Menu
Overtuigend Jong Ajax knokt zich terug

Overtuigend Jong Ajax knokt zich terug

Het recht zegevierde maandagavond op sportcomplex de Toekomst. Jong Ajax speelde een fase zijn beste voetbal van het seizoen, maar kwam volledig onterecht op een 0-2-achterstand tegen FC Oss. Geholpen door een rode kaart van Wouter de Vogel wisten de Ajacieden in de slotfase nog terug te komen. De gelijkmaker (2-2) van invaller Zakaria El Azzouzi viel in blessuretijd.

Coach Andries Ulderink had na afloop gemengde gevoelens. ,,Maar het goede gevoel overheerst”, benadrukte hij. ,,Natuurlijk baal ik dat we niet hebben gewonnen, want dat hadden we zeker verdiend. Aan de andere kant ben ik tevreden met hoe we hebben gespeeld, en vooral de eerste 35 minuten. Die waren heel goed met gevarieerd aanvalsspel, een hoog tempo en veel kansen. Beter hebben we dit seizoen nog niet gespeeld.”

Gewijzigde opstelling
De opstelling van Jong Ajax was wezenlijk anders dan in de laatste thuiswedstrijden. Ditmaal was er geen aanvulling vanuit de A-selectie en bovendien ontbraken Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdel Nouri. Het drietal doet woensdag mee bij de A1 in de UEFA Youth League-wedstrijd bij Schalke 04.

Coaches Ulderink en Jaap Stam waren genoodzaakt een zeer onervaren elftal, met louter jonge talenten, het veld in te sturen. Het pakte wonderwel uitstekend uit. Jong Ajax speelde het eerste halfuur zeer overtuigend. Het spel was fris van de lever en flitsend via de zijkanten,

Vooral Elton Acolatse snelde een aantal keer met opvallend gemak langs zijn directe opponent. Het ontbrak echter steeds aan precisie in de eindfase. Te vaak werd door zijn teamgenoten verkeerd positie gekozen, of was de voorzet van Acolatse ondermaats. FC Oss-doelman Nick Hengelman groeide gedurende de eerste helft uit tot de grote man. De goalie redde voortreffelijk toen Sam Hendriks tweemaal vrij opdook, en had een dito redding in huis op een inzet van Acolatse.

Sam Hendriks maakt de aansluitingstreffer voor Jong Ajax.
Sam Hendriks maakt de aansluitingstreffer voor Jong Ajax.

Ruzie
Werkelijk uit het niets en compleet tegen de verhouding in kwam Oss zeven minuten voor rust op voorsprong. De eerste gevaarlijke uitbraak van de bezoekers leverde een strafschop op, na een overtreding van centrumverdediger Terry Lartey Sanniez. Fatih Kamaci greep het buitenkansje dankbaar aan. Voor het nemen ging overigens wel geruzie met ploeggenoot Felitciano Zschusschen vooraf. Uiteindelijk mocht vaste nemer, Kamaci, aanleggen.

Ajax keek – gezien de verhoudingen op het veld – volledig onverdiend tegen een achterstand aan, maar leek voornemens in de tweede helft het recht te laten zegevieren. Net als voor de pauze toonde Acolatse zich bedrijvig. Maar het bleef hetzelfde liedje: Acolatse miste een grote kans en stelde van afstand Hengelman op de proef. De goalie gaf wederom geen krimp.

En zo verliep het tweede bedrijf identiek aan het eerste. Wederom had FC Oss één kans nodig om doel te treffen, al kon eigenlijk nauwelijks van een echte kans worden gesproken. Een afstandsschot van Zschusschen werd onfortuinlijk van richting veranderd, en maakte doelman Andre Onana in een klap kansloos.

Comeback
Het was een mokerslag voor Jong Ajax, maar niet veel later kwam er toch weer hernieuwd geloof. De Vogel moest na een harde tackle van achteren op Acolatse inrukken met direct rood. In numeriek overtal maakte de thuisploeg vol jacht op de gelijkmaker. Er werd offensief gewisseld door aanvaller Zakaria El Azzouzi in te brengen voor verdediger Damon Mirani.

Acht minuten voor tijd werd Robert Muric gevloerd in het strafschopgebied van FC Oss. Strafschop, oordeelde scheidsrechter Perez. Hendriks, eerder in de wedstrijd nog onfortuinlijk in de afronding, faalde niet vanaf elf meter, en leidde met zijn rake trap een spannende slotfase in. In de eerste minuut van de blessuretijd viel de verdiende gelijkmaker. El Azzouzi tikte een voorzet vanaf rechts binnen: 2-2.

,,Complimenten voor de jongens hoe ze zich bij elkaar hebben geraapt na de 0-2”, stelde Ulderink. Zijn ploeg blijft zestiende op de ranglijst. Maar als de jonge Ajacieden zo blijven spelen als tegen Oss, zal er spoedig een opmars volgen.

Scoreverloop: 37. Kamaci 0-1 (strafschop), 65. Zschusschen 0-2, 84. Hendriks 1-2 (strafschop), 90. El Azzouzi 2-2

Opstelling Jong Ajax: Onana, Owusu, Lartey Sanniez, Mirani (78. El Azzouzi), Dankerlui (89. Vissie), Clement, Warmerdam, Bakker, Muric, Hendriks, Acolatse


Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Proshots/Martijn Buskermolen