Menu
Overtuigende zege Ajax 2

Overtuigende zege Ajax 2

Na de matige vertoning afgelopen dinsdag in de beker tegen SDO (2-0 nederlaag) was iedereen benieuwd hoe Zaterdag 2 het zou oppakken in de competitie. In herfstige omstandigheden trapten Ajax en Breukelen (met ex-Ajacied Antonio Cvetkovic in de basis) vanmiddag af voor het onderlinge duel. Beide teams zochten de aanval waardoor de toeschouwers een onderhoudende eerste helft zagen met mogelijkheden voor beide doelen.

Breukelen kwam op voorsprong in de 21e minuut toen een speler van de thuisploeg een aanval doeltreffend afrondde (1-0). Dit was het sein voor Breukelen om wat terug te zakken en Ajax te laten komen. De Amsterdammers konden maar moeizaam de ruimte vinden en moesten daarnaast oppassen voor de counters van de thuisploeg.
Toch wist Ajax op gelijke hoogte te komen: nadat Oliveira eerst de reflexen van de keeper testte, wist de middenvelder uit de daaropvolgende corner in de 36e minuut te scoren (1-1). Dit was tevens de ruststand.

De tweede helft kwam Ajax gretig uit de kleedkamer en dat resulteerde in drie grote mogelijkheden voor Ajax: goed doorzetten van Fabies zorgde voor het nodige gevaar in het strafschopgebied van Breukelen. In de 53e minuut dribbelde Van Moerkerk de 16 meter binnen: met een forse duw werd hij ten val gebracht, de goed leidende scheidsrechter liet echter doorspelen. Silooy kwam in het veld voor van Huffel.

Uit een van de uitvallen van Breukelen ontsnapte ex Ajacied Cvetkovic aan de aandacht zijn strakke voorzet werd onberispelijk afgerond en zo stond Ajax voor de tweede keer op een achterstand. Vanaf de aftrap zette Ajax opnieuw aan en wederom was er een overtreding voor nodig om de dadendrang van de Amsterdammers te stoppen.
Metzemakers zette zich achter de bal, met een droge schuiver bij de eerste paal plofte de bal achter de doelman van Breukelen. De stand was weer binnen één minuut in evenwicht, de ploeg uit de provincie Utrecht was kapot gespeeld en de beste man van het veld Jelle Huitema schoof regelmatig door naar het middenveld, echter zijn afstandsschoten troffen geen doel.

Doelman Coonen van Ajax moest nog gestrekt naar de hoek om een derde treffer van Breukelen te voorkomen.
Het slotaccoord was weer voor Ajax: Oliveira begon aan een solo die met een overtreding moest worden gestopt.
Nu wees de scheidsrechter wel resoluut naar de stip, Metzemakers maakte geen fout en scoorde 2-3.
Er waren nog vijf minuten spannende minuten te gaan. In de slotminuut trok Hofland naar de achterlijn: de voorzet
die volgde kwam bij Oliveira voor de voeten die aarzelde geen moment en schoot de bevrijdende 2-4 in het doel.
De uitslag had daarna nog grote uit kunnen vallen: in blessuretijd ging Hofland binnen de 16 meter onderuit en had de bal wederom op de stip gekund. Al met al een prima uitslag van Ajax.

Fotografie: Rob van Vliet