Menu
Pieëte heeft draai snel gevonden

Pieëte heeft draai snel gevonden

Marlous Pieëte is te spreken over haar eerste maanden in Amsterdamse dienst. De vleugelaanvalster zocht na zeven jaar FC Twente nieuwe prikkels en vond die bij Ajax. Vrijdagavond wacht de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle op de Toekomst.

Pieëte praat in het dagelijks leven zoals ze voetbalt: energiek, vlot en met passie. De in Haarlem woonachtige voetbalster heeft ook reden om opgewekt te zijn. De overstap naar Ajax bevalt prima. ,,Ik voel me hier goed. Het is een leuke groep en ik kan lekker mezelf zijn. Daarnaast is de professionaliteit die ik bij FC Twente gewend was, ook hier aanwezig. Ajax is een grotere club dan Twente, waardoor de faciliteiten misschien nog wel iets beter zijn.”

Een wezenlijk verschil is de positie die Pieëte bekleedt. Waar ze zich bij Twente doorgaans op de linkerflank terugvond, is ze bij Ajax rechtsbuiten. In korte tijd heeft ze zich de huisstijl eigen gemaakt. ,,De toevoer is goed, ik krijg hier veel ballen. Ik moet ook veel diepgaan. Het zorgt ervoor dat ik me veel fitter voel. Bij Twente bleef ik een beetje hangen in mijn herstel. Ik was toe aan verandering en dat heb ik hier gevonden.”

Haar individuele prestaties stemmen tot tevredenheid. ,,Een aanvalster wordt afgerekend op rendement. Ik heb vijf goals gemaakt, dat is goed.” In dat kader was het voor Pieëte verrassend dat ze geen oproep kreeg van bondscoach Roger Reijners voor het tweeluik met Schotland. De laatste jaren was ze een vaste waarde bij Oranje.

,,Een aanvalster wordt afgerekend op rendement. Ik heb vijf goals gemaakt, dat is goed.” ,,Een aanvalster wordt afgerekend op rendement. Ik heb vijf goals gemaakt, dat is goed.”

,,Ik had het niet zien aankomen, vooral omdat het bij Ajax gewoon goed gaat”, vertelt Pieëte, die door Reijners persoonlijk op de hoogte werd gebracht. ,,Maar de bondscoach heeft nu eenmaal veel opties voorin, waaronder een aantal meiden uit het buitenland, en heeft nu voor anderen gekozen.”

Ieder nadeel heeft zijn voordeel zou Johan Cruijff zeggen. Pieëte krijgt nu de gelegenheid om haar lichaam wat rust te geven. ,,Het is een intensieve periode geweest. We hebben in korte tijd vier wedstrijden gespeeld. Dat heeft er bij mij best wel ingehakt. Na de wedstrijd van morgen tegen PEC krijg ik wat tijd om bij te komen, al trainen we bij Ajax natuurlijk gewoon door.”

Dat Ajax met zes speelsters hofleverancier van Oranje is, zegt volgens Pieëte voldoende. ,,Dat zegt iets over de sterkte van het team en de individuele klasse. Zelfs als we niet in de wedstrijd zitten, kunnen we altijd een goal maken. Ook verdedigend zijn we sterk. Maar die individuele kwaliteit komt er alleen uit als we ook een team vormen.”

Het verwachtingspatroon is dit seizoen terecht hoog voor een getalenteerde selectie. Ajax wil kampioen worden. Tegenvaller was daarom het optreden een week gelden in de topper bij Standard Luik. Ajax gaf niet thuis en zag het verschil in verliespunten oplopen tot zes. Coach Engelkes was des duivels. ,,Ik snap zijn frustratie”, zegt Pieëte. ,,Het was niet zo dat Standard nou veel beter was, maar zij legden meer energie in de wedstrijd, wilden liever. We hebben iets teveel tegen ze opgekeken en te weinig in eigen kunnen geloofd.”

Tegen PEC moet er daarom eerherstel volgen. ,,Het zijn behoorlijke dingen om te zeggen dat je kampioen wil worden. Daarom moeten we het morgen laten zien. Een kampioensteam verliest niet twee keer op rij. Ik geef ons een reële kans om kampioen te worden, maar dan moeten er nog wel dingen beter. Zaak is vooral om constanter worden. Je kunt niet elke wedstrijd een 10 of een 8 spelen, maar we moeten een basis creëren om ook mindere wedstrijd te winnen.”

Naast het voetbal is Pieëte ook actief op de arbeidsmarkt. Ze is afgestudeerd fysiotherapeut en hoopt in die sector een baan te vinden die te combineren is met Ajax. ,,Voetbal staat voor mij op 1. Dat mag niet onder mijn werk lijden. Vooralsnog heb ik nog niets geschikt gevonden. Daarom werk ik nu tijdelijk in een koffiewinkel annex café. Ik vind het niet prettig om de hele week te trainen en daarnaast niets te hebben. Zeker omdat mijn vriend, met wie ik nu samenwoon, ook de hele dag werkt. Stilzitten is niets voor mij.”

Ajax Vrouwen - PEC Zwolle begint vrijdag om 19:30 uur op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees