Menu
'Over een maand moeten we er staan'

'Over een maand moeten we er staan'

Martin Jol heeft een maand de tijd om Ajax te preparen voor de voorronde van de Champions League. De eerste training vormde zondag het startsein van de voorbereiding, die uiteindelijk moet uitmonden in een topfit Ajax over vier weken. Er is echter een moeilijkheidsgraad: wanneer komen de WK-gangers terug?

Bij de start van zijn tweede seizoen in dienst van Ajax zijn de thema’s voor Martin Jol anders dan vorig seizoen. Toen begon hij aan zijn nieuwe baan, nu moet hij de bekerwinnaar snel op het juiste niveau krijgen om via voorrondes een ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League te bemachtigen. ,,De voorbereidingstijd is korter dan anders. Over een maand moeten we er staan”, sprak hij na afloop van de eerste oefensessie van het nieuwe seizoen.

Het liefst wil Jol zo snel mogelijk weer over de WK-gangers van Ajax kunnen beschikken. In het geval van Eyong Enoh, Dennis Rommedahl en Christian Eriksen waren de resultaten de Ajax-coach goed gezind. Alledrie overleefden ze met hun land de groepsfase niet. ,,Dat is voor hen vervelend, want je gunt ze het succes. Maar voor Ajax is het prettig, want dan kunnen ze zo snel mogelijk weer aansluiten bij de groep.”

De pers verzamelde zich na afloop rondom Jol en de spelers. De pers verzamelde zich na afloop rondom Jol en de spelers.

De verrichtingen van de vijf Ajacieden die momenteel nog actief zijn in Zuid-Afrika bekijkt Jol met gemengde gevoelens. Luis Suarez en Nicolas Lodeiro staan met Uruguay inmiddels in de kwartfinale van het WK, waardoor ze nog minstens tot vrijdag in het toernooi zitten. Datzelfde kan voor sterkhouders als Stekelenburg, Van der Wiel en De Zeeuw gelden als ze zich maandag met Oranje eveneens bij de laatste acht weten te scharen. ,,De jongens die direct na het trainingskamp in Curaçao vakantie hebben gekregen zijn voldoende uitgerust, maar iemand als Suarez heeft straks misschien maar twee weken vrij, of zelfs nog korter.”

Het is de moeilijke spagaat waar Jol inzit. Uiterlijk 16 juli moeten alle WK-gangers zich weer bij Ajax melden. ,,Tegen Suarez hebben we aan het eind van vorig seizoen ‘snel tot ziens’ gezegd. We gingen er immers allemaal vanuit dat Uruguay niet ver op het WK zou komen. Nu ze in de kwartfinale staan is dat uiteraard een ander verhaal geworden. Toch wens ik hem uiteraard alle succes.”

Jol ziet zijn tweede seizoen als trainer van Ajax met vertrouwen tegemoet. ,,Als we de goede lijn van vorig seizoen kunnen doortrekken zie ik het – als de groep bij elkaar blijft - heel positief in. Veel jonge spelers hebben zich vorig seizoen goed ontwikkeld. Eigenlijk hebben we alleen nog een nummer 9 á la Pantelic nodig.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees