Menu
Oudste fan geniet van ambiance

Oudste fan geniet van ambiance

Afgelopen zondag was bij Ajax - FC Utrecht (3-0) een speciale fan te gast bij Ajax op de Koninklijke Loge. De 106-jarige mevrouw Schouten van Ardenne was daar te gast. ,,Ik voel me op deze plek wel een beetje de koningin”, sprak de Ajacied in hart en nieren een beetje overweldigd.

Mien Schouten-Van Ardenne kijkt al tijden uit naar het duel tussen Ajax en FC Utrecht. Nooit eerder was zij aanwezig bij een wedstrijd van Ajax. Ze kwam in 1927 van Gouda naar Amsterdam en ontwikkelde een liefde voor Ajax. ,,Eerst was het nog Blauw Wit maar als snel werd het Ajax. Mijn man ging op zondag altijd naar Ajax. Ik kon niet. Wij hadden een winkel en op zondag moest ik de was doen.”

De verhalen van haar man nam ze gretig tot zich en zo kleurde haar hart ook rood en wit. Dat weet haar hele familie en twee jaar geleden hadden de kleinkinderen dan ook een kartonnen kampioensschaal vol met handtekeningen van Ajacieden aan haar gegeven. Die pronkt nog altijd in de woonkamer.

Mevrouw Schouten bespreekt de tactiek met Koos Alberts. Mevrouw Schouten bespreekt de tactiek met Koos Alberts.

Toen ze honderd jaar werd en toenmalig burgemeester Cohen op verjaardagsvisite kwam, vroeg hij wat mevrouw Schouten zo mooi vond in het leven. ,,Ajax”, stelde zij onomwonden vast. ,,En daarna het Nederlands elftal.”

Die antwoorden tekenen de voetballiefhebster, die vooral gecharmeerd was van Johan Cruijff en Marco van Basten. De laatste was eens praktisch een buurman. En toen hij bondscoach was liet mevrouw Schouten zich weleens ontvallen dat Van Basten de spelers ‘eens een schop onder de kont moest geven’.

Want ze is niet bepaald op haar mondje gevallen en nog uitstekend bij de tijd. Wel kampte ze met een onwillige rug. ,,Een spiertje gescheurd”, vertelt haar zoon Frits. ,,Maar al heb ik zondag een half been, ik ben er”, riep mevrouw Schouten er direct monter achteraan. Ze volgt alles van Ajax en afgelopen week keek de kwieke hoogbejaarde Ajax - AC Milan op de televisie. ,,Alleen de tweede helft heb ik niet gezien”, bekent ze. Toen sliep ze al.

Voor de wedstrijd had ze nog een uitdrukkelijke wens. ,,Ik hoop dat ik geluk breng.” En dat gebeurde. Of haar aanwezigheid een direct verband had met de 3-0-zege blijft gissen, maar feit is dat haar enthousiasme aanstekelijk werkte op iedereen die bij de kwieke dame in de buurt was.

Tekst en foto's: Ajax.nl

Twee zonen van mevrouw Mien Schouten vergezelden haar in het stadion. Twee zonen van mevrouw Mien Schouten vergezelden haar in het stadion.