Menu
Penaltykiller Svilar voelt zich thuis op de Toekomst

Penaltykiller Svilar voelt zich thuis op de Toekomst

,,Deze vraag had ik al verwacht.” Mile Svilar (16) moet grijnzen als hem gevraagd wordt of hij een penaltykiller is. ,,Dat vind ik niet”, antwoordt de Belg vervolgens bescheiden. ,,Het is gewoon een beetje 'chance' hebben en volgen wat je instinct zegt.”

Toch staat Svilar bij het Amsterdamse publiek wel degelijk bekend als penaltykiller. Vorig jaar was voor hem een belangrijke rol weggelegd bij het winnen van de ABN AMRO Future Cup. Anderlecht won zowel de halve finale als de eindstrijd na strafschoppen. Uitblinker was Svilar.

Zondag brak opnieuw een strafschoppenserie aan. Anderlecht en Barcelona waren gelijk geëindigd in poule B en penalty's moesten bepalen wie er groepswinnaar zou worden. Niet geheel verrassend kwamen Svilar en de zijnen weer als winnaar uit de strijd. De keeper van Anderlecht keerde twee strafschoppen in de reeks. ,,Je moet het geduld hebben om te kunnen wachten, anders verandert de speler van richting”, verklaarde Svilar zijn geheim. ,,En als hij trapt moet je voor de volle honderd procent de hoek induiken waarvoor je gekozen hebt.”

Toptoernooi
Svilar is een bekend en vertrouwd gezicht op de Future Cup. Hij is al voor het derde jaar op rij van de partij. ,,Ik vind het een toptoernooi”, vertelt de doelman. ,,Toen mij gevraagd werd om dit jaar weer mee te spelen, had ik daar echt geen problemen mee", aldus de jonge doelman die bij de beloften van Anderlecht keept. ,,De Future Cup staat zeker in mijn top drie van beste toernooien die ik heb gespeeld. Ik bewaar zeker prettige herinneringen. Vooral aan vorig jaar toen we wonnen. Het jaar daarvoor was minder. Toen verloren we in de halve finale van Ajax.”

De doelman had gezien zijn overvolle agenda ook nee kunnen zeggen, maar zo steekt Svilar niet in elkaar. Hij probeert zoveel mogelijk wedstrijden te spelen om zichzelf te ontwikkelen. ,,De afgelopen weken heb ik eerst met Anderlecht U19 Youth League gespeeld, vervolgens drie interlands met België U17 en de dag na terugkomst een match in de beloftencompetitie.” En de drukte houdt voorlopig nog wel aan. ,,Ik speel nu hier, vervolgens binnen acht dagen drie competitiewedstrijden en dan de halve finale van de Youth League.”

Zo indrukwekkend als vorig jaar tijdens de poulefase was het spel van Anderlecht (nog) niet. Zo kwamen de Belgen tegen Barcelona met een gelijkspel goed weg. ,,Tegen Barcelona hadden we het heel lastig”, erkent Svilar. ,,Zij waren goed, maar wij waren spijtig genoeg heel slecht. Ik denk dat we vermoeid waren. Ik zou niet weten hoe het gaat lopen als we opnieuw tegen ze moeten spelen.”

Veel kwaliteit
Een finale tegen Barcelona behoort tot de mogelijkheden. Dan dient Anderlecht wel eerst met Ajax af te rekenen. Svilar geeft hoog op over zijn team. ,,We hebben zeker veel kwaliteit. We zijn individueel sterk en technisch goed. Probleem is alleen wel dat we soms teveel lopen met bal en te weinig zonder bal. Maar tegen Benfica moesten we een punt pakken en dat deden we ook. Toen liepen we ook veel zonder bal.”

Het treffen met Ajax betekent ook een weerzien met Francesco Antonucci, de middenvelder die Brussel dit seizoen verruilde voor Amsterdam. ,,Franco zit ook bij de Belgische nationale selectie onder 17 jaar. Hij is een goede vriend. Ik speel al lang met hem samen.”

Svilar zegt Antonucci's overstap naar Amsterdam goed te kunnen begrijpen. ,,Ajax heeft een topjeugd en in elke leeftijdscategorie een goede ploeg. Dat is bij Anderlecht ook zo. De club wint veel jeugdtoernooien en wordt vaak ook kampioen in de competitie. Ajax en Anderlecht kun je ook vergelijken vanwege de manier van opleiden en de speelstijl.”

Halve finales
Ajax treft maandagochtend titelhouder Anderlecht. De halve finale begint om 10:00 uur. De andere halve finale gaat tussen Arsenal en FC Barcelona start om 11:30 uur. Beide duels worden live uitgezonden op Ziggo Sport (kanaal 14). De finale staat om 15:00 uur op het programma.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees