Menu
Overzicht interlands met Ajax-inbreng

Overzicht interlands met Ajax-inbreng

Verschillende Ajacieden kwamen zaterdag met hun nationale elftal in actie. Marko Pantelic en Dennis Rommedahl plaatsten zich met Servië en Denemarken voor het WK in Zuid-Afrika.

Denemarken, met Ajacied Dennis Rommedahl in de basis, plaatste zich dankzij een 1-0 overwinning op Zweden voor het WK. Jakob Poulsen besliste elf minuten voor tijd de topper in Kopenhagen.

Ook Servië gaat naar het WK. In Belgrado won de Servische ploeg met 5-0 van Roemenië. Ajax-spits Marko Pantelic nam na vijftig minuten de tweede treffer voor zijn rekening. Ex-Ajacied Cristian Chivu werd vlak voor tijd met rood van het veld gestuurd.

Uruguay mag de hoop op WK-deelname blijven koesteren. Onder meer dankzij een goal van Ajax-aanvoerder Luis Suarez wonnen de Zuid-Amerikanen in Ecuador met 1-2. Bruno Silva kwam niet in actie. Uruguay bezet momenteel de vijfde plaats in de kwalificatiegroep, die recht geeft op de play-offs. Ecuador staat één punt achter het geboorteland van Suarez en Silva. Woensdag staat tijdens de laatste speelronde de kraker tegen Argentinië op het programma. De Argentijnen hebben als nummer vier een virtueel WK-ticket in handen. Bij een overwinning kan Uruguay de vierde plaats overnemen.

Bondscoach Dick Advocaat is zijn baan bij de Belgische voetbalbond met een 2-0 overwinning gestart. Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen kregen van Advocaat een basisplaats toebedeeld in de wedstrijd tegen Turkije. Vermaelen was ook de aanvoerder bij de Belgen. Toby Alderweireld bleef negentig minuten op de bank. De Belgen waren al uitgeschakeld voor WK-deelname, alsmede Turkije.

Eyong Enoh deed goede zaken met Kameroen. De middenvelder van Ajax won in zijn geboorteland met 3-0 van Togo. Enoh had met een invalbeurt in de 77e minuut een klein aandeel in de zege. Kameroen is koploper in de poule. Woensdag kan het land zich definitief voor de eindronde in Zuid-Afrika plaatsen. De Kameroeners gaan op bezoek bij Marokko. Concurrent Gabon treft Togo.

Eerder op de dag speelde het Nederlands elftal in Sydney met 0-0 gelijk tegen Australië. De Ajax-inbreng tijdens het oefenduel van Oranje bestond uit Maarten Stekelenburg en Demy de Zeeuw. Stekelenburg speelde de hele wedstrijd, De Zeeuw werd zes minuten voor tijd vervangen door David Mendes da Silva.

Vanwege het tijdsverschil speelde het duel in Sydney zich in de Nederlandse ochtend af. Het Nederlands elftal was Down Under de sterkste ploeg, maar verzuimde net als de thuisploeg te scoren.

Het verschil in doelpogingen gaf het overwicht van Oranje goed aan. Nederland – spelend in het blauwe uittenue – kwam tot twintig schoten (waarvan zes op doel). De Aussies stelden daar slechts één schot op doel tegenover (zes inzetten in totaal).

Foto: Pro Shots/Stanley Gontha