Menu

Pasanen wil elke training bewijzen dat hij hoort te spelen

Petri Pasanen kijkt uit naar de Uefa-cupwedstrijd tegen Lausanne Sports. 'Ik ben nog nooit in Zwitserland geweest', verheugt de net 20-jarige Fin zich op het bezoek. Over de tegenstander zelf is in de spelersgroep nog niet gesproken.

Petri Pasanen. Foto: Gerard van Hees

Pasanen liep in de voorbereiding op dit voetbalseizoen stage bij Ajax en tekende op 7 augustus 2000 een contract voor vijf jaar. Daarna moest hij zich echter weer melden in Finland voor zijn militaire dienstplicht. Door de blessure van Vierklau kreeg de centrale verdediger al speelminuten, maar ook nu de rechtsback terug is, speelt de Fin nog in het hart van de defensie samen met Cristian Chivu.

Voor Pasanen, mocht hij in de basis beginnen, kan het de eerste Europa-Cupwedstrijd voor Ajax over de Nederlandse grens worden. In Belgie tegen Gent kwam hij niet in actie. In Amsterdam stond hij wel in de basisopstelling.

Pasanen hoopt dat de spitsen van een behoorlijk formaat zijn. 'Ik speel liever tegen grote sterke spitsen dan tegen hele kleine zoals Pius Ikedia.' Dus had hij de afgelopen weken de tijd van zijn leven met Peeters van Vitesse en Anastasiou van Roda JC, die hij goed bespeelde. 'Nou, Peeters had wel een goede kans om te scoren. Maar we speelden de laatste wedstrijden wel goed. Tegen Heerenveen en Vitesse hadden we kans op winst. Van Roda wonnen we. Zelf speelde ik ook wel goed. Tegen Roda JC de tweede helft beter dan de eerste. Dat kwam doordat ik moeite had om mijn concentratie vast te houden. In de tweede helft ging dat beter.'

Een paar goede wedstrijden overtuigen de Fin echter nog niet genoeg. 'Ik ga vooruit als speler. Niet veel, met kleine stapjes. Ik moet elke training bewijzen dat ik hoor te spelen. En als ik niet speel? Waarom zou ik niet spelen? Maar als ik niet speel, dan moet ik de training erna nog harder werken. Zo simpel is het!'