Menu
Overmars: 'Neres is een echte publieksspeler'

Overmars: 'Neres is een echte publieksspeler'

Marc Overmars probeerde tijdens de presentatie van David Neres de verwachtingen te temperen, maar stak tegelijkertijd zijn bewondering niet onder stoelen of banken. ,,Het is een publieksspeler, iemand die een actie heeft en een man kan passeren”, stelde de Ajax-directeur. ,,Dat is tegenwoordig in het voetbal zeldzaam en die spelers die het kunnen zitten vaak al bij andere clubs. We hopen dat hij het waar kan gaan maken.”

Overmars nam tijdens de persconferentie direct even het woord en heette Neres van harte welkom. ,,Het goede nieuws is dat hij direct speelgerechtigd is, zowel in Nederland als Europa. We gaan ervan uit dat het een goede samenwerking wordt. We hopen op termijn weer de successen uit de jaren negentig te gaan behalen. We begrijpen dat het vrij lastig is, maar we gaan er wel voor.”

São Paulo/Ajax
Neres is de duurste buitenlandse transfer ooit voor Ajax. Overmars legt uit waarom hij bereid was de buidel te trekken voor de jeugdinternational. ,,São Paulo is een beetje het Ajax van Brazilië. Net als bij ons het geval is, is het niet eenvoudig om daar een groot talent weg te halen. De prijzen van voetbalspelers rijzen tegenwoordig de pan uit. Het betreft hier een groot Braziliaans talent, dan weet je dat het over bedragen hoger dan tien miljoen gaat.”

Dat Ajax een speler van het kaliber Neres kan aantrekken, is een beloning voor het gevoerde financiële beleid en het schrijven van zwarte cijfers. ,,We hebben onszelf in deze positie gebracht. Vier jaar geleden was het heel anders, maar nu zijn we in de situatie om dit af en toe te kunnen doen, een risico te nemen.”

,,Wij hebben veel geïnvesteerd. Ik denk daarom dat we mogen eisen dat we veel gaan winnen."
,,Wij hebben veel geïnvesteerd. Ik denk daarom dat we mogen eisen dat we veel gaan winnen."

,,Het blijft een gok, want je hebt nooit garanties”, vervolgt Overmars. ,,Of je nu een grote naam of een minder bekende speler haalt. Maar we zijn ervan overtuigd dat hij eigenschappen heeft die hier goed passen. Daarbij hebben we geduld. We geven 'm de tijd om zich aan te passen en leggen hem geen druk op. Al zou hij zomaar de komende maanden al van toegevoegde waarde kunnen zijn.”

Neres gaf zelf aan zondag tegen Vitesse al van de partij te willen zijn, maar zelf ziet Overmars dat niet zitten. ,,Dan ga ik heel even op de stoel van de trainer zitten. Hij is weliswaar speelgerechtigd, maar ik denk niet dat hij 'm zondag al bij de selectie neemt. Dat lijkt me wat vroeg. David moet naar een bepaald niveau toegroeien en laten zien dat-ie een toegevoegde waarde is. Het begint met twintig minuten invallen, en daarna dertig. Zo moet het opgebouwd worden.”

📷 | Kersverse Ajacied Neres klaar om geschiedenis te schrijven ➡️https://t.co/QytIqcShHc #WelkomDavid pic.twitter.com/59xwIeOBiF

— AFC Ajax (@AFCAjax) 17 februari 2017

Ajax gaat in ieder geval niets aan het toeval overlaten, ook niet buiten het voetbalveld. Overmars sprak uit dat Neres intensief en goed begeleid zal worden. Het is natuurlijk ook niet zomaar iets, als 19-jarige in een ander continent aan de slag gaan. ,,Daar zijn we alert op en ook vanuit zijn begeleidingskant gaat daar aan gewerkt worden. We hebben bovendien Herman Pinkster die al onze spelers begeleidt en veel ervaring met Zuid-Amerika heeft. Daarnaast gaat de broer van David voor langere tijd bij hem wonen. We doen er wat dat betreft alles aan.”

'Stap zetten'
Overmars sprak de hoop uit dat de winnaarscultuur weer terugkomt in Amsterdam, dat glorieuze tijden herleven in Amsterdam. ,,Het is zoals Dennis Bergkamp laatst aangaf in een interview, elke zaterdag of zondag winnen moet in het DNA zitten. In onze tijd wist je dat je er op maandag van langs zou krijgen van Bobby Haarms als we hadden verloren. Dan heerste er een grafstemming. Wij hebben veel geïnvesteerd. Ik denk daarom dat we mogen eisen dat we veel gaan winnen, zeker in Nederland. Op termijn willen we internationaal ook een stap zetten. Al duurt dat nog even.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees