Menu
Oud-keeper Gert Bals overleden

Oud-keeper Gert Bals overleden

Ajax bereikte dinsdag het trieste bericht van het overlijden van oud-doelman Gert Bals. Hij overleed vrijdag op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Veenendaal. Bals was van 1965 tot en met 1970 Ajacied en speelde 216 officiële duels. In die periode werd de keeper vier keer kampioen van Nederland.

Gert Bals werd op 18 oktober 1936 geboren. Na zijn overstap van PSV naar Ajax maakte de goalie zijn officiële debuut op 22 augustus 1965 in de thuiswedstrijd tegen DOS: 2-1. Bijna vijf jaar later, op 10 mei 1970, besloot hij zijn carrière bij Ajax met een uitwedstrijd tegen Telstar: 1-1.

Bals was onder meer keeper in Ajax’ eerste Europa Cup I-finale. Op 28 mei 1969 was in Estadio Santiago Bernabéu in Madrid AC Milan de tegenstander. De ploeg van trainer Rinus Michels verloor de eindstrijd, kansloos, met 4-1. Bals werd dat jaar wel gehuldigd als Voetballer van het Jaar. De oud-speler van PSV en Vitesse, de club waar hij tot 1973 speelde, onderscheidde zich naast zijn keeperskunsten ook met het tijdens wedstrijden dragen van een karakteristieke platte pet.

,,Ik heb altijd mijn uiterste best gedaan’', vertelde Bals aan Ajax.nl in 2013 bij een terugblik op zijn Amsterdamse jaren. ,,Ik heb weinig bewaard. Alleen het beeld dat ik in 1969 kreeg als Voetballer van het Jaar staat in de huiskamer. En ik heb enkele plaquettes en medailles. Sommige mensen vragen wel eens of ik die pet waarmee ik vroeger vaak keepte nog heb. Die heb ik niet meer. Die pet is de vuilnisbak in gegaan.''

Bals was de voorbije jaren trouw bezoeker van de Ajax-reünie voor oud-spelers en -trainers. ,,Ik koester vooral prettige herinneringen aan mijn Ajax-tijd. Vooral aan de ploeg waarin ik speelde. Van alle clubs waar ik heb gespeeld, is de band met Ajax het sterkst. Als Ajax thuis speelt ben ik er bijna altijd bij.''

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Erfgoed Ajax