Menu
Özbiliz Talent van de Toekomst

Özbiliz Talent van de Toekomst

Aras Özbiliz is dinsdagavond uitgeroepen tot Talent van de Toekomst. De aanvaller uit de A-jeugd kreeg de prijs uitgereikt tijdens de Vanenavond. Özbiliz werd geprezen om zijn voetbalkwaliteiten, maar ook om zijn ongelofelijke doorzettingsvermogen.

Vanenavond is voor de jeugdafdeling van Ajax een traditioneel feestelijke afsluiting van het seizoen. Alle jeugdspelers krijgen een vaan ter herinnering aan de afgelopen voetbaljaargang, er wordt stilgestaan bij speciale momenten en het Talent van de Toekomst wordt verkozen. Ondanks het vrolijke karakter van de bijeenkomst op de Toekomst, bevatte Vanenavond 2009 ook een flinke traan. Dit had natuurlijk alles te maken met het overlijden van Bobby Haarms. ,,Dit is een feestelijke avond in een verdrietige week”, zei voorzitter Uri Coronel in zijn openingswoord. ,,Bobby Haarms was een icoon, een Amsterdammer, een persoonlijkheid en één van de grootste Ajacieden die de club rijk was.” Er volgde een indrukwekkend moment van stilte, waarna het de beurt was aan de jeugdspelers om hun vanen in ontvangst te nemen.

Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de trofee voor Talent van het Jaar. Bijna alle spelers die in de jeugd deze prijs toegekend kregen, slagen in het topvoetbal. Voorbeelden? Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, John Heitinga. Vorig jaar werd de trofee gewonnen door Daley Blind. Hij schopte het vervolgens meteen tot de A-selectie. De winnaar van 2009 heet Aras Özbiliz. Hij ontving de trofee uit handen van Lucky Ajax-voorzitter Theo de Groot.

De reden om Özbiliz de prijs toe te kennen had niet alleen te maken met de voetbalkwaliteiten van de linksbenige aanvaller. Nee, hij dankte zijn trofee voor een minstens zo’n groot deel aan zijn karakter. Özbiliz wordt geplaagd door zware blessures (rug, schouder, knieën), maar keert steeds ijzersterk terug. Eind april sloeg het noodlot opnieuw toe. Hij scheurde zijn kruisband en moest onder het mes. Het duurt waarschijnlijk nog tot de winterstop voordat we Özbiliz weer in actie zien. ,,Talent is aangeboren geluk”, vertelde hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink. ,,Maar om de top te bereiken heb je nog meer nodig dan dat. Aras heeft bewezen dat hij zo iemand is. Hij is niet alleen een hele creatieve voetballer, maar is ook mentaal ijzersterk.”

Özbiliz, die al elf jaar deel uitmaakt van de jeugdopleiding van Ajax, had niet verwacht dat hij er met de prijs vandoor zou gaan. ,,Dit betekent heel veel voor me”, zei de linkspoot. ,,Mijn eerste doel is weer fit worden. En daarna hoop ik bij Jong Ajax mijn trofee waar te kunnen maken. Na iedere blessure ben ik sterker teruggekomen. Ik heb er vertrouwen in dat dat nu ook weer gaat gebeuren.”

Foto's: Sander Nieuwenhuys

Nieuwe leden Ajax Academy Club. Nieuwe leden Ajax Academy Club.

Jovi Hulshoff, Daan Rienstra, Kevin Echtveld, Bas Meeuwissen, Tayfun Candan, Roly Bonevacia, Jarchino Antonia, Johan Kappelhof, Tom Overtoom, Aras Özbiliz en Nick Lammers ontvingen het lidmaatschap van de Ajax Academy Club. Zij hebben minstens zes jaar deel uitgemaakt van de jeugdopleiding en gaan nu naar een andere club of stromen door naar Jong Ajax.

Ajax B2 kreeg luid applaus. Het team van Edmond Claus veroverde de nationale beker én de supercup. Ajax B2 kreeg luid applaus. Het team van Edmond Claus veroverde de nationale beker én de supercup.
Spelers van Ajax F1 ontvingen als eerste hun vaan. Spelers van Ajax F1 ontvingen als eerste hun vaan.
Vanenavond begon met een moment stilte voor Bobby Haarms. Vanenavond begon met een moment stilte voor Bobby Haarms.