Menu
Oud-speler Wim Bleijenberg overleden

Oud-speler Wim Bleijenberg overleden

Wim Bleijenberg is afgelopen zondag op 85-jarige leeftijd overleden. De aanvaller droeg tussen 1956 en 1960 in totaal 88 keer het shirt van Ajax. In die wedstrijden kwam hij tot 51 doelpunten.

Bleijenberg (geboren op 5 november 1930) maakte halverwege de jaren ’50 zijn entree bij Ajax. De spits kwam in 1956 over van tweedeklasser Rigtersbleek. Direct in zijn eerste seizoen bij Ajax werd de bonkige spits clubtopscorer met 16 doelpunten in 33 competitieduels. Twee seizoenen later herhaalde hij dat nog eens met 15 goals in 18 duels.

De specialiteit van de 3-voudig Oranje-international was koppen. In een interview zei hij daarover ooit eens: ,,Mijn benen zijn weleens zwak en mijn tenen buigen soms door, maar ik het gevoel dat er plaatijzer over mijn hersens is geschoven.” 

Hoofdrol tijdens kampioensduel 1960
Zijn mooiste en verreweg meest belangrijke moment beleefde hij aan het einde van zijn tijd bij Ajax. In de beslissingswedstrijd om de landstitel tegen Feyenoord (5-1 zege) eiste hij op 5 juni 1960 alle aandacht op. Als vervanger van de geblesseerde Ajax-spits Cees Groot maakte Bleijenberg liefst drie treffers. Ajax poetste daarmee een 0-1 achterstand weg tegen de aartsrivaal. Sjaak Swart maakte de overige twee Ajax-treffers in het Olympisch Stadion. Kort na zijn hoofdrol in de kampioenswedstrijd maakte Bleijenberg de overstap naar het gedegradeerde Blauw-Wit.

Ajax wenst de nabestaanden veel sterkte bij de verwerking van dit verlies.

Wim Bleijenberg maakte tijdens het beslissingsduel om de landstitel in 1960 liefst drie doelpunten.
Wim Bleijenberg maakte tijdens het beslissingsduel om de landstitel in 1960 liefst drie doelpunten.
Tekst en foto's: Ajax.nl