Menu
PEC – Ajax: de eerste 3 edities

PEC – Ajax: de eerste 3 edities

Ajax hervat zondag de tweede seizoenshelft met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Een opponent die, gezien de resultaten in de laatste jaren, kan worden bestempeld als lastig. Hoewel Ajax vorig seizoen tweemaal won en eerder dit seizoen in eigen huis met 5-1 uithaalde, trok het in 2014 aan het kortste eind in de bekerfinale (5-1-verlies) en de strijd om de Johan Cruijff Schaal (1-0-nederlaag). Ook de eerste drie onderlinge duels op het hoogste niveau – in Zwolle welteverstaan – kenden voor Ajax een grillig verloop.

Eerste ontmoeting
Ajax reisde op 6 september 1978 voor het eerst af naar Zwolle, dat werd getraind door Fritz Korbach. De excentrieke coach kon in dat duel beschikken over onder meer de geroutineerde verdedigers Rinus Israël en Ben Hendriks. In de aanval was de 19-jarige Ron Jans een opvallende verschijning.

Bij Ajax waren doelman Piet Schrijvers en aanvoerder Ruud Krol de meest ervaren krachten. Desondanks waren de buitenspelers in Zwolle doorslaggevend. Eerst was het Tscheu La Ling die Ajax al heel snel aan de leiding bracht. Het voorbeeld van de grillige rechtsbuiten werd in het laatste kwart van de wedstrijd gevolgd door de van origine linkervleugelaanvallers Geert Meijer en Simon Tahamata, die voor Ling in het veld was gekomen: 0-3.

Ajax-captain Ruud Krol verlaat op 29 maart 1980 teleurgesteld het Zwolse veld. Ajax moest met 3-0 buigen voor PEC...
Ajax-captain Ruud Krol verlaat op 29 maart 1980 teleurgesteld het Zwolse veld. Ajax moest met 3-0 buigen voor PEC...

PEC – Ajax 3-0
Een jaargang later (1979-1980) waren de rollen compleet omgedraaid en droop Ajax gedesillusioneerd af na een 3-0-nederlaag op Zwolse bodem. Hendriks (2x) en invaller Jan Hendriksen draaiden de bezoekers de nek om. Trainer Leo Beenhakker had bij Ajax een plaats in de aanval ingeruimd voor Ton Blanker: volgens kenners de nieuwe Johan Cruijff. Uiteindelijk was ook de ras-Amsterdammer niet bestand tegen dat stempel en de bijbehorende torenhoge verwachtingen; Blanker belandde al snel bij het Portugese Vitória Guimaraes.

Beenhakker opnieuw onderuit
Ook in het seizoen 1980-1981 keerden Beenhakker en Ajax met lege handen terug naar Amsterdam. Jans – de huidige trainer van PEC – en Tjeerd van ’t Land beslisten de wedstrijd in het Oosterenkstadion: 2-0. Ajax was inmiddels Krol en Tahamata kwijtgeraakt aan respectievelijk Vancouver Whitecaps en Standard Luik. Nieuwkomers Sten Ziegler en Martin Wiggemansen (foto boven) konden hun voorgangers niet doen vergeten.

PEC Zwolle – Ajax
PEC Zwolle had een moeizame eerste seizoenshelft en staat dan ook met een zestiende plaats in de gevarenzone van de Eredivisie. Bovendien maakte Jans vorige week bekend na het seizoen te zullen stoppen als coach van de club uit zijn geboortestad.

PEC – Ajax begint zondag om 14:30 uur.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Erfgoed Ajax