Menu
Overtuigende Klassiekerzege geeft vertrouwen

Overtuigende Klassiekerzege geeft vertrouwen

Ajax was zondagmiddag in de ArenA oppermachtig tegen Feyenoord. De tegenstander uit Rotterdam werd overlopen en met 3-0 verslagen. ,,Dit geeft veel vertrouwen”, aldus trainer Adrie Koster.

De Klassieker spelen is mooi, de Klassieker winnen is nog mooier, maar de Klassieker met overmacht winnen is het allermooist. Dat laatste deed Ajax zondagmiddag in de eigen Amsterdam ArenA. Voor een uitzinnig eigen publiek werd tegenstander Feyenoord compleet weggespeeld. De eindstand 3-0 had zelfs nog veel hoger kunnen uitvallen als de Amsterdammers beter waren omgesprongen met de vele kansen. Feyenoord-coach Bert van Marwijk kon het na afloop maar moeilijk bevatten. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus de teleurgestelde trainer. ,,We zijn afgebluft, vernederd. We hebben niets afgedwongen.”

Dat Ajax er voor eigen publiek zin in had, werd heel snel duidelijk. Met Rasmus Lindgren in de basis (hij verving de geschorste Edgar Davids) kreeg de formatie van Adrie Koster al in de eerste minuut een grote kans. Klaas Jan Huntelaar werd vrijgezet door Kenneth Perez, maar zag zijn schot op doel worden gestopt door Henk Timmer. ,,Vanaf dat moment zaten we meteen goed in de wedstrijd”, sprak Adrie Koster. ,,Het publiek gaat er door zo’n moment ook meteen vol achter staan.” In de achtste minuut was het wel raak. John Heitinga, die zijn 200ste officiële wedstrijd speelde, werd aangespeeld door Luis Suarez, brak met een knappe actie door de Feyenoord-defensie en schoot binnen.

Na de openingstreffer bleef Ajax domineren. Kansjes waren er voor Huntelaar, maar vaak was de eindpass net iets te hard of te onscherp. De Ajax-spits gaf na een half uur voetbal wel een mooie voorzet op Suarez, maar de Uruguayaan (die in de rust gewisseld werd voor Dennis Rommedahl) schoot van dichtbij over. Gabri zorgde er vlak voor rust voor dat Ajax de voorsprong voor rust nog verdubbelde. Hij knokte zich richting de achterlijn en plaatste de bal met een prachtig passje op het hoofd van Huntelaar. De spits kopte hard raak: zijn twintigste competitietreffer.

Feyenoord kreeg dankzij voortreffelijk werk van de Ajax-verdediging (Silva, Heitinga, Vermaelen, Vertonghen) voor rust nauwelijks een kans, en slaagde er ook de tweede 45 minuten niet in gevaarlijk te worden. Ajax had mogelijkheden genoeg om verder uit te lopen, maar de scherpte ontbrak. ,,Volgens mij hebben we tussen de 55ste en de 70ste minuut zeven opgelegde kansen gekregen”, zei Koster. ,,We hadden meer oog voor elkaar moeten hebben. Het doelsaldo is in deze fase van de competitie ook belangrijk.”

Ajax kwam vlak voor het laatste fluitsignaal toch nog een keer tot scoren. Rasmus Lindgren zette met een fraai lobje Huntelaar vrij voor het doel. De spits bepaalde de eindstand op 3-0. ,,Een mooie, belangrijke zege”, vond Koster. ,,Nu laten we het gat met PSV in ieder geval niet nog groter worden. Dit geeft heel veel vertrouwen.” Zijn collega Bert van Marwijk maakte jubilaris John Heitinga nog een mooi compliment tijdens de persconferentie. ,, Als je kijkt hoe Heitinga deze wedstrijd beleeft”, aldus de coach van de Rotterdammers, ,,daar kunnen wij echt nog heel wat van leren.”

Ajax gaat door de zege Heerenveen weer voorbij op de ranglijst. De Amsterdammers staan tweede met acht punten achterstand op PSV.

Benieuwd naar spelersreacties?
Houd website van Ajax TV in de gaten >>