Menu
Oudemast: 'Ik voel me altijd verantwoordelijk'

Oudemast: 'Ik voel me altijd verantwoordelijk'

Loïs Oudemast is dit seizoen aanvoerster van de Ajax Vrouwen, deze taak neemt ze samen met Desiree van Lunteren op zich. ,,Best apart dat ik ineens een van de meest ervaren speelsters ben op mijn 28e.”

Op een training van de Ajax Vrouwen dient zich een treffend moment aan. Trainer Benno Nihom legt het spel stil, druk gebarend legt hij uit wat er beter kan. Op een paar meter afstand staat Loïs Oudemast die het gesprek met hem aangaat. ,,Dat ging over een loopactie die ik besloot te maken. We zijn bezig met een andere manier van spelen, het is even wennen maar het gaat steeds beter."

Het mag geen verrassing zijn dat juist Oudemast bij dit soort situaties de discussie aangaat. ,,Ik ben altijd wel in voor een goed gesprek over voetbal."

Nieuwe uitdaging
Oudemast is al lange tijd een vast gezicht op het middenveld van Ajax. De Eredivisie kent ze op haar duimpje, eerder kwam ze al uit voor AZ en Telstar, en sinds het seizoen 2014-2015 verdedigt ze de kleuren van de Ajax Vrouwen. Nu lonkt een nieuwe voetballende uitdaging in de vorm van Champions League-voetbal. ,,Ik was eigenlijk wel blij dat Parnü uit Estland als organisator uit de bus kwam", erkent Oudemast. ,,Zo kom je nog eens ergens. Kijk, het had ook Cyprus kunnen zijn waar het meestal 40 graden is."

Het kampioensteam van de Ajax Vrouwen heeft de nodige veranderingen ondergaan. Met buitenlandse speelsters als Eli Sarasola, Ana Moreno Romero en Toni Payne zijn de internationale invloeden en eventuele taalbarrières ook onderdeel van de ploeg.

,,Ik vind dat we daar echt stappen in hebben gezet als team. Er worden nu ook aan tafel gemeenschappelijke gesprekken in het Engels gevoerd. Als groep is de sfeer uitstekend en iedereen brengt wat met zich mee." Ook de ruime en kwalitatieve selectie bevalt Oudemast goed. ,,Je wil in kwaliteit omhoog en dat bereik je met grotere concurrentie."

Loïs Oudemast in gezelschap van Daphne Koster en huidig hoofdtrainer Benno Nihom.
Loïs Oudemast in gezelschap van Daphne Koster en huidig hoofdtrainer Benno Nihom.

Over haar eigen rol als aanvoerster blijft de Noord-Hollandse nuchter. ,,Het afgelopen seizoen deelde ik de band met Daphne Koster. Ze is er nu op het veld niet meer bij, maar voor mij verandert er niet zo veel. Ik voel me altijd verantwoordelijk. Daphne kon haar visie altijd goed verwoorden, dat is wel iets wat ik aan haar bewonder en van haar geleerd heb. Dat ik het nu samen met Desiree mag gaan doen, is ook heel mooi, het vertrouwen is er bij ons allebei."

'Aan de top blijven'
Oudemast blikt tenslotte ook nog vooruit op het komende Eredivisieseizoen. ,,Als winnaar van de dubbel ben je natuurlijk opnieuw favoriet, toch gaat het zeker niet eenvoudig worden. Ik ga me dan ook even wagen aan een cliché, maar het is echt zo: aan de top komen is moeilijk, maar aan de top blijven is nog veel moeilijker."

Maar voordat de competitie in Nederland begint: eerst het Champions League-avontuur. ,,Ik heb er erg veel zin in en het gevoel is goed!"

Loïs Oudemast reist zondag met haar teamgenoten van de Ajax Vrouwen af naar Estland voor het kwalificatietoernooi van de UEFA Champions League. Blijf optimaal op de hoogte via de sociale kanalen van de Ajax Vrouwen.

Lees ook:
Kaagman: 'Langgekoesterde droom laten uitkomen'
Bekijk ook:
Nihom: 'Tijd voor een echte wedstrijd'

Tekst: Ajax.nl/Lars Mulder
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst, Gerard van Hees