Menu

Overzicht trainersloopbaan Louis van Gaal

1987: In november wordt Louis van Gaal ontslagen bij AZ. Dat bestrijdt hij zelf overigens. 1991: ,,Ik ben hard, eerlijk en duidelijk'' In september lost hij Leo Beenhakker af als hoofdtrainer van Ajax. Van Gaal was assistent onder Beenhakker, die (voor de tweede keer) naar Real Madrid ging.

1992: Ajax wint over twee wedstrijden de UEFA Beker ten koste van Torino.

1993: Ajax wint beker.

1994: Ajax wint Super Cup en wordt later landskampioen.

1995: Ajax wint Super Cup en wordt landskampioen. En in Wenen wint Ajax in mei voor het eerst sinds 1973 de Europa Cup I, nu Champions League. AC Milan wordt met 1-0 verslagen. Patrick Kluivert scoort. In november wint Ajax de wereldbeker, ten koste
van Gremio. De beslissende strafschop in Tokio is van Danny Blind.

1996: Ajax wordt landskampioen, maar verliest de Europa Cup Ifinale van Juventus na strafschoppen.

1997: Van Gaal kondigt vertrek aan. Ajax verliest in de halve finale van de Champions League van Juventus. In de competitie eindigt de club slechts als vierde. Van Gaal wordt de nieuwe trainer van FC Barcelona. Hij vervangt Bobby Robson, die met de
club zeer succesvol was. De start is slecht, met verlies in de Europese Super Cup en snelle uitschakeling in de Champions League.

1998: Voor het eerst sinds 39 jaar wint Barcelona de dubbel; landstitel en beker. Ook wordt de Europese Super Cup veroverd. Boudewijn Zenden (PSV), Patrick Kluivert (Ajax) en Philip Cocu (PSV) komen naar Barcelona. Ook haalt Van Gaal Winston Bogarde (AC Milan) en (na een arbitragezaak) Frank en Ronald de Boer (Ajax).

1999: Barcelona verliest Spaanse Super Cup en struikelt opnieuw snel in de Champions League. De landstitel wordt wel weer veroverd, met elf punten voorsprong op rivaal Real Madrid.

2000: Het seizoen 1999/2000 begint met verlies in Spaanse Super Cup en later volgt uitschakeling in halve finales Champions League, van Valencia. De titel verliest de ploeg aan Deportivo la Coruna.
Op 20 mei maakt Van Gaal zijn ontslag bekend.
Op 7 juli heeft hij al een nieuwe baan, een 'droombaan': bondscoach van het Nederlands elftal.

2001: Na veertien wedstrijden trekt Van Gaal zich op 30 november terug als bondscoach. Oranje heeft zich niet geplaatst voor het WK. Sindsdien slaat hij alle aanbiedingen af.

2002: Op maandag 13 mei maakte Barcelona-president Joan Gaspart bekend dat Louis van Gaal terugkeert, hij gaat voor drie jaar tekenen.