Menu
Perez bezorgt Ajax volle buit

Perez bezorgt Ajax volle buit

Invaller Kenneth Perez maakte uiteindelijk het verschil tussen Ajax en NEC. De Deen loodste de Amsterdammers met zijn twee treffers langs de Nijmegenaren: 2-0.

Ruim een uur lang hadden de Amsterdammers het lastig met de formatie met Mario Been. Hoewel, lastig. De thuisploeg creëerde volop kansen. Vooral het benutten van alle kansen, door op het juiste moment toe te slaan, bleek te lang een te moeilijke opgave.
,,De eindpass was telkens niet goed genoeg’’, doelde Henk ten Cate vooral op het vleugelspel van Mauro Rosales en Ryan Babel. De rechtsbuiten en de linksbuiten kregen volop ruimte om zich uit te leven. Al te veel bruikbare voorzetten richting spits Klaas Jan Huntelaar leverde het echter niet op.

,,We waren de eerste helft ook te ongeduldig’’, zei de Ajax-trainer. ,,Sommigen wilden de pass van hun leven geven. Geduld is in dit geval een heel schone zaak.’’ Ongeduld en onzuiverheid in de passing, het waren de voornaamste manco’s van de Amsterdamse ploeg. Omdat de opponent vooral verdedigde, verliep het eerste uur van Ajax - NEC stroperig.

Ajax schoot overigens wel flitsend uit de startblokken. Urby Emanuelson - met Perez de uitblinker in de thuisploeg - en Ryan Babel hadden de thuisploeg al binnen tien minuten op voorsprong moeten brengen. De linksback en linkeraanvaller zagen hun inzetten eindigen op de vuisten van NEC-doelman Gabor Babos.

Na het luwen van de Amsterdamse storm was het aan Babos’ collega-keeper Maarten Stekelenburg om zijn klasse te etaleren. De Ajax-doelman reageerde attent op een inzet van Chris Eagles. Oog in oog met de Engelsman lukte het Stekelenburg zijn doel succesvol te verkleinen. Via het lange lichaam van de doelman kon de inzet van de huurling van Manchester United worden gekeerd. De eerste echt grote kans voor de Nijmegenaren was direct ook de laatste. Stekelenburg bleef alert, maar werd nauwelijks meer op de proef gesteld.

Met het oog op een competitiepunt leverde NEC vooral verdedigende arbeid. De nadruk bij de Nijmegenaren lag vooral op het voorkomen van tegentreffers, niet op het maken van doelpunten. ,,De goal van Kenneth Perez was een goal uit het niets’’, taxeerde NEC-trainer Mario Been de 1-0. Vanaf ruim twintig meter kogelde de Deen de adidas-bal eindelijk voorbij Babos. De Rotterdamse coach oordeelde dat zijn ploeg de tegentreffers zelf inleidde door te slap te verdedigen. De openingsgoal was toch vooral toe te schrijven aan de voetbalklasse van de Deen. Perez kreeg wel ruim baan voorafgaand aan zijn tweede goal. Tien minuten voor het einde kon hij de bal ongehinderd en simpel in het doel prikken. Perez had de hoek simpelweg voor het uitkiezen. Net als twintig minuten eerder schuilde het succes, voor hem en Ajax, opnieuw in de linkerhoek: 2-0. Perez verzekerde zijn ploeg daarmee definitief van de volle buit.

Logischerwijs stak Ten Cate naderhand de loftrompet over Perez. Ook Emanuelson werd geprezen door de coach. Afgezien van de mankementen die een vroege(re) treffer in de weg stonden, prees Ten Cate de groepsprestatie. ,,We hebben, op één kans na, niets weggegeven en de nul gehouden. In drie thuiswedstrijden hebben we bovendien tien doelpunten gemaakt. Ik vind niet dat we slecht hebben gespeeld vandaag. De overwinning was dik verdiend. Vergeleken met de laatste wedstrijden hebben we beter gespeeld.’’