Menu
Oude helden herbeleven finale 1971

Oude helden herbeleven finale 1971

De ‘levende legendes’ van 1971 die Ajax de eerste Europa Cup bezorgden, zijn donderdagavond te gast in de Amsterdam ArenA. Aanleiding is de wedstrijd tegen Panathinaikos, 45 jaar terug de tegenstander in de finale op Wembley: ,,Eigenlijk waren die Grieken helemaal niet zo goed”, herinnert doelman Heinz Stuy zich als de dag van gisteren.

Met veld op de verre achtergrond en de cup tussen zich in, poseren zes helden van weleer. Ze werden warm onthaald door algemeen directeur Edwin van der Sar die 24 jaar na die eerste gewonnen hetzelfde meemaakte als de pioniers. Heinz Stuy denkt vaak terug aan die junidag in 1971. ,,Het was de eerste finale en die blijft altijd in je herinnering. Eigenlijk was dat het mooiste moment uit mijn leven, buiten mijn trouwdag dan. Toen die tweede in Rotterdam, dat was ook speciaal en die derde was al een beetje gewoon. Elk jaar bij de finale van de Champions League denk ik terug aan Ajax - Panathinaikos.”

Zo goed waren die Grieken niet
,,Ik moest proberen de nul te houden, dat hele seizoen had ik al een record gevestigd met 1082 minuten en ik wilde voor trainer Rinus Michels ook in de finale geen tegengoal krijgen. Er was in de wedstrijd geen enkel moment dat ik dacht dat het niet zou lukken. We hebben ver van de goal afgespeeld. Zij probeerden wel met schoten een doelpunt te maken, maar ik was zo sterk; dat lukte niet. Er was geen wereldredding voor nodig hoor. Zo goed waren die Grieken niet.”

Na het fotomoment schoven naast Stuy ook Piet Keizer, Ruud Suurendonk, Sjaak Swart, Barry Hulshoff en Horst Blankenburg aan voor een heerlijk diner. Helaas zijn veel betrokkenen inmiddels overleden. Onder anderen Johan Cruijff, doelpuntenmaker Dick van Dijk, trainer Rinus Michels, Gerrie Mühren en aanvoerder Velibor Vasovic zijn niet meer onder ons.

Echte Ajacied
Stuy vindt het fijn dat hij vanavond met zijn oud-teamgenoten bijeen is. ,,Ik ben nog een echte Ajacied, ben bij elke thuiswedstrijd. Het is leuk dat de club dat nu doet voor de oud-spelers. In het verleden was dat niet zo. Nu is het leuk dat de paar die nog over zijn elkaar nog regelmatig zien."

Na het diner volgt uiteraard de wedstrijd. ,,Ik denk dat het 3-0 wordt”, voorspelt Stuy. ,,Ajax begint weer lekker te draaien. Natuurlijk de nul. Onana is een goede keeper. Ik heb hem in Jong Ajax gezien en daar had hij fabuleuze reddingen maar ook blunders. Ach, ik zeg maar zo: 'Zo is Edwin van de Sar ook begonnen en ik ook.'”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst