Menu
Oude bekenden op Europees podium

Oude bekenden op Europees podium

Met het EK voor de boeg, hoopt heel Europa op een fraai voetbalevenement. Een evenement dat uitstekend geschikt is om te kunnen zien hoe het sommige oud-Ajacieden vergaat.

Oud-Ajacieden zullen op 17 juni elkaar naar alle waarschijnlijkheid wederom de hand schudden. FOTO:PROSHOTS/STANLEY GONTHA Oud-Ajacieden zullen op 17 juni elkaar naar alle waarschijnlijkheid wederom de hand schudden. FOTO:PROSHOTS/STANLEY GONTHA

Alleen al bij het Nederlands elftal zijn, buiten de drie huidige Ajacieden John Heitinga, Maarten Stekelenburg en Klaas Jan Huntelaar, zeven spelers opgenomen met een Ajax-verleden. Edwin van der Sar, Henk Timmer, Nigel de Jong, Tim de Cler, Rafael van der Vaart, Mario Melchiot en Wesley Sneijder hebben een plaats in de EK-selectie. Uiteraard is de trainersstaf met oud- en aanstaande Ajacieden gevuld: Marco van Basten, John van 't Schip en Rob Witschge. Maar niet alleen Nederland heeft voormalige Ajacieden in de gelederen.

In dezelfde poule als de Nederlanders, poule C, zitten immers ook Cristian Chivu en Bogdan Lobont namens Roemenië. Chivu vertrok na zijn tijd bij Ajax naar Italië, waar hij eerst speelde bij AS Roma en nu bij de kersverse kampioen Internazionale zijn brood verdient. Voor hem zal het een leuke bijkomstigheid zijn dat hij bij zowel zijn vorige woonland Nederland als zijn huidige land Italië in de poule zit. Helaas viel huidige Ajacied George Ogararu net buiten de boot en datzelfde was ook het geval bij Julien Escudé, die tot de laatste Franse afvallers behoorde.

In groep A komen we Zdenek Grygera en Tomás Galásek tegen die zich met Tsjechië hebben gekwalificeerd. In groep B is alleen de Poolse bondscoach Leo Beenhakker een man met een geschiedenis bij Ajax en in poule D (Rusland, Griekenland, Spanje en Zweden) zijn weer drie spelers bij wie eens roodwit bloed door de aderen stroomde. Toevalligerwijze zijn het alledrie centrumaanvallers: Angelos Charisteas namens Griekenland en Markus Rosenberg en Zlatan Ibrahimovic bij Zweden.