Menu
Peereboom coacht tijdens Future Cup

Peereboom coacht tijdens Future Cup

Frank Peereboom coacht dit weekend tijdens de ABN AMRO Future Cup de B1 van Ajax. De Zuid-Hollander wordt tijdens het internationale jeugdtoernooi bijgestaan door oud-speler en huidig techniektrainer Richard Witschge. Het toernooi voor B-junioren wordt voor het zesde jaar op rij georganiseerd.

Peereboom, die momenteel de cursus Coach Betaald Voetbal volgt, is in zijn nopjes met zijn benoeming voor het prestigieuze paastoernooi. ,,Mijn cyclus van zes weken bij de A1 loopt af, hetgeen betekent dat ik rouleer naar de B1. Ik ben dan ook blij dat de Future Cup in mijn periode valt en heb er dan ook veel zin in."

De Future Cup is voor Peereboom in elk geval geen onbekend fenomeen. ,,Ik werk nu vier jaar in de jeugdopleiding van Ajax en heb in die periode een paar edities gevolgd met Orlando Trustfull en Said Ouaali als eindverantwoordelijke coaches. Die hebben goed gepresteerd op een ontzettend mooi toernooi met alles erop en eraan", doelt hij op onder meer de deelname van internationale topteams. ,,Maar ook de sfeer er omheen heeft me de voorbije jaren wel gegrepen. Bovendien leverde ik als trainer van de B2 ook spelers aan de B1. Dat was mooi om mee te maken. Ik denk dan ook dat dit hét toernooi is voor B-junioren."

Ook dit jaar is de organisatie van de Future Cup er in geslaagd een uiterst sterk deelnemersveld op de been te brengen. Zo bestaat de ene poule uit de junioren van Liverpool, Juventus, Celtic en RSC Anderlecht. En in de andere groep neemt Ajax B1 het op tegen achtereenvolgens Schalke ’04, FC Porto en Galatasaray.

Peereboom en zijn manschappen openen zaterdag om 11:30 uur het toernooi tegen Schalke ‘04, dat uitvoerig is bestudeerd. ,,Via de mensen intern hebben we beelden opgevraagd van Schalke. Vervolgens hebben we daar een analyse van gemaakt, waaruit je kunt opmaken dat ze degelijk zijn, met vleugelaanvallers spelen en met name vanuit de omschakeling opereren. Daarentegen moeten wij natuurlijk kijken waar onze kansen liggen om vanuit daar een speelwijze te ontwikkelen waarmee we ze kunnen verslaan. Dat hebben we redelijk in kaart gebracht, maar het is aan de jongens om het uit te voeren."


Vervolgens neemt Ajax B1 het zaterdag om 14:30 uur op tegen de leeftijdsgenoten van FC Porto uit Portugal. ,,Teams uit die landen brengen vooral een bepaalde hardheid en het willen winnen met zich mee. Alles staat daar in het teken van winnen en ze zullen alles uit de kast halen om dat te bewerkstelligen. Het is dus interessant om te kijken hoe wij daar mee omgaan. Hoewel ik denk dat we een groep hebben met heel veel internationale ervaring, die ook is opgedaan bij de vertegenwoordigde elftallen."

Op zondag sluit Ajax B1 om 11:30 uur de groepsfase af tegen het Turkse Galatasaray. ,,Ook bij hen leeft het voetbal enorm", aldus de leergierige coach die een Turkse invasie alleen maar toejuicht. ,,Daarnaast hoop ik dat ons publiek er ook weer helemaal achter gaat staan, waardoor we nog meer sfeer krijgen. Zulke taferelen zijn alleen maar goed voor de ontwikkeling van die gasten."

Ondanks de zware tegenstand en gedegen voorbereiding concentreert Peereboom zich het liefst op zijn eigen elftal. ,,We hebben niet zo heel veel tijd om ons specifiek voor te bereiden, maar het belangrijkste is dat we van onze eigen kracht en visie uitgaan. We willen graag het spel maken en dominant zijn en bij balverlies de bal zo snel mogelijk heroveren. We hebben in elk geval een heel leuke en ambitieuze groep, waarin van alles zit en wat een goed presterend team kan zijn. We hebben bijvoorbeeld een paar jongens die geregeld met de A-junioren meespelen en trainen. Als club vinden we het ook belangrijk om een zo sterk mogelijke bezetting te hebben, maar helaas hebben we ook met blessures te maken."

Dat Ajax B1 er van de vijf voorgaande edities drie winnend afsloot, zorgt niet voor extra druk bij Peereboom. ,,Ik vind die hoge verwachtingen wel lekker. Het geeft mij juist de motivatie het extra goed te doen." Daarbij wordt niets aan het toeval overgelaten. ,,Met het team en de beelden die we hebben, proberen we ons zo goed mogelijk voor te bereiden. We moeten ervoor zorgen dat die jongens goed in hun vel zitten, goed herstellen en hun rust pakken. Ook in het hotel, want we gaan dit jaar volledig intern. We willen het zo professioneel mogelijk aanpakken en houden ze daarom ook even weg uit de drukte. Ik denk dat dat een goede zet is."

Vanzelfsprekend kijken ook de spelers van Ajax B1 enorm uit naar de ABN AMRO Future Cup. ,,Het leeft gigantisch bij de jongens en er wordt veel over gesproken. Bij de fysiotherapeut is het enige wat ze willen weten; of ze op tijd fit zijn voor de Future Cup", laat Peereboom niets aan duidelijkheid te wensen over. Tevens is bij de aanstormende talenten het besef aanwezig dat er furore kan worden gemaakt op de Toekomst. ,,Op dit toernooi kun je naam maken, zoals onder andere Davy Klaassen een paar jaar geleden deed. Dat weten ze. Al wil ik daaraan toevoegen dat alle spelers even belangrijk zijn tijdens het toernooi."

Alle ingrediënten lijken dus aanwezig voor een lang weekend topamusement. Al baart alleen de toestand van het hoofdveld Peereboom wat zorgen. ,,Dat is momenteel niet optimaal. Ik denk dat we nu met onze speelwijze beter op kunstgras uit de voeten kunnen. Alleen is de ambiance op het hoofdveld veel mooier."

Kaarten voor de ABN AMRO Future Cup zijn online te koop via onderstaande link en op wedstrijddagen aan de kassa's van Sportpark de Toekomst van 4 t/m 6 april. Dagkaarten kosten 2,50 euro. Een ticket voor alle dagen is 5 euro.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees

Tickets ABN AMRO Future Cup