Menu
Oud-trainer Ivic overleden

Oud-trainer Ivic overleden

Voormalige Ajax-trainer Tomislav Ivic is vrijdag op 77-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Split overleden. Ivic volgde Rinus Michels op 1 juli 1976 op als hoofdcoach van Ajax. De Kroaat zorgde ervoor dat Ajax na vier jaar in 1977 weer landskampioen werd.

Ivic vertelde in maart 2005, kort na het overlijden van Michels, dat het Rinus Michels was geweest die hem naar Ajax haalde. ,,Michels heeft mij bij voorzitter Van Praag voorgedragen als zijn opvolger", vertelde Ivic destijds. ,,Hij had Hajduk Split, waar ik toen hoofdcoach was, een keer een wedstrijd zien spelen en vertelde Van Praag dat hij zijn opvolger gevonden had. Wij speelden het soort voetbal dat bij de ideeën van Michels paste."

De Kroaat koos ervoor om Ajax een soort countervoetbal te laten spelen. Volstrekt tegen de cultuur in, maar wel succesvol. Eén van de spelers uit dat team was Pim van Dord. ,,Ivic was een fantastische trainer en een fantastisch mens", reageert de huidige fysiotherapeut van Ajax op het overlijden van zijn oud-trainer. ,,Zeker voor jonge spelers was hij heel goed. En dat waren wij. Wij kwamen met een groep met onder anderen Dick Schoenaker, Tscheu-la Ling en Simon Tahamata bij het eerste. Maar ook de oudere spelers zoals Ruud Krol, die in het begin wat moeite hadden, waren later lovend. Het bijzondere aan zijn trainingen was dat hij vaak bepaalde dingen herhaalde, zovaak dat je dacht waar dat nou goed voor was. Maar op een gegeven moment begreep je dat en plukten we daar echt de vruchten van en geloofden we in zijn aanpak."

In maart 1978 lekt uit dat Ivic Ajax aan het einde van het seizoen gaat verlaten. Het bleef bij het ene landskampioenschap, want in het laatste jaar van de Kroaat werd Ajax tweede achter PSV, verloor het de bekerfinale van AZ en strandde in de kwartfinale van de Europa Cup I tegen Juventus. Ivic was in totaal 84 officiële wedstrijden trainer van Ajax. Daarvan won hij er 51, speelde 17 keer gelijk en verloor er 16. Van Dord: ,,Vooral het tweede jaar onder Ivic speelden we pressievoetbal en groeiden we naar hoe hij wilde voetballen. Maar hij had al aangegeven dat hij vanwege een geldkwestie weg zou gaan. Eigenlijk midden in het proces en dat vonden wij en hijzelf ook erg jammer. Op het laatste toernooi bij Brann Bergen speelden we tegen Brann Bergen en Manchester United. Wij waren toen zo bezeten van de manier waarop we wilden voetballen dat we Brann Bergen met 12-1 oprolden, terwijl die ploeg in de UEFA Cup na twee gelijke spelen tegen Twente was uitgeschakeld. En ook van Manchester United, dat toen ook al een heel groot team was, wonnen we eenvoudig met 3-0. Na de wedstrijd in de kleedkamer waren we Ivic opeens kwijt. Ik ging hem zoeken en vond hem in de dug-out, helemaal alleen. Hij vertelde mij dat hij er ziek van was dat hij wegging, want hij had ons precies daar waar hij ons voetballend wilde hebben."

In november 2009 was Ivic nog speciale gast van Ajax toen de Amsterdammers bij Dinamo Zagreb speelden.


De erelijst van Ivic is indrukwekkend:

Landstitels:
1974. HNK Hajduk Split
1975. HNK Hajduk Split
1979. HNK Hajduk Split

1977. AFC Ajax

1981. R.S.C. Anderlecht

1988. FC Porto

1992. Olympique Marseille

Bekers:
1972. HNK Hajduk Split
1973. HNK Hajduk Split
1974. HNK Hajduk Split
1976. HNK Hajduk Split
1988. FC Porto
1991. Atlético Madrid

UEFA Super Cup:
1987. FC Porto

Wereldbeker
1987. FC Porto

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax