd op het tweede Europese niveau. Ook de 42-jarige Karpin, generatiegenoot van Frank de Boer, koestert een brok aan ervaring. De 72-voudig Russisch international maakte twee WK’s en een EK mee. Ook speelde de voormalig middenvelder jaren voor Spartak en verschillende clubs in Spanje. Vlak voor de start van de Russische competitie en de dubbele confrontatie met Ajax wil hij echter niet achterom kijken. ,,Er zijn herinneringen genoeg. Nu is het tijd om met Spartak nieuwe herinneringen te creëren.”

Ajax - Spartak Moskou begint donderdag om 21:05 uur. Kaarten zijn voor iedereen verkrijgbaar. Op de wedstrijddag is er kaartverkoop via de verkooppunten van TicketBox, online (tot 12:00 uur) en vanaf 19:00 uur aan de kassa's van het stadion

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Valeri Karpin spreekt zijn spelers toe. Valeri Karpin spreekt zijn spelers toe.
Spartak-coach Valeri Karpin heeft 72 interlands voor Rusland gespeeld. Spartak-coach Valeri Karpin heeft 72 interlands voor Rusland gespeeld.
De bekende Europese vlaggetjes liggen al klaar voor donderdagavond. De bekende Europese vlaggetjes liggen al klaar voor donderdagavond.