Menu
Patrick Kluivert: 'Je voelt hoe beladen de Klassieker is'

Patrick Kluivert: 'Je voelt hoe beladen de Klassieker is'

Patrick Kluivert is een man met een vracht aan Klassieker-ervaring. De voormalig topspits heeft 7 edities op zijn naam staan en kwam daarin 5 keer tot scoren. Hij debuteerde (en scoorde) tegen Feyenoord in de Super Cup van 1994. Maar ook aan de eerste Klassieker in de ArenA heeft hij goede herinneringen. ,,Zo’n wedstrijd in dat nieuwe, grote stadion. Schitterend.”

,,Het wordt spannend zondag”, zegt Kluivert over de telefoon vanuit Spanje over de wedstrijd van zondag. ,,Ajax is nog wisselvallig, heeft zijn probleempjes. Maar Feyenoord is nu bezig aan een mindere serie. Voor beide teams kan de Klassieker een keerpunt zijn na een mindere seizoensstart. Ajax moet proberen zich niet te veel aan te trekken van de ambiance. Deze wedstrijden zijn de kersen op de taart. Daar doe je het voor als voetballer. Je weet dat de rivaliteit groot i­­­s tussen de clubs. Je voelt die spanning, de geschiedenis, de beladenheid.”

Debuut met goal
Kluivert en de Klassieker zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij debuteert tegen de Rotterdammers. 21 augustus 1994: Super Cup in het Olympisch Stadion. 18 jaar, dunne beentjes nog, maar wel verantwoordelijk voor de 3-0: Op aangeven van Finidi George glijdt hij de bal uit de lucht schitterend achter Feyenoord-doelman Ed de Goey. ,,Waanzinnig als je zo mag debuteren in het Ajax-shirt. Het is eigenlijk allemaal begonnen met die wedstrijd.”

Eén keer gaat het mis
Het zijn de gloriejaren voor het jonge Ajax. Feyenoord heeft nauwelijks iets in te brengen tegen de voetbalmachine van Louis van Gaal, die overal ter wereld de ene na de andere hoofdprijs verovert. Van de 7 (!) Klassiekers in de seizoenen 1994-1995 en 1995-1996 wint Ajax er 6 met overmacht. Alleen in maart 1995 gaat het mis: Feyenoord stoot Ajax in de kwartfinale uit de KNVB Beker. ,,Obiku toch, die de hekken in sprong?”, herinnert Kluivert zich de Rotterdamse matchwinner.

Doffe klap op de spelersbus
Kluivert geniet volop van de klassieke strijd tussen Feyenoord en Ajax, maar ziet het in die jaren ook soms flink uit de hand lopen. In november 1996, als de eerste roestplekken zichtbaar worden op de Ajax-machine, reist Ajax met 8 punten achterstand af richting Rotterdam. ,,Vlak voor de Kuip kwamen we vast te zitten tussen de Feyenoord-fans. Onze bus werd bekogeld. Ze gooiden met van alles, ook met van die golfballen volgens mij. Ineens klonk er een doffe klap, kwam er een staaf door de ruiten. Dat soort dingen gaan je niet in de koude kleren zitten natuurlijk. Dan wordt alles nóg beladener, maar moet je als voetballer gewoon proberen die wedstrijd zo goed mogelijk spelen.”

Het is dag dat Tijjani Babangida, de kleine Nigeriaan, zich onder de stoelen van de spelersbus verstopt. ,,Hij zat volgens mij precies op de plek waar dat ding naar binnen kwam”, blikt Kluivert terug. ,,Dus het was niet zo vreemd dat hij even het gangpad opzocht.” Die Klassieker eindigde uiteindelijk in 2-2. Kluivert miste vroeg in de wedstrijd een penalty, maar maakte ook in de 2e helft de 2-2.

'Ik kap Ronald Koeman uit met rechts en schiet met links in de verre hoek'

Eerste Klassieker in de ArenA
Later dat seizoen treffen de ploegen elkaar in Amsterdam. Het is de eerste Klassieker in de Amsterdam ArenA, die dat seizoen in gebruik is genomen. Ajax staat 5e op de ranglijst, de achterstand op PSV en Feyenoord is opgelopen tot 15 punten. Heel Mokum mort, maar die middag voetbalt Ajax weer als vanouds. Het wordt 3-0. Kluivert: ,,De eerste keer de Klassieker in zo’n groot stadion, voor zoveel mensen. Iedereen was er vooraf al mee bezig. Bij de Klassieker is er altijd veel media-aandacht, maar die keer nog meer dan normaal. Het was echt een hype."

Debuteren tegen Feyenoord, scoren én de Super Cup winnen: Patrick Kluivert deed het.
Debuteren tegen Feyenoord, scoren én de Super Cup winnen: Patrick Kluivert deed het.
Ajax was oppermachtig in de jaren 90.
Ajax was oppermachtig in de jaren 90.
In augustus 1995 won Ajax de Super Cup ten koste van Feyenoord: Kluivert maakte de Golden Goal.
In augustus 1995 won Ajax de Super Cup ten koste van Feyenoord: Kluivert maakte de Golden Goal.
Seizoen 1994-1995: Ajax wint thuis met 4-1 van Feyenoord. Peter van Vossen viert zijn treffer met Kluivert en Winston Bogarde.
Seizoen 1994-1995: Ajax wint thuis met 4-1 van Feyenoord. Peter van Vossen viert zijn treffer met Kluivert en Winston Bogarde.
De eerste Klassieker in de ArenA. 'Koeman uitkappen en scoren.'
De eerste Klassieker in de ArenA. 'Koeman uitkappen en scoren.'

Koeman uitkappen en scoren
Kluivert heeft op dat moment sportief en privé een zware tijd achter de rug en weet al dat hij Ajax aan het eind van het seizoen gaat verlaten. ,,Het was geen makkelijk seizoen, en als je dan zo wint is dat extra genieten.” De ontlading is groot als hij de 2-0 binnen schiet. ,,Eén-tweetje met Litmanen. De bal rolt een beetje voor me uit, ik kap Ronald Koeman uit met rechts en schiet met links de bal in de verre hoek. Een heerlijke goal.”

Overleggen met Justin
Zondag is Kluivert niet in de Kuip, maar in Spanje waar hij analist is voor de tv. ,,Ik ga zeker kijken.” Waar hij vroeger vaak de hoofdrol opeiste in de Klassieker, hoopt hij nu dat zijn zoon Justin een belangrijke rol kan vertolken. ,,Justin en ik hebben zeker nog contact over de Klassieker. Je probeert toch je ervaring over te brengen. Het belangrijkste is om in de Kuip je hoofd koel te houden. Focus op de wedstrijd en voor de overwinning gaan.”

Lees ook: Seedorf: 'Feyenoord-uit één van de hoogtepunten van het seizoen'
Bekijk ook: Neres: 'Ik ben gelukkig.'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Pro Shots / Ajax.nl / Louis van de Vuurst