Menu

Pasanen tekent bij Ajax

Co Adriaanse heeft de verdediger die hij zocht. De Fin Petri Pasanen, centrale verdediger afkomstig van FC Lahti, tekende maandag een contract voor vijf jaar bij Ajax. Met de komst van de Fin zijn de personele problemen achterin voorlopig opgelost.

Pasanen, geboren op 24 september 1980 te Lahti, is inmiddels geen onbekende meer voor de Ajax-supporters. In juli liep de 19-jarige Fin succesvol een week stage met de selectie, waarin hij twee wedstrijden speelde. Tegen MSC in Meppel scoorde de verdediger zelfs. 'Ajax heeft een zeer goede reputatie en ik ben erg blij dat de overgang nu eindelijk een feit is. De handtekeningen staan op papier, vanaf nu mag ik mij een Ajacied noemen.'

Pasanen wordt de derde Fin in Ajax-dienst. Voor de komst van Jari Litmanen speelde Petri Tiainen anderhalf jaar bij Ajax (van november 1986 tot december 1987). Pasanen voelt geen druk van zijn beroemde voorganger. 'Iedereen in Finland kent Ajax natuurlijk door Jari Litmanen. Maar hij heeft natuurlijk een geheel eigen carriere. Bovendien is hij een compleet andere speler. Hij is middenvelder, ik ben een verdediger.'

Pasanen kan op meerdere posities op de voeten, maar bij FC Lahti speelt hij als centrale verdediger. Adriaanse had al enkele keren gezegd op zoek te zijn naar een verdediger. De trainer van Ajax kon slechts beschikken over vier verdedigers, voor drie posities. De Fin kreeg nog geen rugnummer toegewezen.

Pasanen meldt zich pas rond de twintigste augustus weer in Amsterdam, twee dagen voor de start van de competitie. Op de jaarlijke Open Dag zal hij zich presenteren aan de supporters. Voor die tijd heeft hij nog een druk programma. Dinsdag meldt hij zich op bij een legerkamp in het bos, als onderdeel van de verplichte militaire dienst in Finland. Daarna zal zijn overgang naar Ajax nog officieel bij zijn oude club FC Lahti worden aangekondigd.