Menu
Pareltjes El Hamdaoui wijzen Ajax de weg

Pareltjes El Hamdaoui wijzen Ajax de weg

Twee oogstrelende hoogstandjes van Mounir El Hamdaoui wezen Ajax de weg tijdens het thuisoptreden tegen sc Heerenveen. Op een aarzelende eerste lieten de Ajacieden een zelfverzekerdere tweede helft volgen. Het leverde Ajax een 3-1 overwinning op. Een overwinning die eigenlijk groter had moeten zijn.

Ajax kon zich woensdagavond van een betere kant laten zien dan in de laatste krachtmeting, zondag op Woudestein tegen Excelsior. In de uitwedstrijd, die werd ontsierd door de onterecht aan Anita gegeven rode kaart (de kaart werd maandag geseponeerd), morsten de Ajacieden dure punten: 2-2. In eigen, vertrouwde omgeving marcheerde het tegen sc Heerenveen aanvankelijk evenmin soepeltjes bij de Ajacieden. De vroege voorsprong via Mounir El Hamdaoui (1-0) kon het trage speel- en de voorspelbare strijdwijze niet verbloemen. Aan de schoonheid van El Hamdaoui’s treffer lag het in elk geval niet. De Ajacied chipte de bal oogstrelend over doelman Kevin Stuhr Ellegaard. De openingstreffer deed terugdenken aan de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Ook op die bewuste zaterdagavond sloeg El Hamdaoui al briljant toe. Blijkbaar onderhoudt de Marokkaan een goed contact met de woensdag toekijkende Dennis Bergkamp. De kunststukjes van Ajax’ nummer 9 doen sterk terugdenken aan de hoogtijdagen van de non flying Dutchman.

Clubicoon en jeugdtrainer Bergkamp zag Maarten Stekelenburg ‘gewoon’ terugkeren onder de lat. Naast het puntenverlies op Woudestein raakte de eerste doelman zondag ook geblesseerd. De knieblessure bleek drie dagen later een nieuwe basisplaats niet in de weg te staan. Ook André Ooijer startte opnieuw in de basis. Martin Jol maakte wel een tactische aanpassing met zijn keuze voor Rasmus Lindgren. Demy de Zeeuw kampte met een lichte kuitblessure en begon uit voorzorg op de bank.

Mounir El Hamdaoui is blij met zijn tweede schitterende treffer. Mounir El Hamdaoui is blij met zijn tweede schitterende treffer.

Een klein kwartier na de 1-0 maakten de Friezen gelijk. Heerenveen profiteerde daarbij van verdedigende fouten die Ajax maakte. Eerst liet Jan Vertonghen zich aftroeven door Roy Beerens, waarna ook Stekelenburg te laat was om Bas Dost het koppen te beletten. De puntaanvaller knikte de bal simpel in het Ajax-doel: 1-1. Ajax opereerde in een traag en laag tempo en gokte voor rust op momenten en kansen uit stilstaande spelsituaties. Luis Suarez liet zijn vrije trap al eens vervaarlijk indraaien, maar Stuhr Ellegaard bracht redding. Ook Lindgren zag zijn inzet, vanaf ruim 25 meter, gekeerd door de Friese goalie. Tien minuten voor rust zag Suarez een nieuwe vrijetrap van richting veranderd worden en op de lat eindigen. Dat het de Uruguayaanse Ajacied in de afwerking niet mee zat bewees hij op slag van rust. Eerst lag Stuhr Ellegaard opnieuw dwars toen Suarez van dichtbij inschoot. In de rebound ontving de Ajax-captain de bal terug, maar lepelde hij hem naast. Luttele tellen later floot scheidsrechter Eric Braamhaar voor de rust.

,,Na de 1-0 hadden we eigenlijk snel de 2-0 moeten maken, maar dat lukte niet’’, blikte assistent-trainer Danny Blind terug op de overwinning. De assistent verving de grieperige hoofdtrainer Martin Jol tijdens de persconferentie. ,,Heerenveen kwam daarmee helemaal terug in de wedstrijd. Maar na rust was het geen wedstrijd meer. Onze tandem voorin creëerde prima kansen.’’

