Menu

Pas na Willem II weet Koeman of Ajax klaar voor is tweede seizoenhelft

Hoewel de voorbereiding met de middelen die voorhanden waren, goed is ingevuld, was het voor Ronald Koeman niet die aanloop naar de tweede competitiehelft die hij had gewenst. Daarvoor waren te veel belangrijke spelers niet van de partij. Een gefundeerd antwoord op de vraag of Ajax klaar is voor de tweede reeks van wedstrijden, kan hij dan ook niet geven. ,,Dat weten we pas zondagmiddag om kwart over vier.''

Gedurende de voorbereiding miste Ajax diverse spelers vanwege blessures. Koeman: ,,Na het kerstverlof dachten we op 8 januari iedereen fit te hebben. Litmanen was dat, maar hij haakte enkele dagen later af. Van der Vaart was dat niet. Daardoor hebben we niet de voorbereiding kunnen draaien die nodig is voor de tweede seizoenhelft.”

Litmanen en Van der Vaart zijn twee van de acht spelers die de wedstrijd tegen Willem II van afstand moeten volgen. Sikora, O’Brien, Stekelenburg, Timmer, Heitinga en Mendes da Silva de andere zes. Didulica was de afgelopen dagen ziek, maar als hij zaterdag gewoon kan meetrainen, zit hij in Tilburg op de bank. De Australiër is bezig aan zijn laatste maanden als Ajacied, want zijn contract dat deze zomer afloopt, wordt niet verlengd. ,,We moeten dus op zoek naar een nieuwe keeper”, liet Koeman vrijdagmiddag weten. ,,Dat zal een keeper van buiten Ajax zijn, want hij moet wel het niveau en de ervaring hebben om zo in te kunnen stappen als we weer problemen krijgen zoals dit seizoen. Voor dit seizoen heeft het geen gevolgen dat Joey de club gaat verlaten. Lobont is nu mijn eerste keeper, maar als hij niet functioneert dan moet er een ander spelen. Dat kan ook Joey zijn, als hij de beste is van de drie.”

Dat O’Brien nog niet met de groep kan meetrainen, stemt de trainer treurig. ,,Het is een dramatisch verhaal aan het worden. John was toch de steunpilaar van de ploeg en dat blijkt wel, want nu hij geblesseerd is heb ik geen vaste linksback. Wie zondag op die positie staat, zien we zondag. Morgen is er nog een training en dan bepaal ik wie daar komt te spelen. Maar ik ben er voor mijzelf wel uit.”

Koeman verwacht dat Litmanen en Van der Vaart over een week of drie weer inzetbaar zijn. ,,Het is onmogelijk dat Van der Vaart tegen Feyenoord zou kunnen spelen. We hebben geleerd van de vorige keer. En gezien zijn kwaliteiten zijn we eerder geneigd om hem terug te brengen, denk je ook dat hij er klaar voor is, ook al is dat te vroeg.”