Menu
Overtoom klaar voor nieuwe stap

Overtoom klaar voor nieuwe stap

Tom Overtoom is aan zijn twaalfde seizoen bij Ajax bezig. De 20-jarige middenvelder van Jong Ajax doorliep sinds 1999 de hele jeugdopleiding van Ajax. Nu staat hij voor een belangrijke keuze. Wat wordt zijn volgende stap? Doorgaan bij Ajax of een toekomst elders in het betaald voetbal?

Enkele dagen na zijn debuut in de wedstrijdselectie van Ajax 1 wijdde een verslaggever van
Voetbal International een column aan Overtoom. Zijn eerste wapenfeit op het wedstrijdformulier van Ajax 1 kreeg daardoor nog een beetje extra glans voor de middenvelder. Een elf jaar oude uitspraak van Henk van Teunenbroek was aanleiding voor de aandacht in VI. De huidige elftalleider van Ajax D1 noemde Overtoom destijds namelijk het grootste talent van de toenmalige E1. Die uitspraak mocht echter pas worden gepubliceerd als Overtoom ooit de A-selectie zou halen. Eind januari 2011 was het zover.

Overtoom noemt de aandacht in VI ‘een mooi compliment’. Het moment dat hij voor het eerst op de bank mocht plaatsnemen koestert hij. ,,Het was gewoon een heel mooie ervaring. Een kwestie van vooral genieten en om je heen kijken. Je weet immers nooit hoe vaak je er nog aan mag ruiken. Misschien was het wel de enige keer, maar je hoopt uiteraard op meer.”

Tom Overtoom zat eind januari tegen NAC voor het eerst bij de wedstrijdselectie. Tom Overtoom zat eind januari tegen NAC voor het eerst bij de wedstrijdselectie.

Terug naar de opmerking van zijn voormalige elftalleider. Wie speelden er destijds nog meer in de E1? ,,Het was eigenlijk best een talentvolle ploeg als je er nu over nadenkt. Aras Özbiliz en Daley Blind hebben inmiddels hun debuut voor Ajax gemaakt. Maar er zijn ook jongens uit het team die bij een andere club het betaald voetbal hebben gehaald. Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Danilo (Standard Luik), Género Zeefuik (PSV) en Marko Vejinovic (Heracles Almelo) zijn uiteindelijk ook doorgestroomd. Toch een leuk elftal bij elkaar.”

Ook Overtoom heeft inmiddels een aantal wedstrijden in het betaald voetbal op zijn naam staan. In de zomer van 2009 koos hij voor een verhuur aan toenmalig satellietclub HFC Haarlem. Het faillissement van de club zorgde ervoor dat zijn verblijf in de hoofdstad van Noord-Holland slechts van korte duur was. ,,Maar toch was het heel leerzaam. In de eerste divisie wordt veel meer vechtvoetbal gespeeld. Je moet echt overleven. Voor mij was die ervaring heel goed. Door tijdelijk voor een andere omgeving te kiezen ga je het hier bij Ajax des te meer waarderen. Dan zie je hoe goed het op de Toekomst allemaal geregeld is. Bovendien zie je hoe hard de voetbalwereld kan zijn. Zeker bij Haarlem. Echt waar; nergens anders is het beter dan bij Ajax. Maar om dat te ervaren moet je die stap om even weg te gaan wel durven nemen.”

Tijdens het gesprek met Overtoom wordt duidelijk hoe lastig het is om de laatste stap te maken. ,,Het is vooral wachten op je kans. Je moet geduld hebben. Net dat ene stukje geluk dat er op jouw positie een plekje vrij komt en dat jij dan juist op dat moment in vorm bent. Bovendien moet dan ook de trainer het nog in je zien zitten.” Het is een situatie die de middenvelder van Jong Ajax in zijn jaren bij Ajax nog niet eerder heeft meegemaakt. ,,In de jeugd liep het eigenlijk allemaal vrij automatisch. Natuurlijk voelde je op het moment zelf wel de druk om steeds naar een hoger team door te schuiven, zeker omdat je onderweg steeds veel jongens ziet afhaken. Maar uiteindelijk had ik nooit het gevoel dat het me niet zou lukken.”

Na twee seizoenen Jong Ajax voelt Overtoom dat hij toe is aan een volgende stap. Bovendien loopt zijn contract aan het einde van dit seizoen af. ,,Er zijn inmiddels een aantal gesprekken geweest. Het is een kwestie van keuzes maken. Mocht ik bijvoorbeeld naar een andere club gaan, dan is de kans groot dat ik me aan een totaal andere speelstijl moet aanpassen. Dat heb ik bij Haarlem gemerkt. Nu moeten we kijken wat het beste voor me is.” Wellicht dat Van Teunenbroek er opnieuw een voorspelling aan wil wagen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

,,Voor mij is de ervaring bij HFC Haarlem heel goed geweest." ,,Voor mij is de ervaring bij HFC Haarlem heel goed geweest."