Menu
Pers over de vloer

Pers over de vloer

Tijdens de trainingsweek in De Lutte werd ook de eerste persdag van het nieuwe seizoen 2012 – 2013 belegd. Wat gebeurt er achter de schermen van een veelbezochte dag waarop Ajacieden en Ajax-watchers samenkomen? Een overzicht.

Als de Ajacieden fietsend het sportpark van De Lutte bereiken, zijn de Ajax-fans al ruimschoots vertegenwoordigd. Op het terrein waar Ajax zijn voorbereiding steevast start, druppelen zo vlak voor half elf ook de eerste journalisten binnen. Vandaag is een speciale dag. Al helemaal omdat Marc Overmars deze vrijdag is aangesteld als voetbaldirecteur. De eerste persdag van dit seizoen biedt een uitgelezen kans om spelers en trainer Frank de Boer te vragen naar zijn mening over de nieuwste aanwinst op directieniveau.

Het journaille wordt welkom geheten door Ajax-medewerker Eefje Schep. Terwijl handen worden geschud, valt in haar vrije hand een blad vol interviewverzoeken op. Voor deze eerste persdag zijn zestien verzoeken ingediend. ,,Het aantal valt mee voor een persdag’’, legt ze uit. ,,Media die Ajax deze hele week al volgen, zoals Ajax TV, AT5 en de Supportersvereniging Ajax, hebben de spelers na de training en wedstrijd in Oldenzaal ook al gesproken.’’

Schep en Ajax’ persmanager Miel Brinkhuis bereiden de spelers en trainers vooraf uiteraard voor op de persdag. De interviewverzoeken worden doorgesproken, terwijl De Boer wordt gebrieft over zijn persmoment. Het is haar deze week opgevallen dat de jonge talenten in de selectie vrijwel moeiteloos aanpikken. En dan heeft de Ajacied het niet over het voetballende vermogen, maar over de natuurlijke omgang van de jonkies met de soms doorgewinterde journalisten. ,,De jonge jongens doen het goed’’, merkte Schep. ,,Je merkt duidelijk dat vooral de jongens uit de A1 inmiddels ook ervaring hebben met media. Zij hebben vorig jaar vooral in de NextGen Series ervaring opgedaan.’’

Ajax-persvrouw Eefje Schep instrueert Kolbeinn Sigthórsson over de interviewverzoeken.. Ajax-persvrouw Eefje Schep instrueert Kolbeinn Sigthórsson over de interviewverzoeken..

Als de laatste training bij SV De Lutte rond het middaguur is afgelopen, worden langs de zijlijn de eerste spelers geïnterviewd. Ajax TV spreekt met Kolbeinn Sigthórsson en Derk Boerrigter. RTV-NH verzorgt een live-radiouitzending met de nog hevig nazwetende Vurnon Anita. Theo Janssen hoort het nieuws over Marc Overmars, Ajax’ nieuwe directeur voetbalzaken. In De Bloemenbeek, waar Ajax al 39 jaar verblijft in De Lutte, zullen de overige interviews worden gehouden.

Als de Ajacieden fietsend zijn teruggekeerd in De Bloemenbeek, melden ook de Ajax-watchers zich in het viersterrenverblijf. Schep en Brinkhuis zijn ook alweer ter plaatse. De honger wordt gestild met een buffet, terwijl ook voor drinken is gezorgd. Tafels en stoelen voor de interviews staan klaar. De persconferentietafel van De Boer staat ook gereed. Sommige media brengen een fotograaf mee naar De Lutte. Schep heeft een setje van de nieuwste Ajax-shirts meegebracht voor de fotoreportages.

Terwijl de Ajacieden zich na de lunch terugtrekken op hun kamer, begint De Boer om klokslag 13:30 uur zijn persconferentie. Camera’s en notitieblokken worden in gereedheid gebracht. Brinkhuis flankeert de trainer en leidt de persconferentie in goede banen. Nauwelijks een halfuurtje nadat De Boer zijn verhaal heeft gedaan, is het tijd voor de individuele interviews. De trainer staat onderwijl de NOS nog afzonderlijk te woord over Overmars. Tussen 14:30 uur en 16:00 uur vullen de stoelen en tafeltjes zich op het terras van De Bloemenbeek. Verhalen worden opgetekend door de vertegenwoordigers van de geschreven media en de collega’s van de audio en visuele pers.

Aan het einde van de middag loopt de eerste persdag van ’12 – ’13 langzaam aan af. Het terrasmeubilair van De Bloemenbeek komt langzaam aan weer vrij. Spelers keren terug naar hun kamer. De meeste Ajax-watchers stappen in hun auto en keren terug naar huis.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Een groep Ajax-watchers bereidt zich in De Bloemenbeek voor op deel 2 (het deel na de training) van de persdag. Een groep Ajax-watchers bereidt zich in De Bloemenbeek voor op deel 2 (het deel na de training) van de persdag.
Jan Vertonghen in gesprek met De Telegraaf. Jan Vertonghen in gesprek met De Telegraaf.
Ook Toby Alderweireld had over journalistieke belangstelling weinig te klagen. Ook Toby Alderweireld had over journalistieke belangstelling weinig te klagen.
Ajax' persmanager Miel Brinkhuis in gesprek met Frank de Boer. Ajax' persmanager Miel Brinkhuis in gesprek met Frank de Boer.
Brinkhuis en De Boer tijdens de persconferentie. Brinkhuis en De Boer tijdens de persconferentie.
Theo Janssen in gesprek met verslaggever Simon Zwartkruis van Voetbal International. Theo Janssen in gesprek met verslaggever Simon Zwartkruis van Voetbal International.