Menu

Pettersson even terug bij Ajax

Op de dag van het Champions-Leagueduel tegen Arsenal kwam een oude bekende langs in het stadion. Stefan Pettersson was voor zaken in Amsterdam en zocht tussendoor even zijn oude collega's op.

Pettersson voetbalde van 1988 tot 1994 bij Ajax. In die zes seizoenen won hij twee landstitels, een beker en in 1992 de UEFA Cup. In de Arena heeft hij nooit gespeeld. ,,Toch wel, een keertje'', zegt de sympathieke Zweed. ,,In 1999 heb ik hier in het stadion gespeeld, het was een galawedstrijd, ter ere van Johan Cruijff."

Inderdaad, in mei van dat jaar werd de tweede erewedstrijd die Cruijff tegoed had van Barcelona gespeeld in de Arena. Op verzoek van Cruijff zelf stond die wedstrijd in het teken van dertig jaar Europa-Cupfinales. En als UEFA-Cupwinnaar was Pettersson daarom van de partij. ,,Ik heb hier nooit in de competitie gespeeld. Ik voetbalde altijd in De Meer en dat vond ik een gezellig stadion. Dus ik heb geen spijt dat ik niet langer gebleven ben om hier ooit te spelen", legde hij uit.

Pettersson voetbalt niet meer. Na zijn vertrek bij Ajax in 1994 heeft hij nog vijf jaar bij Göteborg gespeeld. ,,Ik heb geen tijd meer voor voetbal, ik heb vijf kinderen!" roept hij uit. ,,Mijn oudste zoon voetbalt nu en af en toe help ik hem met zijn team. Meer doe ik niet."

De Zweed werkt bij een bedrijf dat evenementen voor bedrijven organiseert. Vaak gaat dat met sportieve activiteiten samen. Vandaar dat de populaire ex-Ajacied even in Amsterdam is. ,,Ik ben nu met mensen op pad die graag naar de Arena wilden voor een wedstrijd. Ze vroegen mij of ik meewilde als ex-voetballer. Dat komt natuurlijk fantastisch uit op de dag van Ajax - Arsenal."

Op het moment dat Pettersson met zijn delegatie het veld, dat nog een laatste keer gemaaid wordt, staat te bewonderen, komt een oude bekende de trap op. ,,Hé ouwe!", roept Pettersson enthousiast. 'Chef Gras' Bob Haarms, die nog even het veld komt inspecteren, herkent de oud-speler meteen en een hartelijke begroeting volgt. Maar veel tijd op de wedstrijddag is er niet, dus na een kort gesprek en 'ik zie je vanavond nog', wordt weer afscheid genomen.

Pettersson is nog altijd populair in Amsterdam. Dat blijkt als een rondje door het museum, waarin hij zelf ook hangt, en de Fanshop wordt gelopen. Een supporter roept: ,,Ben jij weer opgeroepen voor vanavond?" De Zweed lacht en gaat gewillig op de foto.

Hij volgt Ajax nog steeds. ,,Als het in Zweden wordt uitgezonden, volg ik het via de televisie. Anders kijk ik op internet hoe het ze vergaat of spreek ik kennissen die me wat kunnen vertellen", vertelt hij. Van de huidige selectie heeft hij nog met Witschge en Litmanen gevoetbald. Witschge zit voor Arsenal wel bij de selectie, Litmanen is geblesseerd. ,,Litmanen nog steeds geblesseerd? Wat jammer voor hem en voor Ajax. En Van der Vaart zie ik ook niet spelen, die heb ik nog nooit gezien."

Voor woensdagavond verwacht hij een mooie wedstrijd. ,,Ik heb een paar uitwedstrijden van Ajax gezien in de Champions League. Ik denk dat ze thuis beter zijn. Hun voetballend vermogen komt dan beter uit de verf. En Arsenal is natuurlijk een goede tegenstander. Maar ik denk dat Koeman met zijn jonge spelers op de goede weg is. Ik voorspel een kleine overwinning voor Ajax, 2-1."