Menu
Pianist Lang Lang hoopt op derde ster

Pianist Lang Lang hoopt op derde ster

Hoog bezoek op de Toekomst. Concertpianist Lang Lang bracht als gast van AEGON, maar vooral als Ajax-fan, een bezoek aan zijn favoriete club. ,,Geweldig’’, vatte de wereldberoemde Chinese musicus de wervelende ochtend kort samen.

Ajax’ commercieel directeur Henri van der Aat heette Lang Lang om half twaalf welkom in de bestuurskamer van de Amsterdam ArenA. De 27-jarige Chinees, die al concerten gaf in de grootste klassieke muziektempels ter wereld en ook op de Olympische Spelen in Beijing musiceerde, is sinds de jaren negentig een groot Ajax-fan. ,,In de nineties zag ik Ajax in China de Champions League winnen’’, vertelt Lang Lang in vlekkeloos Engels. ,,Daarna ben ik de club altijd blijven volgen. Ajax is echt mijn favoriete club.’’

Na een lunch en een korte rondleiding over de Toekomst werd ook de training van Ajax 1 bezocht. De Chinees was zichtbaar geïmponeerd door de Ajacieden, in het bijzonder door zijn favoriet Maarten Stekelenburg. Een Ajacied waar hij letterlijk tegenop kijkt. ,,Hij is natuurlijk ook de keeper van het Nederlands elftal’’, weet Lang Lang. ,,Hij is erg lang en erg goed. Ik heb hem vaak aan het werk gezien. Tot nu toe, jammer genoeg, alleen nog maar op televisie. Naast een individuele topspeler als Maarten spreekt me ook de teamgedachte erg aan. Sommige clubs hebben een absolute ster. Ajax heeft heel veel goede, gelijkwaardige voetballers. Binnenkort hoop ik echt – in het stadion – bij een wedstrijd van Ajax te zijn. De thuiswedstrijd tegen Willem II loop ik zaterdag jammer genoeg net mis. Na mijn twee concerten in het Concertgebouw hier in Amsterdam, vlieg ik morgen alweer naar Tel Aviv. Volgende keer beter, hoop ik.’’

Lang Lang ontving uit handen van commercieel directeur Henri van der Aat een origineel Ajax-shirt. Lang Lang ontving uit handen van commercieel directeur Henri van der Aat een origineel Ajax-shirt.

Direct na de training zet de gast, met alle AEGON-medewerkers en persvertegenwoordigers in zijn kielzog, koers richting het hoofdveld van de Toekomst. De pianist brengt ook Maarten Stekelenburg, Oleguer, Gregory van der Wiel en Dennis Rommedahl met zich mee. Na een rondo’tje met de Ajacieden wordt nog een handjevol penalty’s genomen. Oog in oog met zijn favoriete Ajacied faalt Lang Lang uiteindelijk niet. De doelman van Ajax en Oranje werd na enige ‘proefpenalty’s’ toch de verkeerde kant opgestuurd.

,,Exciting’’, vat de Chinees zijn bezoek bij het verlaten van de Toekomst samen. Zijn dagje Ajax is nog niet voorbij. Voorzien van twee tassen vol Ajax-geschenken, waaronder het thuisshirt met zijn naam en rugnummer 10, reist hij direct door naar de Amsterdam ArenA. In het Ajax Museum ziet Lang Lang niet veel later de clubgeschiedenis aan zich voorbij trekken. ,,Mijn favoriete speler uit de clubhistorie?’’, herhaalt de Chinees de vraag. ,,Pfoe… Een echte favoriet uit de historie heb ik niet. Ajax heeft zoveel grote spelers voortgebracht… En er zijn ook heel veel goede elftallen geweest. Deze dag is echt fantastisch voor een Ajax-fan!’’ Wijzend op het shirt dat hij uit handen van Van der Aat ontving: ,,En ik hoop echt dat de club binnenkort een derde ster op het shirt mag zetten.’’ Lachend: ,,Ik hoop het zelfs mee te maken dat er een vierde ster bijkomt!’’

De wereldberoemde gast vroeg de Ajacieden het hemd van het lijf. De wereldberoemde gast vroeg de Ajacieden het hemd van het lijf.
Lang Lang is het middelpunt van een rondo. Lang Lang is het middelpunt van een rondo.
Na de rondo nam de gast van AEGON enkele penalty's op Maarten Stekelenburg. Na de rondo nam de gast van AEGON enkele penalty's op Maarten Stekelenburg.
Lang Lang was trots en blij met zijn aanwinst. Lang Lang was trots en blij met zijn aanwinst.