Menu
Özbiliz haalt verloren jaren in

Özbiliz haalt verloren jaren in

Ergens zit er een hiaat in zijn ontwikkeling als voetballer, de jaren die hij in revalidatiecentra en het krachthonk doorbracht in plaats van op het trainingsveld. Nu Aras Özbiliz eindelijk langere tijd fit is, probeert hij die verloren jaren in te halen, zo goed en zo kwaad als dat gaat.

,,Ik ben een jongen van 22, maar als voetballer voel ik me eigenlijk een stuk jonger. Puur omdat ik door die blessures een paar jaar helemaal niet heb kunnen voetballen. Ik heb voor mijn gevoel nog heel wat in te halen ten opzichte van andere jongens van mijn leeftijd.”

De aanvaller is bezig aan zijn tweede seizoen bij Ajax’ A-selectie, maar heeft hij niettemin het gevoel dat zijn carrière pas net begint. Zijn vuistdikke medische dossier ligt daaraan ten grondslag. Het ging voor het eerst mis toen Özbiliz in de B1 speelde. Tijdens een wedstrijd scheurde de voorste kruisband in zijn linkerknie af. Een drama. ,,Behalve de echte fysieke pijn was het ook mentaal heel zwaar. Tot dat moment wist ik bij wijze van spreken niet eens wat een kruisband was. Je hoort natuurlijk wel vaker van voetballers met deze blessure, maar het gebeurt bijna nooit bij jeugdspelers. Het is altijd een klap, maar zeker op die leeftijd.”

Na de operatie, waarbij een pees uit zijn hamstring als vervangende kruisband werd aangebracht, duurde het veertien maanden voordat de linkspoot weer kon voetballen. Maar daarmee was het leed nog allerminst geleden voor Özbiliz. Toen hij als speler van de A2 in voorbereiding was op het nieuwe seizoen, raakte zijn schouder uit de kom. Toen dat binnen korte tijd nog een paar keer gebeurde, moest hij wederom onder het mes. ,,Dat grapje heeft me uiteindelijk zes maanden gekost.” De volgende rampspoed volgde niet veel later, toen de kustmatig aangebrachte kruisband het begaf. Hij wil er liever niet meer bij stilstaan, focussen op waar hij nu staat en genieten van het moment.

Aras Özbiliz hoopt dat hij zich met Armenië voor het EK van 2016 plaatst. Aras Özbiliz hoopt dat hij zich met Armenië voor het EK van 2016 plaatst.

,,Door wat ik allemaal heb meegemaakt aan blessures, koester ik nu elk moment dat ik kan spelen. Dat is echt zo. Ik zal Ajax ook altijd dankbaar blijven dat ze me destijds een contract hebben gegeven, terwijl ik midden in mijn revalidatie zat en het nog helemaal niet zeker was dat ik er goed uit zou komen. Bij een kruisbandblessure is dat sowieso de vraag, maar helemaal als je nog zo jong bent en je lichaam nog in de groei zit. Voor hetzelfde geld was ik er nooit meer helemaal bovenop gekomen en had ik nu ergens bij de amateurs gespeeld.”

Özbiliz is sinds dit jaar officieel international van Armenië. Eind februari maakte de Ajacied tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Canada zijn debuut in de nationale ploeg. Een benutte penalty in de slotfase gaf die toch al onvergetelijke ervaring nog wat extra glans. ,,Het was een soort mini-trainingskamp op Cyprus. Eerst speelde het B-elftal een wedstrijd tegen Servië en de A-ploeg de dag daarna tegen Canada. Het was een fantastisch gevoel om mijn eerste wedstrijd te spelen. Het was een mooi begin van mijn interlandcarrière en ik hoop dat er ook nog veel moois in het verschiet ligt.”

Een paar maanden eerder had hij de knoop doorgehakt en een Armeens paspoort aangevraagd, daarmee de weg vrij makend voor zijn debuut in de nationale ploeg. ,,Ik heb heel lang getwijfeld voor welk land ik wilde voetballen. Zeker ook omdat trainer Frank de Boer me adviseerde om te wachten op mijn kans in Nederland. Hij zag hier toekomst voor mij. Als ik me maar zou blijven ontwikkelen, dan kon ik via Jong Oranje doorgroeien naar het hoogste niveau. Als zo iemand dat zegt, iemand die zelf meer dan honderd interlands achter zijn naam heeft, dan zet dat je wel aan het denken.”

Maar uiteindelijk werd de keuze voor hem gemaakt, vindt Özbiliz. Nooit kreeg hij namelijk het gevoel dat hij serieus in beeld was voor een plekje in Jong Oranje. ,,De bondscoach (Cor Pot, red.) heeft mij nooit gebeld of me op een andere manier laten merken dat hij me erbij wilde hebben. Terwijl er in de pers ook gespeculeerd werd over de mogelijkheid dat ik voor Armenië zou kiezen. Maar ja, als je toch niet wordt geselecteerd, dan is het uiteindelijk heel gemakkelijk.”

Dat hij nu het Armeense shirt draagt, is zowel door zijn hart als zijn hersenen ingegeven. ,,Wat ook meespeelt, is dat het EK vanaf 2016 met 24 teams wordt gespeeld, in plaats van de huidige 16. Dat wordt heel interessant voor een land als Armenië, dat er in de afgelopen kwalificatiereeks al heel dicht bij was. Voor mij was dat perspectief doorslaggevend.” Armenië, met ook voormalig Ajacied Edgar Manucharyan in de gelederen, had in de voorbije kwalificatiecampagne lange tijd uitzicht op deelname aan de play-offs, maar eindigde uiteindelijk als derde in zijn poule, achter het Rusland van Dick Advocaat en Ierland. ,,We hebben een jong elftal, dat alleen maar kan groeien”, schetst Özbiliz het perpectief voor de komende jaren. ,,Armenië heeft nog nooit meegedaan aan een eindtoernooi. Dat bewerkstelligen zou een fantastische prestatie zijn.”

Tekst: Ajax Kick Off/Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst