Menu

Pasanen leidt Ajax naar zege

'Nu moeten we eigenlijk een serietje maken van uitoverwinningen', vond Co Adriaanse voor dit weekeinde. En aldus geschiedde. Ajax won zondagmiddag van NAC zonder groots voetbal met 0-3. Dat betekent de tweede uitzege op rij. De Fin Petri Pasanen was de gevierde man. Hij scoorde zowel het eerste als het tweede doelpunt. Invaller Arveladze scoorde Ajax' derde in de slotminuut van de wedstrijd. Door de winst staat Ajax nu vierde op de ranglijst.

Foto's Gerard van Hees.

Cristian Chivu was, na een hamstringblessure die hem tot en met vrijdag belette met de groep te trainen, fit bevonden en speelde vertrouwd in het centrum van de verdediging. Ook Cedric van der Gun en Aron Winter konden na kleine kwetsuren aan de enkel respectievelijk ribben gewoon mee naar Breda. Dat betekende dat Adriaanse in dezelfde formatie startte als vorige week zondag tegen De Graafschap. Op zich was dat opvallend, want toen wisselde de Ajax-trainer Andre Bergdolmo nog uit onvrede over zijn prestaties.

Tim de Cler spande zich wederom hartverwarmend in. Opnieuw liet hij een goede indruk achter.

Adriaanse lichtte de beslissing Bergdolmo wederom in de basiself te zetten, toe: 'De verklaring voor het opstellen van Bergdolmo is dat we momenteel geen andere rechtsback hebben. We zijn er driftig naar op zoek. Ik mag niet meer op Vierklau rekenen. Onder mijn leiding leek hij terug te komen, maar hij is nu al drie keer met blessures weg geweest. Ik kan niet meer van hem uit gaan. De rechtervleugelverdediger die wij naar Ajax halen, moet kwaliteit hebben. Elk weekeinde zijn we met de technische staf op pad om te scouten. Natuurlijk willen hem zo snel mogelijk hebben, maar we moeten ook niet overhaast te werk gaan.'

Dus speelde Bergdolmo zondag aan de rechterkant. Samen met de andere verdedigers zag hij tot zijn ontsteltenis dat Sergio al in de tweede minuut alleen op Fred Grim afstormde. De Ajax-doelman behoedde voor de zoveelste keer zijn ploeg voor een tegendoelpunt. Enkele minuten daarna bediende hij Ikedia heel goed, maar de kleine Nigeriaan verkoos direct te schieten en miste daarmee het doel op vele meters.

De andere buitenspeler, Wamberto, kreeg van de elfde tot de zeventiende minuut drie corners te nemen. De opbouw die er in de corners zat was aardig. De eerste ging recht in de handen van doelman Babos, de tweede kwam al iets verder van de keeper maar hij kon hem nog redelijk wegwerken, maar de derde was perfect. Babos kon er absoluut niet meer bij en de meegekomen Pasanen kopte snoeihard raak, 0-1. En het was al zo'n mooie week voor de Fin, die afgelopen woensdag zeer verdienstelijk debuteerde voor Finland in een A-interland.

Drie minuten later trok NAC-verdediger Feher Wamberto onderuit. Scheidsrechter Bossen bekeurde hem met geel en Ajax kreeg een vrije trap op het randje van de zestien meter. Tot een doelpunt leidde deze echter niet.

Na twintig minuten liet Adriaanse Arveladze al warmlopen. Dat was van korte duur, want Arveladze kon weer gaan zitten. Gevolg van de korte actie was dat Machlas nog actiever en vooral dieper ging spelen. Was hij in de eerste twintig minuten nauwelijks in het zestiende meter geweest, daarna kwam hij er vaker. Toch was hij nauwelijks dreigend.

In de 33e minuut kregen de Brabanders, die na een redelijk goed begin ver waren teruggezakt, nog een kansje. Schreuder liet een schot los, dat net voor Grim stuiterde. De Landsmeerder liet zich niet verrassen en beukte de bal tot corner. Tot meer mogelijkheden kwam de formatie van trainer Henk ten Cate niet. Ajax kreeg in het eerste bedrijf nog wat kleine kansjes via Machlas, Galasek en Wamberto maar ook de Amsterdammers troffen geen doel.

