Menu
Overtuigende zege Jong Ajax

Overtuigende zege Jong Ajax

Nadat Jong Ajax zich twee weken geleden ten koste van Jong FC Groningen plaatste voor de bekerfinale van de Beloftenteams, troffen beide teams elkaar dinsdagavond in de competitie. Toen bleef het spannend tot de laatste minuut, nu was die spanning een stuk minder want Jong Ajax was heer en meester, 5-0.

Jong Ajax overrompelde Jong FC Groningen vanaf de eerste seconde en dat leverde 27 tellen later al de openingstreffer op. Thulani Serero opende op Jody Lukoki, die de bal op zijn beurt keurig meegaf aan de opgekomen Ricardo van Rhijn. De aanvoerder gaf voor en Mats Rits schoot met een droge knal in de benedenhoek raak, 1-0. Vijf minuten later juichte enkele supporters opnieuw toen ze dachten dat een corner zo het doel indraaide. De bal eindigde echter op het dak van het doel. In het eerste kwartier kwam Groningen er nauwelijks uit. Alleen in de tiende minuut vond Henk Bos Hyun Jun Suk die zich probeerde vrij te spelen in de zestien meter. Joël Veltman, die een perfecte wedstrijd speelde, verdedigde ook op dat moment echter uitstekend.

Nadat Ismaïl Aissati in de twaalfde minuut een bal in het zijnet had geschoten was het in dezelfde minuut wel raak. Ricardo van Rhijn bereikte met een prima steekpass Jody Lukoki die goed voor gaf. Daar stond spits Yener Arica op de juiste plaats om de 2-0 binnen te tikken. Dat leidde tot een vreugdesprong van trainer Gery Vink: ,,De voorbereiding van die aanval was uit het boekje. Dat maakte mij heel blij", aldus de tevreden trainer die het eerste half uur had genoten van zijn ploeg. ,,Daarna werd ons spel tot de rust wat rommelig en raakten we het een beetje kwijt, ook omdat we alle duels op het middenveld verloren." Groningen zag in die fase de bal na een vrije trap van aanvoerder Tim Keurntjes via de onderkant lat uit het doel stuiteren en Nicklas Pedersen een kans voor open doel missen. Zo bleef het 2-0 voor Ajax.

Yener Arica rondt een aanval uit het boekje perfect af, 2-0. Yener Arica rondt een aanval uit het boekje perfect af, 2-0.

,,We kwamen goed de kleedkamer uit", aldus Vink. ,,We hebben mooie dingen laten zien." Na iets meer dan een uur spelen kwam Jong Ajax op 3-0. Weer was de aanval snel en meedogenloos via Thulani Serero, Joeri de Kamps en doelpuntenmaker Lukoki. Toen een minuut later Aissati werd vervangen door Ricardo Kip nam de productie opeens in rap tempo toe. Kip stond nog geen twee minuten in het veld toen hij profiteerde van een blunder van Groningen-verdediger Alim Özturk en de 4-0 op het scorebord zette. Vijf minuten later zag hij dat Van Rhijn het overzicht hield in het strafschopgebied en de bal voorgaf op Lukoki. Die schoot knap raak, maar de grensrechter constateerde buitenspel. Nog geen minuut later kwam de 5-0 er alsnog. Lukoki vond Kip en hij scoorde zijn tweede van de avond, door de benen van doelman Fij. ,,Ik houd een goed gevoel over aan deze wedstrijd", aldus Vink. ,,De komende twee duels zijn cruciaal. Of we blijven in de grijze middenmoot of we gaan meedoen om de bovenste plaatsen."

Houd Ajax TV in de gaten voor de volledige analyse van trainer Gery Vink en een reactie van Jody Lukoki.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ismaïl Aissati was in de eerste helft een lastige klant voor Groningen. Ismaïl Aissati was in de eerste helft een lastige klant voor Groningen.
Trainer Gery Vink (l) en John Bosman zijn tevreden over het spelbeeld. Trainer Gery Vink (l) en John Bosman zijn tevreden over het spelbeeld.
Oud-Ajacied Hyun Jun Suk kreeg geen poot aan de grond bij Veltman. Oud-Ajacied Hyun Jun Suk kreeg geen poot aan de grond bij Veltman.
Al na 27 seconden zette Mats Rits Ajax op 1-0. Al na 27 seconden zette Mats Rits Ajax op 1-0.
Jody Lukoki is blij met de 3-0. Jody Lukoki is blij met de 3-0.
Ricardo Kip kende een droom van een invalbeurt met twee goals. Ricardo Kip kende een droom van een invalbeurt met twee goals.
Er viel deze dinsdag veel te juichen op de Toekomst. Er viel deze dinsdag veel te juichen op de Toekomst.