Menu

Overleg over transfersysteem verschoven

BRUSSEL (RTR) - Op verzoek van de besturen van de internationale voetbalbonden is een cruciale bijeenkomst met de Europese Commissie over de toekomst van het transfersysteem verschoven. De vergadering zou woensdag worden gehouden, maar is nu voorlopig op 12 december in Brussel op de agenda gezet.

De besturen van de wereldbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA hebben uitstel gevraagd om zich beter op hun standpunten te kunnen voorbereiden. Bovendien wil men afwachten hoe de meningen van de regeringsleiders van de Europese Unie uitvallen tijdens een bijeenkomst, die deze week nog in Nice wordt afgerond. Daar zal worden gepoogd sport in de EU-wetgeving een speciale status te geven.

De Europese Commissie is van mening dat het huidige transfersysteem in strijd is met de wet en het vrije verkeer van voetballers als werknemers in de weg staat.

De voetbalbonden hebben eerder onder meer gepleit voor twee transferperiodes per jaar, een verbod op transfers voor spelers tot 18 jaar en een vergoeding aan de club die spelers tot 23 jaar hebben opgeleid. Tot de invoering van een nieuw systeem zou een overgangsperiode moeten gelden. De spelersvakbond FIFPro was het overigens niet eens met de voorstellen van de voetbalbonden.