Menu
Piepjong Ajax klopt RBC

Piepjong Ajax klopt RBC

Co Adriaanse stelde een daad vrijdagavond tegen RBC. De routiniers Aron Winter en Richard Witschge waren door de Ajax-trainer gepasseerd. Winter mocht nog wel op de bank zitten en viel ook in, voor Witschge was een tribuneplaats het gevolg van een week 'weinig trainingsarbeid'. Het jonge Ajax won, weliswaar moeizaam in een niet al te beste wedstrijd, met 2-0 van de debutant.

Adriaanse lichtte na afloop van de wedstrijd zijn beslissing Winter en Witschge te passeren toe. 'Ons team was nogal gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen AZ. Dat had ten eerste te maken met blessures van Arveladze, Galasek en Vierklau. Daarnaast heb ik Aron Winter gepasseerd. Dat was moeilijk. Vooral omdat hij iemand is die altijd hard werkt. Maar er zit te weinig gedachten achter. Als Ajax achter komt te staan, moeten de ervaren spelers de ploeg op sleeptouw nemen. Dat gebeurt niet.'

Witschge was een ander verhaal. 'Ik vind dat hij te weinig trainingsarbeid heeft verricht.' Hoewel de middenvelder zelf had aangegeven last te hebben van een hamstringblessure, noemde zijn trainer die kwetsuur niet op als oorzaak.

Zonder die twee gelouterde spelers en de vele geblesseerden, bleef er van de gemiddelde leeftijd van de Ajacieden niet veel meer over dan krap 22 jaar. Inclusief keeper Fred Grim, die 35 jaar is. Cristian Chivu was met zijn negentien jaar de ervaren verdediger die zijn secondanten Tim de Cler en Petri Pasanen naar behoren coachte. Over Pasanen was Adriaanse zeer tevreden. 'Ik vind dat hij het heel goed heeft gedaan, vooral voorwaarts was hij sterk.'

Maar Pasanen was niet de enige nieuweling in de basisopstelling. In de spits stond Daniel Cruz. De jonge Colombiaan debuteerde zelfs in het eerste van Ajax, maar bleek uiterlijk geen last van spanning te hebben. Cruz speelde erg sterk en was niet van de bal te krijgen door de RBC-verdedigers. Zelfs liggend op de grond draaide hij zich er nog uit. Zonder de bal te verliezen. Helaas zag hij zijn goede optreden niet beloond met een doelpunt.

Behalve Cruz stonden ook Rafael van der Vaart en Cedric van der Gun vanaf de eerste minuut in het veld. Van der Vaart schroomde niet om de keeper van RBC regelmatig onder vuur te nemen. Succes had hij er echter niet mee. Van der Gun genoot aan de rechterkant een zee van ruimte. Hoewel Ajax een optisch veldoverwicht had, bleef RBC gevaarlijk.

Illustratief was de actie in de zeventiende minuut. Cruz en Van der Vaart bouwden een fraaie aanval op middels een een-tweetje, maar die slaagde net niet. Met een snelle bal naar voren bereikte RBC Henk Vos. Die snelde vanaf eigen helft richting Grim, maar zag de weg versperd door de alerte Pasanen. Vos restte niet meer dan een slap boogballetje in de handen van de Ajax-doelman.

Het tempo lag laag, waardoor RBC Ajax goed bij kon benen. Na een half uur riepen de fans fanatiek dat ze 'voetbal wilden zien.' En prompt ging Ajax versnellen. Allereerst keerde RBC ternauwernood een bal van de lijn.

Kort daarna pakte Jesper Gronkjaer de handdoek op en schoot binnendoor, maar greep Dijkstra in. De derde mogelijkheid deed zich voor toen Gronkjaer een voorzet afleverde, die door Van der Gun werd overgekopt.

In de tweede helft zette Ajax de versnelling door. De ruimte die het in de eerste helft al had gekregen van de equipe van Robert Maaskant benutte de thuisploeg beter. Daardoor was het eenrichtingsverkeer richting doelman Dijkstra. Na een uur spelen capituleerde hij. Van der Vaart bracht de bal voor en de mee opgekomen Cristian Chivu kopte raak, 1-0. De jonge Roemeen spoedde zich naar de bank en sprong in de armen van Aron Winter.

De kansen regen zich na de openingstreffer aaneen. Knopper kwam net te kort op een mooi aangesneden voorzet van Andy van der Meyde, Gronkjaer schoot diagonaal over het doel, maar de derde kans was raak. Van der Gun opende fantastisch op Knopper, die snel voorgaf, waar Hose (in het veld gekomen voor Cruz) en Gronkjaer zich als enigen bevonden. De Deen trof doel, 2-0.

RBC was moegestreden. Chivu, uitgeroepen tot man van de wedstrijd, genoot zichtbaar van de vrijheid die hij over de hele as van het veld kreeg. Maar ook Gronkjaer had geen last meer van zijn opponent. Na een voorzet van Van der Gun kon hij zo de 3-0 binnenkoppen, maar de linksbuiten trof de lat.

Zes minuten voor tijd had de Deen terug moeten leggen op Hose, die vrij voor het doel stond. Gronkjaer ging voor eigen succes en faalde. Aron Winter mocht van Adriaanse achttien minuten meespelen. Op een voorzet van Chivu had de aanvoerder - hij kreeg de band terug van de gewisselde Knopper - een scoringskans, maar hij kopte over.

RBC had de eer nog kunnen redden in de laatste minuut. Maar invaller Sebastiene Stassin schoot verwoestend hard op de lat, waardoor Ajax zonder kleerscheuren uit het duel met de degradatiekandidaat kwam. 'Ik ben blij dat de jonge spelers het zo goed hebben gedaan', verkondigde Adriaanse. 'En ik ben blij met de drie punten.'