Menu

Overzicht eerste competitieronde

RIJSWIJK (ANP) - Op de eerste speeldag van de competitie is Feyenoord al twee punten weggelopen van Ajax en PSV. Van de kanshebbers voor de titel kwamen de Rotterdammers als enige tot winst.

De competitie werd vrijdagavond geopend door FC Twente en RKC. De ploeg van oud-Ajacied Johnny van 't Schip won met 1-0 door een snel doelpunt van Arjan van der Laan.

Feyenoord versloeg in de derby Sparta, 5-0. Ajax mocht blij zijn met een punt tegen Roda JC (1-1). In de ArenA maakten de Amsterdammers kort voor tijd een achterstand goed. Datzelfde deed PSV bij FC Groningen (2-2).

De kandidaat-degradanten FC Den Bosch en Fortuna Sittard deden het verdienstelijk. Beide speelden op eigen veld doelpuntloos gelijk tegen een opponent die behoort tot het rijtje van subtoppers. Den Bosch tegen Heerenveen, Fortuna tegen Vitesse.

FC Utrecht, vorig seizoen nog vijfde, verloor bij NAC door een treffer van Salmon. De Graafschap overspeelde op eigen veld AZ (3-0) door doelpunten van Meerdink, Schulp en Promes. Willem II had thuis geen enkele moeite met NEC, 3-1.

Tomasson was de opvallendste man bij Feyenoord. De Deen scoorde drie keer. De andere treffers kwamen op naam van Emerton en Bosvelt. Van Hooijdonk maakte geen doelpunt. De van Benfica gekochte spits miste wel een strafschop. Op de bank bij Sparta debuteerde Rijkaard als coach in de eredivisie.

Vorig seizoen verloor PSV een keer; de eerste wedstrijd, bij De Graafschap. In Groningen leek de geschiedenis zich voor de kampioen te herhalen. Pas drie minuten voor het einde maakte invaller Vennegoor of Hesselink gelijk, 2-2. Broerse en Hugo hadden FC Groningen op 2-0 gezet. Kezman bracht PSV van elf meter terug in de race.