Menu
Peter Haan (TDK) overleden

Peter Haan (TDK) overleden

Ajax bereikte het treurige nieuws dat oud-sponsor Peter Haan (rechts op de foto) op 10 juli is overleden. Hij was begin jaren tachtig met TDK de eerste shirtsponsor van Ajax. De Amsterdamse club verrichtte pionierswerk door voor het seizoen 1982-1983 als eerste overeenstemming te bereiken met een shirtsponsor. Het was voor toenmalig Ajax-voorzitter Ton Harmsen en TDK-importeur Haan reden om het glas te heffen.

Begin jaren tachtig was het een vurige wens van clubs in de Eredivisie het shirt te voorzien van reclame. Uiteindelijk gaf de KNVB aan het einde van het seizoen 1981-1982 toestemming te spelen met shirtreclame. Het van origine Japanse TDK (voluit: Tokio Denko Kagaku) was toentertijd vooral fabrikant van video- en audiobanden. Als nieuwkomer op de Nederlandse markt was het bedrijf destijds naarstig op zoek naar een manier om de naams- en merkbekendheid te vergroten. Het Ajax-shirt bood een uitgelezen kans om aan die wens te voldoen. Ajax en TDK bleven elkaar lang trouw. Pas in het seizoen 1991-1992 kreeg Ajax met ABN AMRO een nieuwe shirtsponsor.

Hennie Henrichs (voorzitter vereniging Ajax): ,,Peter heeft een belangrijke rol vervuld rond het eerste shirtsponsorschap van Ajax. Hij was de man die ervoor heeft gezorgd dat Ajax begin jaren tachtig trendsetter was op dat gebied. Het paste heel erg bij Ajax om als eerste club in Nederland een shirtsponsor te hebben. Ajax wil immers altijd innoverend en een A-merk zijn. Daar hoort ook het koppelen van andere A-merken aan Ajax bij. Net als veel andere Nederlanders kocht ik in de jaren tachtig en negentig bijna alles op het gebied van video en cassettes van TDK. Dat was mede het gevolg van de sponsoring van Ajax waardoor het merk in Nederland een enorme naamsbekendheid kreeg. De sponsorrelatie tussen Ajax en TDK werd daardoor een voorbeeld voor andere voetbalclubs in Nederland."

Peter Haan is 67 jaar geworden. Ajax wenst de nabestaanden sterkte met de verwerking van dit verlies.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Archief Ajax

Ajacieden Frank Rijkaard, Dick Schoenaker, Marco van Basten en Edo Ophof tonen in 1983 het eerste Ajax-shirt met daarop een shirtsponsor. Ajacieden Frank Rijkaard, Dick Schoenaker, Marco van Basten en Edo Ophof tonen in 1983 het eerste Ajax-shirt met daarop een shirtsponsor.