Menu
‘Pieken en dalen maken je sterker’

‘Pieken en dalen maken je sterker’

Op een prima voorbereiding volgde een pendeldienst tussen Jong Ajax en Ajax 1. Vurnon Anita werd tegen Heerenveen en Heracles met een basisplaats beloond voor zijn nimmer aflatende werklust. Tegen Vitesse lonken nieuwe speelminuten.

Vurnon Anita schiet de bal net weg voordat Rasmus Lindgren het hem lastig kan maken. Vurnon Anita schiet de bal net weg voordat Rasmus Lindgren het hem lastig kan maken.

In en tegen Groningen moest de kleine middenvelder nog genoegen nemen met een plek op de bank. In het stadion waarin hij ooit, als 16-jarige, in 2006 debuteerde ging Ajax met 1-0 onderuit. Een kleine week later was Anita wel van de partij. Tachtig minuten meespelen in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen leverde een nieuwe nederlaag op. Opnieuw werd een tegentreffer de Amsterdammers fataal. Na Groninger Holla wist ook voetbal-Fries Danijel Pranjic de Ajacieden pijn te doen.
Anita houdt het overzicht en passt de bal naar Thomas Vermaelen. Anita houdt het overzicht en passt de bal naar Thomas Vermaelen.

,,Wanneer ik mijn laatste wedstrijd bij Jong Ajax heb gespeeld? En tegen wie dat was?’’ Na het herhalen van de dubbele vraag laat Anita een korte stilte vallen. Nog nazwetend van de ochtendtraining geeft de 19-jarige het eerlijk toe. Hij heeft geen idee. Na een wisselvallige seizoensstart maakte Anita de afgelopen periode vrijwel wekelijks deel uit van de A-selectie. Anita lijkt Jong Ajax ontgroeid.
In de voorbereiding op het seizoen was de afstand tussen pieken en dalen nog groter. Een onvervalste piek was Anita’s imponerende optreden in het Stadium of Light van Sunderland. In Sunderland gaf de Ajacied een mooi visitekaartje af. Bij de start van de competitie viel Anita om meerdere redenen ver terug. Blessureleed, vormverlies en in zijn nadeel werkende trainerskeuzes gingen hand in hand.
,,Dit is echt mooi voor Greg, ik ben blij voor hem’’, vertelt Anita over Gregory van der Wiel, die na de vrijdagtraining hoorde dat hij is geselecteerd voor het Nederlands elftal. ,,Dit is echt mooi voor Greg, ik ben blij voor hem’’, vertelt Anita over Gregory van der Wiel, die na de vrijdagtraining hoorde dat hij is geselecteerd voor het Nederlands elftal.

,,En de afgelopen week ging het opeens weer heel snel’’, schets de Ajacied zelf hoe snel de ontwikkelingen zich kunnen opvolgen. ,,Van bank naar basisplek. Uiteindelijk ben ik wel blij met zo’n grote stap. Het is in ieder geval mooier dan tussentijds een keer invallen of wedstrijdritme opdoen bij Jong Ajax. Al merk ik wel dat het tempo hoog ligt. Het is niet altijd even simpel om snel aan te haken.’’
Ook met Anita in de basis laat sportief succes voorlopig nog even op zich wachten. Aan de instelling van de middenvelder kan het niet liggen. Bankzitter of basisklant; de in Willemstad geboren Ajacied blijft keihard werken. ,,Daarom is het ook mooi om in de basis te starten. Maar alles stap voor stap. De wedstrijd tegen Vitesse wordt vast zwaar. We moeten er zondag alles aan doen. Of ik in Arnhem opnieuw in de basis start, zal blijken. Ik zie het allemaal zondag wel.’’
Terwijl Anita zijn verhaal doet, vertelt Gregory van der Wiel over zijn uitverkiezing voor het Nederlands elftal. De rechtsback wordt vriendelijk belaagd door het aanwezige journaille. Ook Anita toont zich prettig verrast door het nieuws. ,,Dit is echt mooi voor Greg, ik ben blij voor hem’’, klinkt het welgemeend. ,,Natuurlijk hoop ik dit nieuws ooit ook te krijgen. Een uitverkiezing voor Oranje is een droom. Zelf sta ik er niet zo bij stil hoe snel het kan gaan. Als ik speel ben ik blij, ook voor mezelf. Ik weet dat ik er alles aan doe en voor over heb. En van pieken en dalen word je alleen maar sterker.’’