Menu

Pienaar: 'Als ik slecht speel, slaap ik niet'

Steven Pienaar is de eerste Ajacied die voor de tweede keer de vragen van de supporters beantwoordde. Deze keer vertelde hij vooral over de Champions League, de concurrentie op zijn positie en de competitie.

Je hebt al op diverse plaatsen gespeeld bij Ajax. Wat is je favoriete positie en met welke andere speler speel je het liefst samen en waarom?
Martijn Lemmers, Boven-Leeuwen

,,De nummer 10-positie. Ik vind het fijn als het druk is en dat is vaak in het midden. Op andere posities kan ik ook wel spelen, maar dan moet ik me meer aanpassen. Ik kan niet iemand noemen met wie ik het liefst speel. Dat is het hele team eigenlijk, zeker als we goed spelen."

Steven, wat vind je van de concurrentie op jouw positie, en wat dacht je toen Jari terugkwam? Zag je het nog wel zitten bij 'dit Ajax'?
Koen van Uffelen, Ridderkerk

,,Litmanen en Van der Vaart zijn mijn concurrenten. Litmanen is een oudere speler en ik kijk op tegen hem. Maar ik ben blij dat hij terug is, want ik kan van hem leren. Toen ik net in Nederland was zag ik hem een keer spelen. Ik genoot er erg van en het is een voorrecht van hem te kunnen leren. Van der Vaart is ook een heel goede speler. Ik moet dus elke dag heel hard werken en goed trainen. Misschien kan de trainer me op een andere positie gebruiken. Dat zou ik niet erg vinden, zo lang ik maar speel. "


Hey mr Pienaar,
Je speelt nu een paar maanden in Ajax 1, maar hoe is het nu om met Litmanen naast je te spelen? Speel je dan anders of hoe zit dat?

Erik Snaathorst, Papendrecht

,,Het is als een droom die uitkomt. Litmanen begeleidt je en helpt je op het veld. Op trainingskamp is hij mijn kamergenoot, dus we praten veel."

Beste Steven, hoe zie jij jouw rol in Ajax over pakweg 3 jaar? En op welke positie zou je dan het liefst spelen?
Frank Verduijn

,,Alleen God weet dat. Over drie jaar zit ik op mijn top, dan moet ik er staan. Maar ik weet niet hoe het zal zijn."

Hi Steven, jij bent net als ik niet groot (even groot zelfs!). Hoe speel jij dan tegen fysiek veel sterkere, grotere tegenstanders? Of speel je gewoon je eigen spel en pas je je daar niet op aan? ps. Je was wreed goed tegen Feyenoord!
Greetz
Jaimi, Goes

,,Grote en sterke spelers zijn langzamer. Ik ben sneller dan zij. Het is wel moeilijk als zij je zo van de bal zetten. De scheidsrechter fluit daar niet altijd voor. Ik moet mijn snelheid meer benutten en slimmer zijn."

Hey Steven. Ik heb een vraag aan jou. Hoe heb je het WK meegemaakt in de selectie van Zuid-Afrika?
Met vriendelijke groeten, Tim supporter van Ajax en Pienaar
Tim van der Laan, Zaandam

,,Ik had niet gedacht dat ik mee zou gaan. Maar door druk van supporters en journalisten, bij wie ik blijkbaar populair ben, werd ik geselecteerd. Het was een geweldige ervaring om bij een WK te zijn. Toen ik jong was keek het op tv en nu zat ik langs het veld. Het is de droom van elke jonge voetballer. Ik was de jongste in het team. De spirit was goed in het team, de spelers zijn altijd blij, ook al gaat het niet zo goed. Dat is wat ik leuk vind van het nationale team. Iedereen zingt en maakt plezier. De mensen in Korea waren niet gewend aan zwarte mensen, dus altijd als wij voorbij liepen staarden ze naar ons. Maar ze waren erg vriendelijk en hielpen ons als we dat vroegen. Ik had alleen gehoopt dat ik zou spelen, maar dat is niet gebeurd helaas".


Wat doet een Ajacied, zoals jij, in zijn vrije tijd?
Ga je veel met de spelers om of heb je hier je eigen vrienden?

Frank Vogel, Amsterdam

,,Iedereen doet wat anders in zijn vrije tijd. Als ik vrij ben ga ik naar vrienden of naar huis. Ik luister naar muziek en 'make some noise'! Of ik ga naar de film of bel mijn moeder. Ik heb vrienden buiten het team, maar ik ga ook veel met Boukhari om."

Zal Zuid-Afrika van Ajax winnen?
Frank

,,Geen idee, maar ik denk dat het een leuke wedstrijd zal worden. Zuid-Afrika kan goed als team spelen en is agressief. Bij Ajax is de wil om te winnen en spelvreugde heel groot. Als Ajax ooit tegen Zuid-Afrika zou spelen, zou ik met het nationale elftal meedoen."