Na de theepauze poogde Ten Cate met de wissel Simons voor Versteeg meer aanvalsdrang bij zijn ploeg te creëren. Daarin slaagde hij niet. Ajax was de enige ploeg die voetbalde. Er was passie, er was een prima spelende Galasek, een Winter in goede doen en vooral een uiterste scherpe Pasanen. Trachtte Machlas nadat hij zich knap langs een verdediger had gewerkt, nog een penalty te versieren en leverde Ikedia nog een perfecte voorzet af, hoewel er niemand stond, in de 51e minuut scoorde de Fin weer.

Wamberto vond na een corner van Van der Vaart Babos nog op zijn weg, maar de rebound werd door Pasanen meedogenloos hard tegen de touwen gejaagd, 0-2. De Fin reageerde nuchter: 'Ik heb gewoon geluk gehad. Het was een mooie week met mijn debuut voor Finland. Ik zie dit niet als iets bijzonders. Zondag is de volgende wedstrijd. Ik kijk van dag tot dag.'

De kansen voor Ajax stapelden zich op. Van der Vaart schoot na een uur spelen knap in, maar de vuisten van Babos voorkwamen een doelpunt.

In de 62e minuut wisselde Adriaanse de moegestreden Machlas voor Cedric van der Gun. De eerste grote kans die daarna ontstond was echter voor NAC. Uit een corner zocht Simons het doel net te hoog. Dezelfde Simons was een kwartier voor tijd een van de hoofdrolspelers in een klein akkefietje. Grim vond dat Simons een overtreding op hem maakte, Bossen floot echter niet en het spel ging verder. Tot woede van Grim. De doelman ging verhaal halen bij Bossen, die prompt de Ajax-goalie alsnog een vrije trap meegaf. Dat was weer tegen het zere been van de NAC-supporters die zich gingen roeren. Het hielp hun ploeg allerminst.

Het was namelijk Ajax dat in hoog tempo door ging. Van der Meyde was in het veld gekomen voor Ikedia en dertien minuten voor tijd kreeg ook Arveladze zijn speelminuten. De grootste kans kwam echter op naam van Van der Vaart. De zeventienjarige middenvelder kwam alleen op doelman Babos af, maar schoot voorlangs. De Benjamin van Ajax zette korte tijd later een aanval op door op listige wijze Van der Meyde te bereiken. De rechtsbuiten stoof op snelheid de zestienmeter binnen, passte in op Van der Gun, maar de vorige week nog zo trefzekere Hagenaar knalde hoog over.

De kansen bleven komen. Van der Vaart trof nog maar eens Babos op zijn weg, maar Arveladze schoot vier minuten voor tijd Ajax' derde binnen. Bossen had echter buitenspel geconstateerd en keurde hem af. De Georgier liet zich echter niet kisten en in blessuretijd scoorde hij alsnog de 0-3. Winter passte op Van der Gun. Van der Gun zette goed voor en vrij voor Babos voerde Arveladze zijn totaal naar drie competitiedoelpunten.

NAC - Ajax 0-3 (0-1)
17. Pasanen 0-1,
51. Pasanen 0-2,
90. Arveladze 0-3.

NAC
Babos; Feher, Penders, Schreuder en Van As; Stewart, Schenning (70. Engelaar), Doomernik en Versteeg (46. Simons); Sergio en Cristiano.

Ajax
Grim; Bergdolmo, Chivu, Pasanen en De Cler; Winter, Galasek en Van der Vaart; Ikedia (68. Van der Meyde), Machlas (62. Van der Gun) en Wamberto (77. Arveladze).

Scheidsrechter: Bossen.
Toeschouwers: 15.882.
Gele kaarten: Feher (NAC), De Cler, Ikedia, Galasek (Ajax).

Stand KPN Eredivisie
1. Vitesse 13 9 2 2 29 29-18
2. Feyenoord 11 9 1 1 28 29-11
3. PSV 12 8 3 1 27 21- 8
4. Ajax 13 7 3 3 24 29-16
5. NEC 13 5 7 1 22 23-15