Menu
Ouders blij met voorlichtingsavond over spelersmakelaars

Ouders blij met voorlichtingsavond over spelersmakelaars

De eerste voorlichtingsavond over spelersbegeleiders vond dinsdagavond op sportpark de Toekomst plaats. Verschillende bureaus gaven inzicht in de specifieke aspecten van het vak. De bijeenkomst voor ouders van Ajax-jeugdspelers was op initiatief van Ajax georganiseerd. De club wil de ouders op deze manier een keuzemogelijkheid geven, zodat zij in staat zijn een makelaarsbureau te kiezen dat bij hen past.

De aanwezige ouders waren verheugd over het feit dat de bijeenkomst ‘in het hol van de leeuw’ werd gehouden. Clubs uit het betaald voetbal willen nog wel eens negatief staan ten opzichte van makelaars die spelers uit de jeugd begeleiden. Een ouder is daarom blij dat Ajax zelf de voorlichtingsavond heeft geïnitieerd: “Mijn ervaring is dat clubs wel met de ouders en de jeugdspeler willen praten, maar dat ze minder bereid zijn als daar ook een makelaar bij komt zitten. Je krijgt dan te horen, dat zo’n spelersbegeleider eigenlijk helemaal niet nodig is en dat ‘we er samen wel uitkomen’. Wij weten alleen niet wat er allemaal bij zo’n eerste gesprek met een club komt kijken. Dat juist Ajax voorlichting geeft over het toch vaak onbekende beroep, vind ik daarom ook interessant. Het is toch een beetje ‘in het hol van de leeuw’ waar de bureaus worden uitgenodigd.”

Technisch directeur Louis van Gaal was dan ook teleurgesteld dat een aantal bureaus niet was ingegaan op de uitnodiging van Ajax. Tijdens zijn inleiding haalde de technisch directeur een typerend voorbeeld aan van een bezorgde ouder, die een brief aan hem had gericht. “In deze brief komt de essentie en het belang van deze bijeenkomst naar voren. Deze ouder schrijft mij namelijk, dat hij hoopt dat deze avond niet uitloopt op een PR-praatje voor de spelersmakelaars. En dat is ook niet de bedoeling van Ajax. Wij willen ouders voorlichten en informatie geven, zodat zij zelf een keuze kunnen maken. Ajax beseft namelijk dat de omgeving van een jeugdspeler bijzonder belangrijk is, maar we willen de ouder geen bepaalde makelaar opleggen. Zij zijn daar vrij in en dat respecteren we ook”, aldus Van Gaal.

Dat een keuze voor een spelersbegeleider een moeilijke afweging is, kan een van de aanwezige ouders onderschrijven. “Mijn zoon ging van de jeugdopleiding van Vitesse naar Ajax. We hadden toen ook een begeleider, maar met hem zijn we op zijn zachtst gezegd niet helemaal blij geweest. De eerste drie maanden werd er interesse getoond, maar daarna zwakte dat behoorlijk af. En dat is best jammer, want er komt als ouder veel op je af. Zo heb je te maken met de reiskosten, studiebegeleiding en andere dingen waar je totaal niet bij stilstaat. Een goede begeleiding kan dan echt helpen.”

Op dinsdagavond gaven vijf spelersbegeleidingskantoren een presentatie. Woensdagavond is de tweede bijeenkomst.