Menu
Oud-speler Hans Boskamp overleden

Oud-speler Hans Boskamp overleden

Hans Boskamp is dinsdag aan de gevolgen van de herseninfarct op 78-jarige leeftijd overleden. De oud-speler van Ajax, ook bekend als acteur en zanger, speelde in de jaren ’50 in het eerste elftal van Ajax. De viervoudig international was in oktober 2010 een van de gasten tijdens de eerste Ajax-reünie. Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Boskamp herstelde in 2008 nog op wonderbaarlijke wijze van een ernstige ziekte. Een jaar later zocht Ajax TV hem op. De geboren Rotterdammer keek toen terug op de tijd dat hij als voetballer actief was. ,,Als we in die tijd hadden verdiend wat nu in het wordt verdiend, dan was ik wel voetballer gebleven”, sprak hij in 2009.

Na zijn voetballoopbaan startte een Boskamp een ‘tweede loopbaan’ als acteur. Hij werkte onder andere mee aan films en televisieseries als Oppassen!!!, Sil de Strandjutter, Turks Fruit en Floris.
Theo de Groot (78) speelde in de jaren ’50 zo’n dertig wedstrijden in Ajax 1 samen met Boskamp. Zijn voormalig ploeggenoot en goede vriend omschrijft Boskamp als een artiest en pionier. ,,Hans was de eerste linksback in Nederland die met de bal aan de voet de middenlijn overkwam. Dat deed je niet in die tijd, want daar liep de linksbuiten. Het hele stadion riep dan ‘Anoul!’, de bekende Franse linksback die ook altijd opkwam. Prachtig was dat. Net als in zijn latere loopbaan als acteur was hij als speler eigenlijk ook al een soort artiest.”

Hans Boskamp temidden van André Kraan (links) en Adri Blekkenhorst (rechts). Hans Boskamp temidden van André Kraan (links) en Adri Blekkenhorst (rechts).

De Groot trok bijna zijn hele leven met Boskamp op. ,,Toen we 14 jaar waren speelden we al samen in de jeugd en daarna waren een periode ploeggenoten in Ajax 1. Maar ook na onze actieve carrières zijn we bevriend gebleven. Ik ken zijn hele familie ook goed. Het contact is daardoor altijd heel intensief geweest. Zowel privé als tijdens de bijeenkomsten van oud-spelers met Lucky Ajax.”

De voormalig voorzitter van Lucky Ajax zal zich Boskamp ook om zijn humor blijven herinneren. ,,Hij was een echte moppentapper. Met Hans erbij werd er altijd gelachen. Zeker in ook in de bus naar uitwedstrijden. Rinus Michels (zie foto onder) kwam naar buiten toe dan wel over als een beetje stugge en gereserveerde man, maar met Hans erbij kwam hij wel los. Dan werden er altijd veel grappen gemaakt.”

De Groot, die na zijn voetballoopbaan straaljager piloot werd, zal zijn goede vriend uiteraard gaan missen. Ook bij de bijeenkomsten van Lucky Ajax, waar hij altijd bij hem aan tafel zat. ,,Maar zijn vrouw Tine houden we erbij. Bij Lucky Ajax zie je in de loop der jaren veel oud-spelers wegvallen, maar hun vrouwen blijven dan altijd wel naar de bijeenkomsten komen. Die band is heel hecht.”

Ajax TV staat stil bij het overlijden van Hans Boskamp. Bekijk het interview via onderstaande link

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en archief

In memoriam: Hans Boskamp

Hans Boskamp (bovenste rij, rechts) in het seizoen 1953-1954. Hans Boskamp (bovenste rij, rechts) in het seizoen 1953-1954.