El Hamdaoui hielp de thuisploeg, net als zondag tegen Excelsior, vlak na rust aan een nieuwe treffer. De wijze waarop hij scoorde was opnieuw bijzonder fraai te noemen. Centrale verdediger Arnold Kruiswijk kopte de voorzet vanaf rechts van Eyong Enoh onbedoeld door op El Hamdaoui. De aanvaller ontving de bal, taxeerde koeltjes de ruimte om toe te slaan en mikte de bal vervolgens beheerst en haarscherp in de verre hoek.

Twee seizoenen terug leverde Ajax – sc Heerenveen de gasten nog een 0-1 zege op. Zo ver lieten de Ajacieden het woensdag niet komen. Wellicht ook gewaarschuwd door de nederlaag van Jong Ajax - maandag in de Beloftencompetitie – tegen Jong Heerenveen/ Emmen (5-2) liet de hoofdmacht geen steken vallen. Met Demy de Zeeuw als vervanger van Siem de Jong won de thuisploeg iets aan stabiliteit, ook door verminderd balverlies.

,,Met de snelle 2-1 kwamen we goed uit de rust’’, vervolgde Blind tijdens de persconferentie. ,,Er waren weinig twijfels over wie de wedstrijd zou winnen. We hebben verdiend gewonnen en ik denk dat het publiek ook aardig aan zijn trekken is gekomen.’’

El Hamdaoui bleef de Ajacied van wie de meeste dreiging kwam. De spits leverde knap voorbereidend werk toen hij Anita in stelling bracht. De linksback denderde het strafschopgebied in, waarna ook zijn geplaatste bal op de lat belandde. In de rebound stuiterde de bal voor de voeten van Suarez. Slechts seconden nadat Anita de lat teisterde, zag Suarez ook deze poging op de dwarsligger eindigen. Vijf minuten later liet Anita de 47612 toeschouwers alsnog opveren. De verdediger rondde een nieuwe rush wel doeltreffend af: 3-1.

De publiekswissel van El Hamdaoui (voor Miralem Sulejmani) was het fraaie slot van een duel waarin Ajax uiteindelijk vooral tegen zichzelf leek te spelen. De vele kansen die Ajax creëerde leverde ‘slechts’ drie doelpunten op. ,,Als je twee mooie goals maakt, kan je dag niet meer stuk’’, vertelde Ajacied van de Wedstrijd El Hamdaoui tijdens het interview op het veld na de wedstrijd. ,,Welke van de twee ik het mooiste vind? Eigenlijk vind ik ze allebei wel mooi.’’

Bekijk de samenvatting van Ajax – Heerenveen en de reacties na afloop later op Ajax TV

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Maarten Stekelenburg bleek fit genoeg om te kunnen spelen. Maarten Stekelenburg bleek fit genoeg om te kunnen spelen.
Rasmus Lindgren, spelend voor de licht geblesseerde De Zeeuw, stuitte met zijn mooie vrije trap op de doelman. Rasmus Lindgren, spelend voor de licht geblesseerde De Zeeuw, stuitte met zijn mooie vrije trap op de doelman.
Luis Suarez had duidelijk het geluk niet aan zijn zijde. Twee keer trof hij de lat, vaker ging het net mis. Luis Suarez had duidelijk het geluk niet aan zijn zijde. Twee keer trof hij de lat, vaker ging het net mis.
Jan Vertonghen glijdt naar de bal. Jan Vertonghen glijdt naar de bal.
El Hamdaoui haalt weer verwoestend hard uit. Deze poging treft echter geen doel. El Hamdaoui haalt weer verwoestend hard uit. Deze poging treft echter geen doel.
Gregory van der Wiel zet al voor, voordat Jong-A-Pin erbij kan. Gregory van der Wiel zet al voor, voordat Jong-A-Pin erbij kan.
Eyong Enoh springt stukken hoger dan zijn opponenten. Eyong Enoh springt stukken hoger dan zijn opponenten.
Vurnon Anita, speelgerechtigd nadat zijn rode kaart werd geseponeerd, viert zijn fraaie 3-1. Vurnon Anita, speelgerechtigd nadat zijn rode kaart werd geseponeerd, viert zijn fraaie 3-1.
Martin Jol geeft Demy de Zeeuw aanwijzingen. De trainer moest wegens griepverschijnselen de persconferentie overslaan. Martin Jol geeft Demy de Zeeuw aanwijzingen. De trainer moest wegens griepverschijnselen de persconferentie overslaan.
Danny Blind nam de honneurs waar voor de zieke Jol. Danny Blind nam de honneurs waar voor de zieke Jol.