Menu
'Passie geeft kleur aan Klassieker'

'Passie geeft kleur aan Klassieker'

Daags na de tweede Klassieker in anderhalve week blikken de kranten maandagochtend uitgebreid terug op Feyenoord - Ajax (1-1). Een bloemlezing van de verhalen in de Volkskrant, De Telegraaf, het AD en dagblad Trouw.

In de Volkskrant gaat het vooral over de strijd tijdens het duel in de Kuip. ‘Een mooi woord introduceerde Frank de Boer zondag na de Klassieker: Feyenoord - Ajax was een strijdwedstrijd geweest. In een land dat worstelt om boven te komen in het internationale voetballandschap, bracht de topper enige opheldering. Strijd is het minste dat het voetbal kan leveren. (..) Strijd is niet genoeg voor goed spel, zo veel is zeker, maar strijd kan de brandstof zijn voor sportieve wedergeboorte. PSV bracht strijd, vorige week dinsdag tegen Wolfburg in de Champions League. Strijd was Feyenoord vergeten, vorige week in Den Haag, toen de champagne van de bekerzege tegen Ajax nog in de knieën klotste.

‘Ajax houdt zich staande’ en ‘PSV lachende derde na remise in Klassieker’ staat er op de cover van Telesport, de sportbijlage van De Telegraaf. Jasper Cillessen komt uitgebreid aan het woord in een van de verhalen over de Klassieker. ‘De doelman van Ajax sleepte bij Feyenoord een punt uit het vuur (1-1), zoals eigenlijk alleen onze oosterburen dat kunnen. ,,Je komt uit als een handbalkeeper, gooit je er vol voor”, gaf de international een snelcursus één op één met een spits. ,,Oliver Kahn was daar de koning in.” (..) Cillessen hield Eljero Elia van de 1-0 af en belette invaller Colin Kazim-Richards, na een schitterende pass van Elia, de 2-1 te maken. De hele Kuip telde dat doelpunt van Elia al. ,,Maar ik niet. Het is een kwaliteit om te weten wat je in welke situatie moet doen”, aldus de Ajax-goalie. (..) Cillessen wist dat in Rotterdam de ogen op hem waren gericht. ,,Uiteindelijk zijn dit de wedstrijden waarin ik me kan onderscheiden. Ik krijg drie ballen op doel en twee ervan houd ik goed tegen.” (..) ,,De goal van Sven van Beek was lastig, maar die reddingen waren cruciaal, denk ik. Dat geeft veel voldoening.”

‘Passie geeft kleur aan Klassieker’ is de kop boven een van de verhalen in het AD. ‘Honderd procent zeker, die bal was over de lijn’ is de kop boven het artikel waarin betrokkenen van Feyenoord aan het woord komen. Het moment waaruit de 1-1 van Ajax voortkwam, bood veel stof tot napraten. Het verhaal vanuit Ajax-perspectief gaat over aanvoerder Davy Klaassen en zijn rol als gelegenheidsspits. ‘Door in de Kuip gelijk te spelen sloeg Ajax gistermiddag tijdens de intense topper een aanval op de koppositie van Feyenoord af. Maar dat gevoel overheerste niet in het Amsterdamse kamp. (..) Ajax-trainer Frank de Boer moest in de rust toch echt reparatiewerkzaamheden verrichten om een puntje te pakken. Weer goochelde hij met de spitspositie. ,,Achteraf de verkeerde keuze”, zei de worstelende gelegenheidsspits Davy Klaassen. (..) Klaassen werd namelijk, net als eerder dit seizoen tegen Celtic, als spits geposteerd. Natuurlijk zat daar een uitgedokterd plan achter. De Boer wilde met veel beweeglijke spelers de statische Feyenoord-verdedigers Van Beek en Botteghin zenuwachtig maken. Maar dat mislukte volledig. ,,Ik kreeg alleen maar hoge ballen en dat is niet mijn kwaliteit”, zuchtte Klaassen. ,,Het was moeilijk voor mij. Deze speelwijze werkt alleen als je goed positiespel speelt, maar dat was vandaag niet het geval. De verkeerde keuze? Achteraf kun je dat wel zeggen.”

Dagblad Trouw: ‘Feyenoord was in de eerste helft iets beter of vooral krachtiger geweest, Ajax in feitelijk de gehele wedstrijd iets soepeler. Zo was er alleszins te leven met de 1-1 uitslag. (..) Ajax, dat dit seizoen nog geen topwedstrijd won en in Rotterdam op achterstand was gekomen, consolideerde zijn voorsprong op Feyenoord en hield een gaatje van twee punten met PSV over.'

Verderop werpt de Trouw-verslaggever, net als die van de Volkskrant de volgende vraag op: ‘De middag bood ook ruimte voor mijmeringen (..) Hoe goed, in Nederland zeker, zou Ajax zijn met een stuurman met de invloed van PSV’er Guardado of Feyenoorder Kuijt?’

Tekst en foto: Ajax.nl