Menu
Overmars in zijn element bij Ajax

Overmars in zijn element bij Ajax

Marc Overmars is inmiddels ruim een jaar directeur voetbalzaken van Ajax. Tijd voor een gesprek met de 86-voudig international. Over de kunst van het onderhandelen, de transfermarkt en de koers van Ajax. ,,Ik heb het gevoel dat ik mijn stempel kan drukken op de momenten dat dat nodig is."

Tijdens het gesprek in een van de kantoren op sportpark de Toekomst trilt zijn mobiele telefoon welgeteld twee keer. Voor Marc Overmars (40) is het een oase van rust vergeleken bij de voortdurende hectiek die hem tijdens de net afgesloten transferperiode omringde. ,,In deze functie als directeur voetbalzaken is die telefoon mijn belangrijkste gereedschap. Ik bel niet alleen veel, ook alle e-mails komen erop binnen, met contracten en allerlei andere correspondentie.”

Sinds hij ruim een jaar geleden toetrad tot de directie van Ajax voelt Overmars zich in zijn element. ,,Ik heb het gevoel dat ik mijn stempel kan drukken op de momenten dat dat nodig is. Ik ben hier juist ook bij gehaald om deels mijn eigen ding te doen en mijn specifieke kwaliteiten te benutten. Ik vind het leuk om met contracten bezig te zijn, met onderhandelingen, met het aan- en verkoopbeleid en het allerbelangrijkste: toptalenten binnenhalen. Dat alles bij elkaar vind ik een leuk takenpakket, waar ik mijn ei in kwijt kan.”

Zijn reputatie als gewiekste zakenman stamt al uit de tijd dat hij nog voetbalde, net als die veelzeggende bijnaam, Marc Netto. Hij haalt er zijn schouders over op. ,,Ik heb altijd bekendgestaan als iemand die op de centjes let. Daar heb ik nooit wakker van gelegen. Ik zie het ook niet per se als een negatieve kwalificatie, maar waarom moet het altijd benadrukt worden? Nu is het bijna een cliché: die Overmars, die wil nooit wat uitgeven. Terwijl het natuurlijk veel genuanceerder ligt.”

Marc Overmars temidden van zijn collega-directeuren Michael Kinsbergen, Edwin van der Sar en Jeroen Slop. Marc Overmars temidden van zijn collega-directeuren Michael Kinsbergen, Edwin van der Sar en Jeroen Slop.

Inderdaad vertoont zijn uitgavenpatroon sinds Overmars op 6 juli vorig jaar officieel in dienst trad geen spectaculaire pieken, maar dat is dan ook geheel conform het beleid dat hij vertegenwoordigt. ,,We zijn een bepaalde weg ingeslagen en die route blijven we volgen. Dat betekent dat we alleen incidenteel nog een extreem bedrag zullen spenderen om een speler binnen te halen. Voor het overige is het zaak dat ze van onderaf naar boven komen borrelen. Ik ben ervan overtuigd dat supporters het kunnen accepteren als je daardoor een keer geen kampioen wordt, zolang het beleid maar duidelijk is en het belang van de club ermee is gediend. Wij willen geen onverantwoorde risico’s nemen en op het randje balanceren, zoals tachtig procent van de clubs in Nederland de afgelopen tien jaar wel gedaan heeft.”

Overmars legt uit dat een lucratieve transfer zoals die van Christian Eriksen naar Tottenham Hotspur voor Ajax van vitaal belang is. ,,Wij investeren zo veel in dit gebiedje waar we nu zitten, dat we die inkomsten gewoon nodig hebben om onszelf te kunnen bedruipen. Waar we naartoe willen, is dat we die grootste talenten iets langer kunnen behouden, tot pakweg hun 23ste.”
Zakendoen zit in zijn bloed, al nuanceert hij graag het beeld van keiharde onderhandelaar dat sommigen van hem schetsen. ,,Zoiets gaat een eigen leven leiden. Het gaat er volgens mij niet zozeer om of iemand hard onderhandelt of niet hard. Of het nu een transfer is of een contractverlenging of een speler die zijn eerste contract krijgt: het moet allemaal fatsoenlijk en op een goede manier gaan. Als het onredelijk is, dan stoppen we er snel mee. Daar heb ik een hartgrondige hekel aan."

Overmars vervolgt: ,,Bij transfers zie je weleens dat verschillende partijen wekenlang met elkaar bezig zijn, telkens komen er weer nieuwe dingetjes op tafel. Bij mij zul je dat nooit meemaken. Toen we in gesprek gingen met Tottenham over Eriksen heb ik dat ook meteen tegen ze gezegd: ‘Deze onderhandelingen moeten niet langer gaan duren dan een uur of drie.’ Natuurlijk kan het hele proces van een speler kopen of verkopen veel langer duren. Je overlegt eerst met scouts, met de trainer, noem maar op. Maar als je eenmaal daadwerkelijk met die andere club aan tafel gaat, wordt er wat mij betreft snel ter zake gekomen.”

Overmars merkt dat zijn rechtlijnige handelwijze zo langzamerhand bekend is bij makelaars en andere partijen die hij tegenkomt aan de onderhandelingstafel. ,,Ik denk dat wij een duidelijk signaal hebben afgegeven, bijvoorbeeld met betrekking tot salarissen. Spelers en hun makelaars weten inmiddels dat daar bij Ajax een bepaald maximum op zit. En dat wij graag met de presteerformule werken: als het met Ajax goed gaat, dan mogen de spelers ook navenant verdienen. Die insteek is nu aardig ingeburgerd.”

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst