Menu

Pienaar droomt alleen van Ajax

Vanwege een lichte blessure is Pienaar niet afgereisd naar Italië, waar hij woensdagavond met Bafana Bafana een oefenwedstrijd zou spelen tegen Saoedie-Arabië. In de wedstrijd tegen Heerenveen kreeg de Zuidafrikaan een ltik tegen zijn knie. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken want, vertelde hij, donderdag kan hij alweer met de groep meetrainen. De middenvelder nam alle tijd om jullie vragen te beantwoorden. Dat er meer dan 850 vragen voor hem waren binnengekomen, kon hij nauwelijks geloven.

Gefeliciteerd allereerst met je debuut en goal in het eerste. Mijn vraag is: wie was in jouw jeugd je voorbeeld, dus degene die je heeft geïnspireerd om topvoetballer te worden?
Jaime (18, Amsterdam)

"Ik had vroeger posters van 'Toto' Schilacci, de Italiaanse voetballer, op mijn kamer hangen. Mijn bijnaam komt van zijn naam, ik wordt 'Schilo' genoemd."


Beste Pienaar! Mijn vraag aan jou: Op welke leeftijd ben je begonnen met voetbal en heb je nog andere hobby's naast de voetballerij?
Marc Veldkamp (15, Alphen aan den Rijn)

"Ik begon te voetballen toen ik vijf was. Ik speelde vooral op straat. Van mijn twaalfde tot mijn zeventiende zat ik op een voetbalschool, daarna ben ik naar Ajax Cape Town gegaan. Cricket en rugby vind ik ook leuk om te doen. Vroeger was ik goed in rugby, maar omdat ik meer talent had voor voetbal en omdat ik te klein was voor rugby, heb ik uiteindelijk voor voetbal gekozen."


Wat vind je tot nu toe je mooiste voetbalmoment in je carrière?
Jeffrey de Ruiter (14, Nijverdal)

"Mijn debuut in Ajax 1 is tot nu toe het hoogtepunt in mijn carrière."


Heb je rituelen voordat je aan een wedstrijd begint?
Kay Abbink (16, Winterswijk)

"Ik bid veel, zowel thuis als in de kleedkamer op de club. Verder heb ik geen andere dingen die ik moet doen voor een wedstrijd begint."


Wat zijn je goede punten als voetballer en wat zijn je mindere of slechte punten als voetballer?

Frans Bens (13, Boekel)
"Mijn goede punten zijn mijn passing en het dribbelen. Minder goed ben ik in verdedigen en koppen. Dat laatste doet vooral pijn!"

Wat vind je het leukst in Nederland?
Daniel (16, Scheveningen)

"De rust. Ik woon in Diemen en daar is het heel rustig. Soms zelfs te rustig. Ik kan daar de vogels horen zingen, dat ben ik niet gewend. Wat ik ook leuk leuk vind aan Nederland zijn de mensen, die zijn aardig."

Hoi Steven, Heb je al een vriendin?
Melinda (19, Utrecht)

"Ik heb geen vriendin op dit moment. In Zuid-Afrika had ik een vriendin, maar ik heb het uitgemaakt toen ik naar Nederland kwam. De afstand is te groot. Ik bel haar nog wel en dan praten we veel, maar we hebben geen relatie meer."

Beschrijf jezelf in 3 woorden
Bart Willems (13, Uden)

"Pff, ik ben rustig, vriendelijk en ... makkelijk in de omgang. Allemaal positieve eigenschappen!"


Wie is de beste speler waar je tot nu toe tegen hebt gespeeld?
Erwin Meijer (17, Ede)

"Ik heb met het Zuidafrikaans elftal-17 in Argentinië tegen een hele goede Argentijnse middenvelder gespeeld. Ik weet zijn naam even niet meer, maar hij speelt nu in Italië. Ono van Feyenoord, die vond ik ook goed."


Wat is je mooiste doelpunt ooit?
Rogier (15, Gieten)

"In dezelfde wedstrijd tegen Argentinië met het nationale jeugdteam scoorde ik een heel mooi doelpunt. Het was een dribbel. Ik kwam van de eigen helft, omspeelde twee middenvelders, vervolgens twee centrale verdedigers, en uiteindelijk passeerde ik de keeper met een lobje over hem heen. Dat was geweldig."

Is Ajax in Zuid-Afrika nog een grote naam en is men trots dat jij voor Ajax speelt?
Jurriaan (16, Wageningen)
"Ja, in Zuid-Afrika is Ajax een heel bekende club. De mensen zijn trots op me. Vooral de mensen in Kaapstad want ik ben hun vertegenwoordiger, zeg maar.

Je bent nu al een tijdje in Nederland, in hoeverre heeft die periode je veranderd?
Peter Bogert (28, Dordrecht)
"De periode in Nederland heeft me als persoon niet veel veranderd. Ik ben mezelf gebleven. Qua voetbal ben ik hier wel veranderd, ik ben beter geworden. In Zuid-Afrika laat iedereen zijn trucjes zien in de wedstrijd, hier heb ik geleerd in een team te spelen."

hey steven, Je speelt nu een tijdje bij Ajax, is het systeem dat je bij Ajax speelt te vergelijken met het systeem bij Ajax Cape Town en is de overstap van Ajax Cape Town naar Ajax groot geweest?
Jacco van Keulen (18, Zwolle)
"Met de eerste coach speelden we met z'n tienen achter één spits, dat was lastig. Nadat Ajax Cape Town bij Ajax ging horen, kwam er een andere coach. Sindsdien speelden we hetzelfde systeem, ook 4-3-3."

Wat mis je uit Zuid-Afrika?
Steijn en Dustin (18 en 17, Amstelveen)
"Mijn moeder. En mijn familie en vrienden natuurlijk."

Kook je hier ook wel eens Zuid-Afrikaanse gerechten? Wat vindt je het lekkerste?
Jan van Meerveld (17, Putten)
Ik maak met Gabriel Mofokeng wel eens 'pap', dat is lekker. Ik kan dat niet zo goed klaarmaken, Gabriel gelukkig wel. Ik maak rijst en pasta en dergelijke. Ik kook altijd voor mezelf, ik kan het wel!"

Ik heb gelezen dat je uit een niet de leukste buurt van Zuid-Afrika komt, heeft dat je achteraf sterker gemaakt als mens en voetballer omdat je goed voor jezelf moet opkomen?
Robin (24, Rotterdam)
"Als persoon heeft het me sterker gemaakt. Ik heb geleerd snel te denken uit zelfbescherming. Je moet anderen te slim af zijn en vooraf zorgen dat je niet in de problemen komt. Als voetballer heeft het niet zoveel invloed gehad."


Pienaar blijft op de been tussen vier Feyenoorders

Ik vraag me af of jouw familie jou ook op televisie kan zien of volgt in Zuid-Afrika? En heeft jou familie al eens een wedstrijd van je bezocht?
Frans Bakker (18, Leeuwarden)
De mensen met en satelliet kunnen sommige wedstrijden volgen, zoals bijvoorbeeld Ajax - Feyenoord. Van mijn familie is nog niemand hier geweest. Als we met Ajax de finale halen van de Amstel Cup, laat ik mijn moeder overvliegen."

had je verwacht dat je nu al in de basis zou staan?
Peter Merkestijn (15, Nieuwegein)

"Ik speelde goed met Jong Ajax. Ik dacht wel dat ik het niveau van het eerste aan zou kunnen. Ik moest geduldig zijn en wilde gewoon mijn kans afwachten. Dat heb ik gedaan. Maar dat ik zo snel in de basis zou staan, had ik niet echt verwacht."


Zijn jouw uitverkiezingen voor het 1e elftal (mede) te danken aan de blessures die er zijn, of denk je er nog te staan als iedereen fit is?
Jasper Wabeke (21, Lelystad)

"Ik denk dat door de verschillende blessures mijn kans eerder is gekomen. Ik moet afwachten wat er gebeurt als iedereen weer fit is. Ik heb in ieder geval laten zien dat ik het niveau aankan."


Ik ben bij de wedstrijd Ajax - De Graafschap geweest en toen je scoorde leek je heel gelukkig. Ik wou vragen wat erop zo'n moment door je heen gaat? Groetjes, Tim
Tim (12, Almere)

"Er ging eigenlijk niets door me heen, ik dacht nergens aan. Ik was alleen erg blij dat ik scoorde."


Ik vond je dansje na je doelpunt wel leuk. Wat betekende het juist en waar heb je dat geleerd?
Lars De Smet (18, Antwerpen)

Het dansje betekent niets. In Zuid-Afrika kunnen mensen goed dansen en dat doen ze veel. Ik zag Mofokeng het eens doen, dat vond ik leuk. Het is een manier om een doelpunt te vieren, meer niet."
Nu je met Ajax 2 de halve finale van het bekertoernooi hebt bereikt, wil je dan liever de wedstrijd met Ajax 2 tegen Utrecht voetballen of de wedstrijd met Ajax 1 tegen PSV? En hoe denk je over een eventuele finale Ajax1-Ajax2?
Martijn Lemmers (24, Boven-Leeuwen)

"Ik speel natuurlijk liever met het eerste. Maar het is ook leuk om met het tweede te spelen, om af te maken waar we met zijn allen aan zijn begonnen. Een finale tussen Ajax 1 en Ajax 2 zit er wel in. Waarom niet? Alles is mogelijk. Mocht dat gebeuren, dan krijgen we een erg leuke wedstrijd. De spelers van het tweede gaan laten zien dat ze bij het eerste horen, ze willen nóg beter spelen."

vond je het een moeilijke overgang van Ajax 2 naar Ajax 1, en op welke gebieden heb je je moeten aanpassen?
Liza (16, Venhuizen)

"De overgang was niet zo moeilijk. Verschil was er wel. Bij het tweede was ik bijvoorbeeld niet meer bang om een fout te maken. Bij het eerste ging iedereen meteen schreeuwen, iedereen is bezig met zijn eigen strijd. Ik ben leuk opgevangen door de spelers. Ze heetten me welkom en hielpen me af en toe. Dat doen ze nu nog. Het tempo bij het eerste ligt natuurlijk hoger, dat is ook anders."


Wat vind je het leukste aan Ajax en aan de spelersgroep?
René v. Kempen (14, Liempde)

"Het leukste van Ajax is dat het een grote club is. Je moet altijd tot het uiterste gaan, dat hoort erbij. De spelersgroep bestaat uit leuke personen en samen is het een geheel. Dat is een voorwaarde om kampioen te worden. Want dat worden we."


Hey Steven, Welke doelen wil jij in je carrière nog bereiken? Zou je bijvoorbeeld in verloop van tijd ook nog naar een ander Europees top land willen gaan en zo ja welk land interesseert je dan het meest? Heel veel succes nog verder met Ajax. Groetjes Wouter
Wouter Schuts (17, Hoorn)

"Ik wil in Ajax 1 spelen en bij Ajax blijven. Ik hoef niet naar andere clubs. Het was mijn droom om voor Ajax te spelen. Die is uitgekomen. Nu moet ik zorgen dat die droom blijft voortbestaan."