Hoe schat je de overlevingskansen van Ajax in de Champions League in en denk je dat dit team in staat is de finale te halen?
Ruud Di Corzo, Thorn

,,Als we de twee thuiswedstrijden winnen, zitten we in de tweede ronde. Ik denk dat we goede kansen hebben, want in twee duels hebben wij het publiek achter ons. Ik weet niet of we de finale kunnen halen. Ons doel is eerst de tweede ronde halen, verder denken we nog niet."


Ey Pienaar allez goed
Nu je tegen elke tegenstander uit jullie poule van de Champions League hebt gespeeld had ik een vraag: welke was het beste?

alvast bedankt
Tom van Dijk, Amersfoort

,,Lyon is de beste tegenstander. Ze spelen goed aanvallend voetbal. Ze zijn veel beter dan Inter. Die laatste speelt Italiaans, ze verdedigen en wachten tot ze kunnen counteren, daar is niet zo veel aan. Rosenborg is alleen thuis sterk, maar uit zijn zij lang niet zo goed."

Hoe vind je het om in de Champions League te spelen, en welke tegenstanders zijn favoriet bij je voor de volgende ronde?
Dennis de Kruif, Hellevoetsluis

,,Alle teams zullen goed zijn. Ik wil niet tegen mijn favoriete team spelen, Barcelona. Ik zag ze spelen en ze hebben een erg leuk team, ze doen het goed. Zij zijn in topvorm nu."


Hallo Pienaar, hoe voelde het om de topper tegen Feyenoord te spelen? En hoe was de sfeer na afloop?
Marco Drost, Hulshorst

,,Het gaf een erg goed gevoel. De eerste tien minuten was ik onder de indruk van de supporters en de hele sfeer. Ik heb ervan genoten. Ondanks het feit dat ik als rechtsbuiten speelde, ben ik tevreden over mijn spel. Iedereen speelde goed, de trainer had iedereen instructies meegegeven voor in het veld en die werden goed uitgevoerd. Daarom speelden we goed. En we hebben gewonnen, dat is het belangrijkste. De sfeer na afloop was dan ook prima."


Waarom kon er geen lachje af toen je het tweede doelpunt van Jari Litmanen tegen Feyenoord voorbereidde?
Fred Roeling, Leidschendam

,,Ik dankte de Almachtige voor de kracht die hij me gaf waardoor ik dat kon doen. Het was een moment om te danken, daarom lachte ik niet."


Wie wordt dit jaar in de Holland Casino Eredivisie 1e, 2e en 3e denk jij?
Rick Verploegen

,,Wij spelen goed, dus wij worden zeker kampioen, PSV wordt tweede en Feyenoord wordt zoals gewoonlijk derde."


Hoe voel jij je in Nederland?
Guus Regelink, Harfsen

,,Ik voel me op mijn gemak. Ik heb niet zoveel heimwee meer dankzij mijn vrienden. Ik ben nu meer gewend en wil niet elke twee maanden terug naar huis. Nu wil ik niet eens meer naar huis! Ik moet nu wel wennen aan de kou, want het wordt steeds kouder."

Wat ben jij goed zeg, wat is je geheim?
Mark Stafleu, Veldhoven

,,Haha, ik heb geen geheim hoor. Ik heb een talent en dat moet ik gebruiken. Ik moet hard werken om dat talent op te poetsen en bij te schaven. Dus ook als ik niet goed speel, doe ik mijn uiterste best. Ik geef alles en probeer dan de volgende wedstrijd beter te zijn. En je moet in jezelf geloven."

Hai Steven. Je verscheen in het eerste en ik heb met bewondering naar je gekeken. In mijn ogen een knap voetballend jonkie met heel veel mogelijkheden. Dat beeld is nooit veranderd, tot de wedstrijd bij Inter. Plotseling ging er van alles mis. Maar ik vraag me af hoe je die hele korte dip hebt ervaren. Schrok je ervan?
Hetty de Vries, Alphen aan den Rijn

,,Ik voel me altijd rot als ik niet goed heb gespeeld. Ik kan 's nachts niet slapen, het blijft in mijn hoofd spoken. De volgende dag op de training kan ik me nog niet helemaal concentreren. Het duurt even, meestal een paar dagen, eer het uit mijn hoofd is. Daarna kan ik me weer richten op de volgende wedstrijd. Het is een vreselijk gevoel."


Hoe had je leven er volgens jou uitgezien als je niet bij Ajax terecht was gekomen?
Menno Bernardt, Zwanenburg

,,Ik heb mijn school afgemaakt en zou een accountant-studie volgen. Als ik niet professioneel was gaan voetballen, zou ik dat alsnog doen."

