Menu

Pasanen luistert proefwedstrijd op met treffer

Ajax heeft een voetbalshow op de mat gelegd bij de negentigjarige eerste klasser MSC. Althans in de eerste helft. Met fabelachtige doelpunten en veel open doekjes van het massaal opgekomen publiek, besloot Ajax de eerste 45 minuten met een 0-9 voorsprong. Na rust vielen er ' slechts' vijf doelpunten te tellen, wat de eindstand op 0-14 bracht. De Fin Petri Pasanen, die een week op proef is bij Ajax, maakte een positieve indruk op trainer Co Adriaanse. Hij speelde de volle negentig minuten centraal in de verdediging en scoorde eenmaal.

Joe Didulica kreeg deze wedstrijd de plaats onder de lat toebedeeld. Hier wensen de op proef zijnde Fin Petri Pasanen en de Australische keeper elkaar succes.

Met Joe Didulica in de goal, hield Ajax donderdagavond in Meppel de nul. Maar belangrijker was dat het aanvallend heel goed in elkaar stak. Jesper Grønkjær stond weer vertrouwd linksbuiten, Shota Arveladze was wederom de diepste spits en Wamberto stond aan de rechterkant opgesteld. Achter Arveladze deed Richard Knopper goed werk. Cedric van der Gun speelde rechts op het middenveld, John O'Brien links en Richard Witschge stond centraal. In de verdediging had Adriaanse gekozen voor Tim de Cler op links, Ferdi Vierklau op rechts en Pasanen centraal.

Een erg vasthoudend supportertje weet eindelijk een handtekening los te peuteren van Tom Sier.

Vierklau speelde meer ontspannen dan dinsdag tegen Tubantia waar hij in het centrum stond. 'Zo'n eerste wedstrijd speel je toch geforceerd. Iedereen. Mij maakt het niet uit of ik rechts speel of centraal. Ik zie 't wel. Vanavond speelde ik wel fijner, simpeler ook, dan dinsdag.'

Ferdi Vierklau en Jesper Grønkjær zoeken houvast bij elkaar tijdens de warming-up in de nieuwe uit-trainingspakken.

Nu was de centrale rol voor de Fin Pasanen. Zo uit de Finse competitie, waar hij zondagavond nog een wedstrijd speelde voor FC Lahti, moet hij zich deze week bewijzen bij Ajax. 'Ik heb geprobeerd mijn eigen spel te spelen en dat ging goed. Want de Ajax-spelers zijn erg vriendelijk en iedereen wilde mij helpen. Om mij heen stonden ook allemaal goede voetballers, dus ik heb wel lekker gespeeld. En bij dat doelpunt had ik een seconde een heel goed gevoel. Daar krijg je toch een beetje zelfvertrouwen van.'

Adriaanse prees de Fin na afloop. ' Hij stond goed te coachen, zijn pass is goed en zijn postuur ook. Nu ziet het er voor hem erg positief uit, maar ik moet nog met mijn technische staf praten.' In dat gesprek komt ongetwijfeld ook de goede eerste helft aan bod. In een akelig hoog tempo legde Ajax het arme MSC snel op de slachtbank. Uit een corner van Grønkjær volleerde Richard Knopper de bal in de zesde minuut achter de Meppelse doelman. Vier minuten later liet de Deen Wamberto links liggen om zelf te scoren, 0-2.

Jesper Grønkjær was donderdagavond tegen MSC goed voor drie treffers in een half uur tijd.

In de elfde minuut liet de Amsterdamse formatie een fraai staaltje combinatievoetbal zien. Via Wamberto en Knopper kreeg Arveladze de bal en hij tilde de stand naar 0-3. Knopper zelf tekende voor de vierde na een assist van Cedric van der Gun. De vijfde was weer van Grønkjær na een prima pass van Witschge. Nog voor het half uur om was, stal Arveladze de show met een fraaie lob. Witschge wilde dat nadoen, maar lepelde de bal tegen de paal, waarna keeper Jonker eveneens in aanraking kwam met het aluminium. Grønkjær had wel succes met zijn lob na een pass van John O'Brien. Arveladze was er wederom als de kippen bij om de bal uit het doel te halen en terug te brengen naar de middenstip. De Georgier scoorde zijn derde treffer in de eerste helft en Wamberto tekende voor de laatste voor rust.

In de tweede helft gooide Adriaanse zijn ploeg flink door elkaar. Hosé en Arveladze vormden de tweepuntsaanval met Bobson en Van der Meijde op de vleugels. O'Brien was een linie gezakt naar de linksachterplaats, Galasek kwam op de rechtshalfpositie te staan en Witschge ging naar de linkerkant van het middenveld. Het spel na al die omzettingen stemde Adriaanse niet tevreden. 'Het was de bedoeling dat we met die twee spitsen pressie zouden spelen, maar dat is niet gelukt. Dat komt ook deels door de tegenstander, want ik denk dat MSC met zijn sterkste team aan de tweede helft begon.'

Didulica liet zich aan het begin van de tweede helft gelden door een bal prachtig uit de kruising te plukken, Hosé kwam aan de andere kant niet verder dan een bal op de paal en pas na een kwartier schoot Ajax zich naar de dubbele cijfers. Brutil Hosé kegelde zonder mededogen de bal achter de MSC-keeper, inmiddels de derde doelwachter die de jubilaris had ingebracht.

Ook na tien treffers haalde de Ajacieden de bal snel uit het net om het tempo in de wedstrijd te houden.

Omdat Richard Knopper met een lichte liesblessure kampte, moest hij eruit. Adriaanse bracht Tim de Cler opnieuw binnen de lijnen. 'Waarom hij? Omdat de enige verse die nog op de bank zat Jan van Halst was, en hij is momenteel geen optie om in het veld te komen,' aldus Adriaanse.

Petri Pasanen luisterde zijn proefwedstrijd op met een doelpunt vanaf 35 meter. De mooiste goal van de avond kwam van Hosé . Na een prachtige actie schoot hij uit de draai nummer twaalf binnen. Arveladze kroonde zichzelf tot topscorer door een kwartier voor tijd zijn vierde te maken. Richard Witschge verraste de MSC-defensie door uit stand de bal in de kruising te deponeren. Verder dan deze veertien doelpunten kwam Ajax niet. Zaterdagmiddag wacht Colmschate en daar zal Ajax waarschijnlijk proberen de score naar de vijftien te tillen.

MSC-Ajax 0-14 (0-9)

0-1 Knopper 6'
0-2 Grønkjær 10'
0-3 Arveladze 11'
0-4 Knopper 20'
0-5 Grønkjær 25'
0-6 Arveladze 27'
0-7 Grønkjær 31'
0-8 Arveladze 35'
0-9 Wamberto 42'
0-10 Hosé 60'
0-11 Pasanen 66'
0-12 Hosé 70'
0-13 Arveladze 75'
0-14 Witschge 76'