Menu
Overtuigend Europees debuut Ajax A1

Overtuigend Europees debuut Ajax A1

Ajax A1 heeft woensdagavond een overtuigend Europees debuut gemaakt. Op sportcomplex de Toekomst won het team van de jarige Fred Grim de openingswedstrijd in de The NextGen Series met 2-0 van Aston Villa. Nick de Bondt en invaller Viktor Fischer waren trefzeker voor het hoogste jeugdelftal van Ajax.

Vanaf dit seizoen speelt Ajax A1 Europees voetbal. Naast de gebruikelijke wedstrijden in de competitie en het bekertoernooi is Ajax met vijftien andere U-19 teams debutant in The NextGen Series. Een Europees toernooi waar de volgende generatie voetballers zich op hoog niveau met elkaar kunnen meten. De deelnemers zijn van hoog niveau: van FC Barcelona tot Internazionale en Tottenham Hotspur. Naast Aston Villa zijn Fenerbahçe en Rosenborg de andere tegenstanders in de poule van Ajax.

,,Een geweldig leermoment voor de jongens”, sprak Grim in aanloop naar de ontmoeting met Aston Villa. ,,Ze leren tegen buitenlandse tegenstanders met andere speelstijlen te spelen. Ook het reizen naar Europese uitwedstrijden is voor deze jongens nieuw. Bovendien volgen de wedstrijden elkaar snel op. Ze moeten de focus daardoor telkens in korte tijd verleggen. Het zijn allemaal zaken waar ze later ook bij de senioren mee te maken krijgen. The NextGen Series biedt ze de mogelijkheid om daar nu alvast ervaring in op te doen.”

Joeri de Kamps worstelt zich tussen twee spelers van Aston Villa door. Joeri de Kamps worstelt zich tussen twee spelers van Aston Villa door.

De Europese start van Ajax was goed. Dankzij twee goed uitgespeelde kansen behaalden de A-junioren direct drie punten in de eerste groepswedstrijd. Beide doelpunten kwamen vanaf de linkerflank. Na zeventien minuten opende linksbuiten Nick de Bondt de score, door op snelheid het doel van de tegenstander op te zoeken en vervolgens doeltreffend toe te slaan. Kort na rust verdubbelde zijn vervanger Viktor Fischer de score. De jonge Deen, vorig seizoen vastgelegd door Ajax, heeft het blessureleed achter zich gelaten en liet zo nu en dan fraaie dingen zien aan de toeschouwers die op het ‘Europees avondje’ op de Toekomst waren afgekomen.

De toeschouwers zagen ook een prima keepende Mickey van der Hart. Met name voor rust hield de doelman zijn team twee keer op de been door met katachtige reflexen het gevaar van Aston Villa te elimineren. Ook trainer en voormalig doelman Grim had op zijn 46e verjaardag van Van der Hart genoten. ,,Hij hield ons in de wedstrijd. Zeker omdat we verzuimden om meer doelpunten te scoren. Daardoor moesten we de hele wedstrijd vol gas blijven geven.” Onder anderen Fabian Sporkslede (kopbal) en aanvoerder Davy Klaassen kregen na rust uitgelezen kansen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar zowel de nummer 3 als nummer 10 van Ajax kregen het scorebord niet meer in beweging.

Tussen alle junioren van Ajax was de 19-jarige Joeri de Kamps de meest ervaren speler. Grim had van de gelegenheid gebruik gemaakt om een oudere speler op te stellen. De reglementen van The NextGen Series schrijven voor dat drie spelers (waarvan twee in het veld) ouder dan 19 jaar mogen zijn. De A1-coach gaf de middenvelder van Jong Ajax een leidende rol op het middenveld. ,,De trainer verwachtte van me dat ik de jongens op sleeptouw zou nemen. Een mooie uitdaging, al was het maar omdat ik vorig seizoen zelf nog in de A1 speelde”, aldus De Kamps.

Een week na zijn officieuze debuut in Ajax 1 (in de oefenwedstrijd tegen Almere City) waren de rollen woensdagavond dus omgedraaid voor De Kamps: ,,Het was inderdaad wel een groot verschil. Vorige week speelde ik voor het eerst met spelers die al heel veel bereikt hebben. Zeker van iemand als André Ooijer kan ik ontzettend veel leren, zo merkte ik die avond. Vanavond was het precies andersom. Nu moest ík die leidersrol op me nemen. Zeker in zo’n wedstrijd tegen een buitenlandse tegenstander vraagt dat toch wel iets extra’s. De speelstijl en het niveau is anders. In de competitie speelt iedereen 4-3-3, terwijl buitenlandse teams vrijwel altijd met twee spitsen spelen. Voor onze ontwikkeling is het daarom heel goed om geregeld dat soort weerstand te krijgen. Zo’n wedstrijd tegen Aston Villa is daarom heel waardevol.”

Zaterdagmiddag opent kampioen Ajax A1 het Nederlandse voetbalseizoen met de strijd om de Supercup tegen bekerwinnaar NAC A1. De wedstrijd op de Toekomst begint om 14:30 uur. Vier dagen later start de A1 de competitie met een thuiswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Willem II/ RKC.

Scoreverloop: 17. De Bondt 1-0, 49. Fischer 2-0.

Opstelling Ajax A1: Mickey van der Hart, Sven Nieuwpoort, Fabian Sporkslede, Stefano Denswil, Xandro Schenk, Joeri de Kamps, Davy Klaassen, Ouasim Bouy (62. Darren Rosheuvel), Lesley de Sa, Rowendey Schoop (79. Boban Lazic), Nick de Bondt (46. Viktor Fischer).

Ajax TV zendt vrijdag een samenvatting en reacties van Ajax A1 - Aston Villa uit

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Lesley de Sa probeert zijn tegenstander van zich af te houden. Lesley de Sa probeert zijn tegenstander van zich af te houden.
Nick de Bondt loopt juichend weg na de 1-0. Nick de Bondt loopt juichend weg na de 1-0.
Mickey van der Hart keepte een uitstekende wedstrijd. Mickey van der Hart keepte een uitstekende wedstrijd.
Ouasim Bouy laat zijn tegenstander achter zich. Ouasim Bouy laat zijn tegenstander achter zich.
Spits Rowendy Schoop temidden van de Engelse luchtmacht. Spits Rowendy Schoop temidden van de Engelse luchtmacht.
De Deen Viktor Fischer speelde de tweede helft mee. De Deen Viktor Fischer speelde de tweede helft mee.
Vreugde na de 2-0 van Fischer. Vreugde na de 2-0 van Fischer.
De jarige Grim kon dankzij de Europese zege dubbel gefeliciteerd worden. De jarige Grim kon dankzij de Europese zege dubbel gefeliciteerd worden.
Aanvoerder Davy Klaassen kreeg een paar goede kansen, maar scoorde niet. Aanvoerder Davy Klaassen kreeg een paar goede kansen, maar scoorde niet.
Grim complimenteert keeper Mickey van der Hart. Hij hield de nul bij zijn Europese debuut. Grim complimenteert keeper Mickey van der Hart. Hij hield de nul bij zijn Europese debuut.