Van welke speler heb je het meeste geleerd?
Stafan Huiberse, Almere

,,Jan van Halst. Hij geeft altijd 100%. Ook als hij niet goed speelt blijft hij gefocust. Op de training schreeuwt hij soms veel, maar dat is alleen om de spelers te helpen. Soms is dat niet leuk, vooral voor jonge spelers, maar zo is Jan."

Hey Pienaar ik heb een vraagje wat vindt jij van meisjes voetbal?
Irene van den Hoek, Reeuwijk

,,In Zuid-Afrika nemen ze het heel serieus, het is goed. Mijn nichtje in Zuid-Afrika voetbalt en ik ga altijd naar haar kijken als ik er ben."

In je eerdere interview gaf je aan dat je liever niet kopte omdat je daarvan hoofdpijn krijgt maar daarna scoorde je tegen De Graafschap met je hoofd, had je toen ook hoofdpijn en heb je dat nu nog steeds?
Danny

,,Het hangt ervan af hoe de bal aankomt. Als er spin in zit, doet het pijn, als de bal recht op je af komt doet het geen pijn. Het doelpunt dat ik scoorde deed een beetje pijn, maar dat kwam ook omdat mijn haar strak zat!"

Kan je wennen aan de Nederlandse mentaliteit. Is deze anders dan de Zuid-Afrikaanse. Of zeg je: mensen zijn universeel?
Walter Dingeman

,,De mentaliteit is anders. Als je hier een foutje maakt, roept de trainer meteen, in Zuid-Afrika zeg je 'sorry' en dan is het over. Daar moest ik aan wennen, maar dat is me gelukt. Als je er je zinnen op zet, lukt dat."

Hoi Steven!
Als ik jou zie spelen, doe je me altijd denken aan een ouderwetse straatvoetballer die alles met een bal kan. Is deze gedachte een beetje juist en zo ja, welke trucjes van de straat kan je meenemen het veld in en welke niet?

Michel Nys, Hendrik-Ido-Ambacht

,,Als je de wedstrijd tegen RBC hebt gezien, zag je een truc die ik deed die iedereen in Zuid-Afrika kent. Je trekt de bal naar binnen, sleept hem naar de andere kant, dan haal je hem terug, gaat naar voren en versnelt. Die heb ik op straat geleerd. Maar het is een moeilijke, want alleen mensen met wat losse knieƫn kunnen het doen. De meeste trucjes kun je doen in het veld, maar het kan niet altijd. Als het nog 0-0 is en je speelt een moeilijke westrijd, kun je het beter niet doen. Maar als je ruim voor staat, zou het kunnen. Het hangt er ook van af of de coach het goed vindt. In Zuid-Afrika had ik een coach die er niet van hield."


Waarom ben je nu niet geselecteerd voor het Zuid-Afrikaans elftal?
Jaap, Groot-Ammers

,,De coach is nieuw en ik ken hem verder niet, maar ik heb zelf afgezegd, want ik wil me op Ajax concentreren."


Hey Pienaar, wat is het grootste verschil tussen het Nederlandse voetbal en het Zuid-Afrikaanse? Alvast bedankt voor het antwoorden
Arnout Verduin, Heeze

,,Er is meer discipline in het Nederlandse voetbal en de scheidsrechters zijn strenger. In Zuid-Afrika voetballen de spelers meer voor zichzelf en om de supporters te vermaken. Hier moet je voor het team spelen en om te winnen. Dat is het belangrijkste verschil."


Hoi Steven, wat is je grootste blunder op het veld?
Lidewij

,,Als ik iemand pijn doe op het veld, vind ik dat een blunder. Of als ik balverlies lijdt, waaruit wordt gescoord. Dan voel me niet goed. Dat is een paar keer gebeurd. In Zuid-Afrika heb ik ooit per ongeluk het been van mijn tegenstander gebroken. Ik ging naar hem toe en heb me verontschuldigd, dat doe ik trouwens altijd. Vreselijk vond ik het."

Wie vind je de beste voetballer waar je ooit mee samengespeeld hebt?
Bram Festen, Sint-Michielsgestel

,,Ik denk Chivu. Hij is een complete speler, hij heeft alles."


Voor welke club zou je naast Ajax ooit nog willen voetballen?
David Pennings, Zoetermeer

,,AC Milan, daar zou ik ooit wel willen spelen."

Ons miss jou baie en soek jou in Bafana my broer. Het jy baie verbeter in vergelyking met verlede jaar en is daar offers wat deerkom van ander clubs.
Sharp gazzi!

Russel, SA Eldo's

,,Hij zegt dat hij me mist in Bafana en vraagt of ik al aanbiedingen heb van buitenlandse clubs. Dat is niet zo, daar is het ook nog te vroeg voor. Dat laatste is een groet, maar het is 'slang'."