Menu
PEC Zwolle heeft het zwaar in Amsterdam

PEC Zwolle heeft het zwaar in Amsterdam

Als we de statistieken moeten geloven, hoeft Ajax zich geen zorgen te maken over het thuisduel met PEC Zwolle. In de Eredivisie wonnen de Blauwvingers namelijk nog nooit in Amsterdam. Zaterdagavond komt het team van John van ’t Schip op bezoek voor de hervatting van de Eredivisie. Ajax - PEC Zwolle begint om 20:45 uur.

Van de 17 keer dat PEC Zwolle op bezoek kwam in Amsterdam in de Eredivisie, verloren ze maar liefst 15 edities. Twee keer eindigde het duel in een gelijkspel. Op 12 februari 1989 bleef de brilstand op het scorebord staan en ook op 5 oktober 2014 werd het 0-0 in Amsterdam.

PEC Zwolle wist 1 keer te winnen in Amsterdam. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd het 0-1 (3 augustus 2014).
PEC Zwolle wist 1 keer te winnen in Amsterdam. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal werd het 0-1 (3 augustus 2014).

PEC ging in de Eredivisie bij geen enkele ander ploeg zo vaak op bezoek zonder te winnen. Bij FC Twente bleven de Zwollenaren 16 duels zonder overwinning. Toch heeft PEC een keer gewonnen in Amsterdam. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal op 3 augustus 2014 werd het 0-1. Stef Nijland tekende in dat duel voor de enige treffer. PEC mocht hierin aantreden nadat ze enkele maanden eerder de KNVB Beker hadden gewonnen door Ajax te verslaan in de Kuip: 5-1.

1988
De laatste keer dat PEC in de Eredivisie Ajax wist te verslaan, was kort na de legendarische EK-winst van het Nederlands elftal. In het Oostenrenkstadion in Zwolle werd het op 21 september 1988 maar liefst 4-1. Sinds die winstpartij wachten de Blauwvingers al 15 Eredivisie-duels op een driepunter tegen Ajax, een record voor de club.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst